Kommentarer på Ålders- och könsdiskriminering i Berlin Marathon!


I praktiken stopp för alla äldre löpare att kvala in på tid till Berlin Marathon 2020. Ifjol var det bara 61 manliga löpare 60 år eller äldre som klarade kvaltiden 3.25 men hela 1 941 deltog. Hur var det möjligt? Jo de lottades in eller deltog i det stora geschäftet med paketresor och annat. 

Jag hade velat springa Berlin Marathon nästa år men hade otur I lotteriet och missade en startplats. Att direktkvalificera sig till loppet är svårt för de flesta men närmast omöjligt för kvinnor och äldre veteraner, oavsett hur duktiga de är.

Det är tuffa tidskrav arrangörerna staller på löparna i Berlin Marathon. Ja, jag vill hävda att man I praktiken ägnar sig åt ålders- och könsdiskriminering. Eller vad sägs om följande krav för att vara garanterad en startplats:

Vad innebär då detta I praktiken? Ja, att större delen av den svenska och utländska veteraneliten utestängs (du klassas som veteran när du fyllt 35 år).  I Sverige är det t ex bara en man I M55 (Sören Forsberg) och en kvinna I K55 (Karin Schön) som I år skulle klara tidskravet på 2.55 respektive 3.20. Och för löpare 60 år eller äldre handlar det om ett tiotal män och kvinnor. Mycket grovt räknat skulle bara något hundratal svenskar. oavsett ålder, klara tidskraven för att få en plats utanför lotteriet (det finns fyra andra alternativ men alla är dyra).

Inte ens 75-årige Anders Hansson, som I år gjort 3.28, kvalificerar sig trots att han är I världsklass. Själv är jag 71 år och det är få 71-årigar I världen som gör under 3.25. På EM I Polen för tre år sedan gjorde jag 3.26 men sedan har tiderna försämrats. Att jag skulle göra 3.25 i Malaga om två veckor är orealistiskt.

När jag räknar om kvaltiderna med åldershandikapp förstärks intrycket av att särskilt kvinnor och äldre är diskriminerade. Allra tuffast är det för kvinnor 45-59 år och “lättast” för män 18-44 år. Det är naturligtvis upp till arrangörerna att bestämma reglerna men nog  borde man lätta på kvaltiderna, ha fler åldersgrupper och inte släppa igenom så manga I lotteriet eller sälja ut platserna till researrangörer. Det skulle kanske höja statusen ännu mera för ett av världens bästa maratonlopp?

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-11-29 08:52:53

Med tanke på vad jag vet om IOK - FINA -IAAF numera är detta
bara okunnighet - nån får prata med dessa överavlönade prinsar
och annat - som i EU....

#2 sverker - 2019-11-29 08:54:46

jag är med i deras funktionärspool och där är det också
rena rappakaljan - förr var Berlin Marathon en pärla.

#3 Sten-Åke Persson - 2019-11-29 15:07:27

Jag håller med rena rappakaljan . En helt annan sak Björn har varit på Lidl och köpt löparskor , tänkte testa bra tjäna 1600 kr . Nu får man se hur många mil de är med.

#4 Kalle - 2019-11-29 23:37:31

Han må ha kommit sist i söndagens Scotiabank Toronto Waterfront Marathon efter åtta timmar i löparspåret.
Men han har ändå all anledning att känna sig stolt.
100-åringen Singh, som har fått smeknamnet "Turbaned Tornado", är den äldsta någonsin att fullfölja ett maratonlopp. I och med söndagens lopp har det nu blivit åtta stycken.
Dessa 8 skulle vara direkt kvalificerade.

Vikthets i längdskidåkning värre än någonsin, 2019. För att stoppa åkare från att bara staka har banorna gjorts tuffare. Någon som enligt Jorunn Sundgot-Borgen gynnar lätta åkare. Petter Northug, som ofta sagt att han är för tung för att vinna till exempel Tour de Ski, är också inne på att med att det finns en ökad risk på grund av det.
? Tränare måste aktivt markera att det inte är accepterat att använda viktnedgång som ett framgångsknep. ? På en del skidgymnasium sitter det i väggarna vågar jag påstå, att det är en ?smal-kultur?, och det är inte accepterat. Där har de ett ansvar att visa att de har en frisk kultur.
? Killarna har varit glömda i väldigt många år. Men vi ser, särskilt i uthållighetsidrotter, att det är många killar som har problem.

Vikten har mycket större påverkan på tiderna o det gäller oavsett kön eller ålder. Bergskungarna i cykel o i Marathon har låga BMI. Då är det mer rättvist att ha viktklasser.

#5 född den 1 april lol - 2019-11-30 11:18:30

However, Guinness World Records refused to include Singh in its record book because he could not produce his birth certificate to prove his age. Birth records were not kept in India in 1911

#6 Nilsson - 2019-11-30 18:59:22

Ursäkta min reflektion, men ? Är det någon som funderat på hur länge vi lever?.
Och vad alla resultat gör för nytta över huvud taget ?. Vi blir väl inte mer än runt 80 år - eller. ( ta bort inlägget om du vill).

#7 Lars L - 2019-11-30 23:37:22

Jodå, allt fler lever till över 100 men jag trodde Singh hade slutat. Hatten av! Guinness struntar jag i men jag hoppas att IAAF registrerar rekordet.
Håller med om att Berlin Marathon verkar ha blivit ett jippo, bl a har de ju alldeles för få åldersklasser för att vara seriösa. Att bara dra en gräns vid 60 kan man ju till nöds acceptera på ett lokalt lopp med 100 deltagare eller så. Men det är ju bara trams eller lättja för en stor organisation. Jag väljer andra lopp, det finns många bra!

#8 sverker - 2019-12-01 05:29:55

IAAF grundades av Sverige en gång i tiden men är numera genomruttet (och knäppt
man tog bort diskus i Diamond League men ångrade sig) förre ordföranden
senegalesen Massata Diack mörkade t.ex. ryska dopningen för WADA, tog mutor,
bl.a. en miljom kr av ADIDAS, sonen anställde han som marknadschef och Doa
betalade honom för fotbolls-VM med mera, med mera. Få se om det blir bättre
med Seb Coe? IOK känner vi ju till med förre Franco-anhängaren Samaranch!
Det här med Berlin måste ju ändras - finns inget annat Marathon som har något
liknande?! Sen finns det en korkad idé överallt numera att det är "bra" med super-
höga löner till chefer - även i Sverige - "förklaringen" känner kanske Svenskans
ekonomijournalist Björn till?

#9 född den 1 april lol - 2019-12-01 09:01:43

@Lars L: - " Guinness struntar jag"
jaså ytterligare ett ämne det finnes förnekare till
och som alltid FAKTA resistenta hur står ni ut ni korkade förnekare av vetenskapsfakta?
IAAF = överbetalda pampar fy tusan

#10 sverker - 2019-12-01 20:03:39

Chefen för International Association for Ultrarunners - Dirk Strumane blev
ertappad med en miljonförskingring från en social inrättning - statistiken
på IAU är i olag sen flera år - de håller till i Monaco....
grisigheten är total....

#11 sverker - 2019-12-03 09:58:05

vad fick Strumane för att lägga ultramaran till Qatar? De mutade ju till sig
fotbolls-VM!