Kommentarer på Silver i kall VM-mara värmde


Har precis kommit i mål och bytt om till torra kläder. Två plusgrader i Toronoto gjorde maran till en av mina tuffaste. Banan är ganska trist och Toronto Waterfront Marathon är ett lopp jag inte rekkomenderar.

Tvåa på VM i maraton! Det låter, även om prestationen egentligen inte var så märkvärdig. Fast visst var kanske det här ändå den största fjädern i löparkepsen efter mina coast to coast.

Att jag lite baissar silvermedaljen i M70 i söndagens världsmästerskap för veterner i Toronoto Waterfront Marathon, Kanada beror på två saker:

När jag stapplade i mål hade jag inte en tanke på att tiden skulle räcka till medalj. Jag låg på ett ganska jämnt 5-minuterstempo upp till 32 km men kroknade sedan och ibland kändes det som jag knappt hade styrfart, gick korta sträckor i de sista vätskekontrollerna.

Lite förvånad att krafterna försvann, jag hade ändå tränat bra och var dessutom riktigt utvilad. Halvmaran i förra veckan gav dock en indikation på att jag inte är bättre än så här.

Nu blir det nog ingen mer mara i år. Detta var den andra, första var Boston där jag blev fyra i ett väsentligt större startfält. Eftersom jag är missnöjd med halvmaratontiden springer jag kanske en halvmara på kontinenten, gärna i Spanien eller Italien. Jag älskar värmen och dagens 2 grader i Torontomaran var ganska hemskt.

Gene Dykes (mitten) gjorde en fantastisk prestation. Till vänster i bild trean Richard St John från Toronto som var ca sex minuter efter mig.

Nog om mina tilkortakommanden. Dagens hjälte i Toronoto och loppets klart bästa löpare åldersomräknat sprang faktiskt i min åldersklass. 70-årige amerikanen Gene Dykes sprang på helt otrolga 2.55.17, bara 26 sekunder från kanadensaren Ed Whitlocks gamla världsåldersrekord, också satt i Toronto. Snacka om att jag blev utklassad i Toronoto av Gene, som även vann Boston i år.

Keep on runing!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lars L - 2018-10-22 01:04:46

Stort Grattis Björn!
Följde dig på webben och häpnade förstås över Gene Dykes' framfart, han slog alla 65-69-åringar och dessutom alla 60-64-åringar!! Trodde att du kom trea men det kanske krävdes särskild anmälan till VM för att räknas? Det var i så fall bara Doug McLauchlan som "oanmäld" var före dig i klassen, med tre minuter. Så du har i alla fall förtjänat en medalj:-) Man måste inte bara var bra nog - just den dan - man måste tro på det och vara där och anmäld också. Hade jag varit hel och kommit åt att träna som planerat hade jag kanske gjort dig sällskap bland medaljörerna - tur jag inte visste om det här i god tid alltså, eftersom jag inte haft en chans som det ligger till just nu. Får väl se 2020 men eftersom du inte rekommenderar banan väljer jag nog hellre nåt annat:-)

Nu får du njuta och fira, det har du gjort dig väl förtjänt av trots att du är missnöjd med tiden. Ett silver är ett silver och ett mästerskap är ett mästerskap, du hade dock ett koppel löpare inte alltför långt bakom dig men du höll bättre än de!
Du får väl leta efter en platt, lagom stor halvmara nere i den sydeuropeiska värmen, du har nog chansen att putsa din tid under goda förhållanden!

Insatserna i min åldersgrupp både internationellt i Toronto och bland svenskar lite varstans har varit lite klena så jag ser fram emot att du kanske snart finner tid att samla ihop din uppskattade statistik. Med mitt skrala årsbästa borde jag inte komma med men jag har bara hittat 9 löpare i klassen som varit snabbare. Dock har jag mycket sämre koll än du brukar ha.

#2 Ragnar - 2018-10-22 11:21:21

Grattis Björn! Det var ju roligt att du kan kalla dig VM-medaljör officiellt nu. Ändå tycker jag ditt inofficiella rekord på flest Coast to Coast ensamlöp är mer att vara stolt över.

#3 Jan-Olof - 2018-10-22 13:46:22

Grattis Björn! Silvermedalj på VM, mycket välförtjänt. Att tala om tillkortakommanden känns helt fel. Du har ju inte haft vädret på din sida vid dina marathon i år. Hoppas du hittar en halvmara med lite värme.

#4 sverker - 2018-10-22 14:57:23

Oj! VM-silver! Som vanligt är rekorden svårslagna (3.15 i VSM) men det viktiga är årsbästa - det krävs en massa omkring som är en del av tävlingen! Återigen en svensk reklampelare! Grattis!

#5 Kenneth Alexandersson - 2018-10-22 17:34:41

Grattis! VM-silver, det är stort! Jag är övertygad om att du hade haft än grymmare tid om du enbart gått in för lopp och tider hela året. Men du sätter ju världsrekord i annat du. Fantastiskt bra gjort!

#6 Sverker - 2018-10-23 11:45:06

VSM i Umeå M70 - där gick guldet för 4.00,06. Undrar om någon är i närheten av din träningsdos? Övertränad rentav?

#7 Leif Larson - 2018-10-23 13:39:47

Stort grattis, Björn! Ett VM-silver är ändå stort!!!
Spännande också med ännu en 70-åring under tre timmar. Trodde nästan Ed Withlock skulle vara ensam om det! Inspirerande att se att det går!

#8 sverker - 2018-10-23 14:04:16

i Fredrikshof är klubbrekordet 3.16,29 - har hållits i 30 år.

#9 sverker - 2018-10-24 12:07:03

läser att glukosamin tar bort symptomen på inflammationen (artrosen) vilket gör att immunförsvaret överreagerar och förvärrar - forskare på Stanford har kommit fram till detta påstås det. Gurkmeja och ingefära ska vara bättre? Kyla? Tänker på präriehålan som hade minus 50 på vintrarna - hur hade de första nybyggarna det? Fanns ju inga träd där - bara stäppsalvia! Berättade de inget om detta för dej? Inget foder till djuren heller! Hur i helsike klarade dom sig - eller gjorde de det?

#10 Sven - 2018-10-24 17:19:00

Dom drack Sofiero 7,5 ;=)

#11 Björn - 2018-10-24 20:56:05

Tack för alla gratulationer. Är verkligen stolt över VM-silvret även om min tid inte var så märkvärdig.
# Lars L: Kul att du följde loppet på webben. Ja, det är riktigt att jag egentligen blev trea i åldersgruppen men han strax före mig var inte anmäld till VM-loppet. Vad jag förstår skulle jag också ha fått en medalj för tredjeplaceringen i åldersgruppen, den glömde jag dock att hämta ut och den medaljen känns rätt ointressant. Vi var två svenskar som var anmälda till VM och lustigt nog tog min landsmaninna, Karima Makrof från mina gamla klubb Majornas IK, också silver. Tyvärr är jag försenad med min åldersindelade årsstatistik men jag ska i alla fall komma ut med en lista före årsskiftet, tveksamt dock om det blir någon för halvmaraton. Lars, hoppas vi ses på några tävlingar framöver, än har vi inte bränt allt vårt krut!
#Kenneth: Ja, du har kanske rätt i att jag varit lite snabbare om jag satsat enbart på tävlingar. Tider och tävlingar känns fortfarande viktigt men jag är nog mer en upplevelselöpare än en tävlingslöpare.
#Sverker: Nä, övertränad är jag inte. Som du vet kör jag inte så mycket kvalitetspass så tiderna blir därefter.
#Sven: Var det inte starkare saker än så som dracks i vilda västern? Själv prövade jag någon gång att släcka törsten med öl men öl är nog det sämsta du kan dricka när det är varmt; vätskeutdrivande och man blir berusad på en flaska.

#12 sverker - 2018-10-25 09:50:42

buffalomuffins - de eldade med buffeldynga! Filmen En iskall i Alexandria - han drack en Carlsberg - "probably the best beer in the world?" säjer skådisen...detta var alltså en dröm i El Alamein bland britterna - Björn skulle nog ha klarat sej bra hos Monty? Rommel & Co hade nog öl med sig i öknen? I Gaza drack vi Sevenup + 45 i skuggan......säjer som Björn bara skönt med värme.

#13 Sven - 2018-10-26 19:25:46

Angående vätska. Har aldrig känt mig törstig när man inte springer mer än runt en halv mara och det inte är mer än 28 grader. Är säkert individuellt. Fick bara håll på Göteborgsvarvet av all dryck som serverades..En kall öl kan ju va gott efter däremot..