Kommentarer på Får man springa till jobbet?


I DN:s annonsbilaga från den 22 november tipsar Stockholms MIljöförvaltning om hur du på ett miljövänligt sätt kan transportera dig t ex till jobbet. Inte med ett ord nämns alternativet löpning.

Gå, cykla eller åk kollektivt. Det är tre av sju tips från Miljöförvaltningen på hur Stockholmarna kan resa klimatsmart. Löpning är däremot inget man föreslår.

Ja, jag ler lite när jag läser denna annonsbilaga, som följde med DN i fredags. Jag som transportlöpt nära nog dagligen under 25 års tid till/från jobbet på Svenska Dagbladet förstår inte att man "missade" löpning som transportalternativ. Och samma sak är det när tidningens reportrar testar hur lång tid det tar att åka med olika färdmedel till DN i Marieberg. Ingen springer.

Löpning är annars utmärkt alternativ, kanske det bästa av alla och dessutom gratis. Men folk kan väl inte springa till eller hem från jobbet? Jo, är inte sträckan mer än 5-10 km och du har en dusch på arbetett eller ett gym i närheten är det möjligt för de flesta. Och skulle resvägen vara längre kan man springa en del av sträckan och åka resten kollektivt.

Jag är förvånad att det inte blivit någon riktig boom för transportlöpning. Visst ser jag på mornarna löpare med ryggsäck springa in mot stan men dom borde vara många fler, ja varför inte lika många som cyklisterna! Springa är det mest hälsosamma, billiga, säkra och ibland också det snabbaste transportsättet.

Jag springer till jobbet 2009 och korsar Norra Bantorget. Ofta fyra gånger om dagen passerade jag här (till jobbet, hem på lunch, tillbaka till jobbet och hem med smutskläderna efter arbetets slut).

När SvD år 2000 flyttade från Marieberg till Mäster Samuelsgatan i City blev det riktigt fart på min transportlöpning- jag sprang i stort sett varenda dag under tio års tid till och från jobbet. Dessutom sprang jag ofta hem på lunchen eller tog en lunchrunda på 10-20 km (jag hade ju bara ca 3 km från hemmet till arbetet så det gällde att få ihop tillräckligt antal mil). På så sätt behövde jag egentligen inte alls springa på helgerna och kunde istället umgås med familjen. På jobbet var jag den mest nyduschade av alla och kanske också en av de piggaste på mornarna. Under lunchrundorna tänkte jag ut artiklarna.

Visst, jag var gynnad. Arbetsgivaren hade gett mig en extra lunchtimma utan löneavdrag och jag utnyttjade tiden för löpning. Det handlade om frihet under ansvar, det gick inte alltid att utnyttja löneförmånen om det var mycket att göra. Den minskade arbetstiden tror jag inte resulterade i sämre produktivitet. Det var snararee en win-win-situation.

Här miljöförvaltningens "7 sätt att resa klimatsmart i Stockholm":

1. Cykla

2. Kör lastcykel (Alternativet babyjogger nämns däremot inte trots att en trehjulig barnvagn är billigare, bättre och miljövänligare än en eldriven lastcykel samt att du kan transportera nästan lika mycket i barnvagnen som i lastcykeln,)

3. Gå

4. Åk med SL

5. Ta bussen, inte bilen, till träningen

6. Gå med i en bilpool

7. Ta tåget på semestern

Nu när alla talar om hur viktigt det är att röra sig och hur lite vi motionerar tycker jag du ska göra slag i saken: spring till jobbet! Och överväg om du inte kan sälja bilen. Det senare gjorde jag när jag flyttade till Stockholm 1980.

Keep on running!

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 b_å - 2019-11-25 12:40:19

Bra uppmärksammat hoppas att det sprids för ditt förslag,som du själv bevisat många gånger om, är ju alldeles utmärkt. Miljösmart samtidigt hälsosamt för både kropp&själ plus för ekonomin personlig som samhällelig.

#2 Patrick - 2019-11-25 22:51:28

Bra idé att springa till och från jobbet. På 80-talet bodde jag i Kista och jobbade i Vällingby och sprang ofta till eller från jobbet. Lagom distans, 7-8 km, bra vägar, i stort sett bilfria, och det gick bra att kombinera med lämning eller hämtning på dagis. Men sen flyttade både jobbet och jag till innerstan.

#3 Lars L - 2019-11-26 00:14:08

Transportlöpning är underskattat, så tidsbesparande. Har man längre än en dryg mil får man försöka få till nån variant med löpning ena vägen och cykel eller kollektivt den andra, lite bökigare dock. Alternativ en bit buss och resten löp osv.
Har man dessutom ett gym på jobbet eller intill så kan man få till riktigt bra träning med relativt liten tidsåtgång netto.
Men cykling är inte heller dumt, särskilt sedan man lärt sig att använda dubbdäck på vintern, det ger en helt annan säkerhet på cykelbanan eller vägen. För som vanligt är nyckeln till god hälsa och bra form att hålla på året runt.

#4 Joakim - 2019-11-26 13:39:20

Håller med! Jag springer till och från jobbet i stort sett varje dag. Ett utmärkt sätt att kombinera transport och träning.

#5 sverker - 2019-11-26 16:58:51

I DN-skrapan sitter de och äter grässtrån och sånt till lunch numera
åtminstone - minns att de hade/har en klubb DN IF - de var med och
arrangerade Stockholmsloppet och Svenskan Dagbladsstafetten.
Legendariska sportjournalister och tecknare.

#6 sverker - 2019-11-27 08:58:58

DN-Expressens IF är i farten med olika sporter - även Marathon - de har
ju ett eget gym i byggnaden. Förre chefredaktören Olof Lagercrantz kunde
ses gå på händer nedför trappor - däremot var Herbert Tingsten (klotformad)
befriad från gympan på Vasa Real......

#7 Nilsson - 2019-11-30 18:23:33

Sverker.
Du måste absolut öppna en egen hemsida.
Så mycket du har att berätta!

#8 Jens Sandahl - 2019-12-07 22:53:10

Jag har prick en mil mellan hem (Partille) och jobb (Järntorget/Göteborg), så det tar mig 45-55 minuter enkel väg beroende på vilken sorts pass jag vill ha. Med kollektivtrafik tar det ca 40 minuter. Så med 5-15 minuters mertid får jag 10 km sprungna. Sparar lite pengar. "Slipper" lägga tid på att springa på fritiden då det redan är avklarat.

#9 Björn - 2019-12-08 17:11:05

Låter ju perfekt! Och ibland kan du kanske springa i båda riktningarna.

#10 Nilsson - 2019-12-08 19:24:25

Den vägen vill man ju inte ens köra med bil, rena gröten. Varför inte springa åt andra hållet? Där är ju natur! Även om du får lägga lite mer tid.