Kommentarer på Coronan får mig att springa mera


Det är söndag, klockan är runt 09 och jag är på väg att lägga Kungsholmen under mina fötter. Löpturen blev ovanligt lång. I bakgrunden Ekelundsbron över Karlbergskanalen.

Trots coronatider går min träning ganska bra. Vi löpare som kan träna utomhus och dessutom ensamma är lyckligt lottade.

Det känns ändå konstigt, ungefär som lugnet före stormen. När bryter helvetet ut? Plötsligt har jag börjat tänka på att jag är över 70 år och ingår i ”riskgruppen”. Är det lämpligt att jag då är ute och springer? Ibland får jag känslan av att leva på nåder men ännu har ingen ropat:

-Stanna hemma, gubbdjävul!

Min löparklocka är i alla fall ”snäll” mot mig. Idag upplyste den om att min ”fitnessålder” är 39. Sådant smicker faller en 72-åring för. Fast kan man lita på sådant, klockor är rätt knäppa i all sin exakthet. Efter dagens långa löprunda på 46 km talade en av mina två klockor jag brukar ha på armen om att min ”recoverytime” är 48 timmar. Va, två dygn?! Vet inte klockan om att jag springer varje dag? Och kort efter den oförskämdheten kommer ett nytt meddelande: ”move”!

Planen var att springa på varenda gata på Kungsholmen. Tidsbrist stoppade mig men jag fick ändå ihop 46 km och "erövrade" all mark väster om Sankt Eriksgatan och ett litet territorium mellan Barnhusbron-Fleminggatan-Sankt Eriksgatan.  Min logistik var inte den bästa; många gator sspraangs dubbelt för att kunna nå angränsande gator.

En av få positiva saker i dessa dystra tider är att allt fler är ute och promenerar. Det kryllar av folk på de stora promenadstråken (där springer jag inte) och jag ser många löpare på ställen där man normalt aldrig ser någon, t ex ute i skogen. Jag märker också att folk gör stora lovar när jag kommer ångande.

Många gatunamn var obekanta för mig. Denna gata på Sankt Görans Sjukhus hoppas jag aldrig behöva besöka mera.

Märkligt nog har covid 19-oron fått mig att springa längre. Förre veckan blev det 155 km och denna  141. Det är som om man skulle försöka bevisa för sig själv att jag är stark och frisk. Känner igen det där när pappa dog för många år sedan. Den dagen var jag ute på en riktigt lång löptur.

Det som jag tycker är tråkigast är att jag ”tvingats” ställa in mina gymbesök. Jag behöver styrketräningen i redskapen för mina artrosknän. Jag har visserligen tummat lite den strikta linjen men besöken har varit korta (använder inte omklädningsrummet), det har dessutom knappt varit några på gymmen.

Att USA-löpet troligen måste ställas in bekymrar mig inte så mycket. Sådant man inte kan råda över är inget att gräma sig över. Däremot tycker jag nog att en del av de små parkrun-loppen i Sverige kunde köras men där har beslutet fattas world wide.

Pendel och tunnelbana åker jag heller inte. Det påverkar löpningen i viss mån eftersom jag efter långpassen brukar ta pendeln hem. Jag sprang tidigare mest i medvind men nu får jag också känna av motvinden på rundorna. Småsaker i och för sig.

Uppdraget slutfört! Måndagen den 30 mars tog jag återstående gator på Kungsholmen, en dryg halvmara. Att springa alla gator på Kungsholmen mätte cirka 7 mil. Förbaskat roligt och vad mycket jag fick se! 

Mitt under löpningen började det snöa. Det blåste hård nordanvind på Fleminggatan.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 leg leg - 2020-03-30 08:09:49

jisses för tjatet om artrosknä ...3 mån 500 mil mkt gym då?

du vet inte vad det innebär att ha artros ont!!

låter mest som uppmärksamhetsbehov i kombo med narcissism...

#2 Tomas - 2020-03-30 08:24:00

Leg leg verkar vara en elak fan .
Du Björn lever ditt liv på ett sätt du älskar och får ut mycket i hälsa av det
Både kroppsligt och själsligt

#3 Nilsson - 2020-03-30 08:53:09

Och var rädd om hjärtat!!
Mycket intressant.
youtube.com/watch?v=Y6U728AZnV0

#4 sverker - 2020-03-30 12:26:42

men du ser yngre ut än 70 tycker jag? Har aldrig varit så nergången
som kring 40 - folk tänker inte på träning i de åren tror jag?
Ärligt talat tror jag inte folk tänker speciellt mycket på vilka
som är ute - Johan Giesecke säjer att vi ska ut och få frisk luft.
Smittan sprids kanske värre inomhus - det finns alltid folk som
inte följer reglerna. Max 50 - alltså hur långt emellan maxgrupperna -
en vägg?

#5 Sven - 2020-03-31 08:51:04

Jag tycker att Björn är en frisk fläkt som försöker göra det bästa av situationen med sin artros. Det inspirerar många, inklusive mig själv.

#6 sverker - 2020-03-31 13:48:50

men först upp Kaplansbacken upp till Kungsklippan - men ner därifrån?
tog du trapporna ner till Kungsholmsgatan? Till höger är det en lång brant
trappa ner som jag ibland stapplat uppför hem från tåget....

#7 Björn - 2020-04-01 12:05:32

#Nilsson: Jo, den hjärtläkaren känner jag till.. "Springa mer än 5-6 gånger per vecka och högst fem timmar i veckan, mera är skadligt för hälsan", är budskapet (från början var det bara halva mängden som gällde!). Han är starkt ifrågasatt av expertisen och hans "rön" har inte fått något genomslag även om det kan ligga en viss sanning om ökad risk för hjärtinfarkt mm..Jag är skeptisk, dessutom är han synnerligen kommersiell (tjänar pengar på bokutgivning). Vad däremot alla är eniga om är att motion och löpning är bra för hälsan.
#Sverker: Tog inte trappan eftersom jag hade joggingvagnen med mig.

#8 Erik H - 2020-04-01 13:41:06

Min Garminklocka säger att min konditionsålder är 20:) Det tycker jag inte är smicker!
snarare en förolämpling. En 20-åring har väl ingen vidare kondition efter all datorspelande mm. 39-årig marathonlöpare låter som trevligt smicker:)
Ha det bra på södermaln. En 39-åring ska klara av det på 2 dagar:)

#9 Björn - 2020-04-01 18:35:58

Får man fråga hur gammal du är när du får beskedet 20 år? Jo, Södermalm bör man klara på två dagar men min första dag var en halvdag.

#10 sverker - 2020-04-02 15:22:23

nu ser jag - uppe på den skojiga Kungsklippan snirklade du runt
och tog sen andra gatan ner till Bergsgatan?
Ansträngning leder aldrig till stroke eller hjärtinfarkt - det är en
myt? Det är ju precis tvärtom? Förr var det en direktörssjuka -
för många groggar och cigarrer - har jag fel? En massa fett i
ådrorna (venerna) som lossnar och åker in i hjärtat - goodbye?
proppar i benen - läkarna kan "sota" och ut kommer som spagetti!!!!

#11 Erik H - 2020-04-03 12:58:52

Om man är 20 år och Garmin säger 20 är det inget konstigt, men om man tilhör veteranerna M65 funderar man på hur Garmin har gjort programmet. Inget vidare bra AI verktyg!?
Hej Björn, nu kan du anmäla dig till Stockholm HalvMarathon, start 9'00 och sedan StkhlMarathon kl 12'00 5 sept. Hur många ultradistansare kommer att anta utmaningen, 42,2 + 21,1 = 63,3km ?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg