Kommentarer på Slopa kravet på förening i Veteran SM


För att delta i ett Veteran SM krävs att du är medlem i en förening ansluten till Svenska Friidrottsförbundet (SFIF). Vettigt? Nej, det tycker jag inte.

I mitt förra inlägg var jag kritisk mot att Stockholm Marathon och Göteborgs Varvet, de två största maraton- respektive halvmaratonloppen i Sverige, inte automatiskt är Veteran SM (VSM). VSM arrangeras istället av en massa småklubbar ute i landet. Dessa tävlingar lockar få deltagare och de bästa veteranerna ställer ofta inte upp. VSM drar därför lite av löjets skimmer över sig när det blivit så enkelt att ta en SM-medalj.

Samma sak är det med att många duktiga veteraner, ibland ovetande, inte får vara med och tävla i VSM. Är du inte med i en förening som är ansluten till Friidrottsförbundet, ja då stängs du ute. Oavsett hur bra resultatet är, tävlar du i motionsklassen. Det är lätt att konstatera att flera medaljörer på Veteran SM inte alltid är de bästa i sin åldersklass. Det räcker att granska årets resultatlista för VSM halvmaraton i Kalmar för att upptäcka detta.   

Föreningstillhörighet, att tillhöra en ”riktig” idrottsklubb som uppfyller SFIF:s alla krav, borde slopas. Själv struntar jag i om "Kalle Karlsson, Gröna Bananer" eller "Sven Svensson, Stockholm", berövar mig en eventuell medalj på ett VSM för att de tävlar under felaktig klubbeteckning. Det borde räcka med att vara snabbast i åldersklassen.

För arrangörerna av VSM är det inte helt lätt att avgöra vilka av de tävlande som är medlemmar i föreningar anslutna till SFIF. Det är lätt att det blir fel när långa listor måste gås igenom, dessutom tidsödande.

Föreningstillhörighet känns också lite mossigt när allt färre är med i föreningar. Just inom långlöpning vimlar det av olika löpargrupper, ofta inte anslutna till idrottsföreningar. Varför utestänga kanske 75% av alla deltagare i svenska löpartävlingar från att ställa upp i ett veteran SM?

Mycket handlar om pengar. Friidrottsförbundet tjänar på att ha hundratals föreningar under sitt paraply. Samtidigt har man byggt upp en gigantisk byråkrati och regelverk.

Veckans distans: 149 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Kenneth Alexandersson - 2018-08-13 15:34:08

Skulle vara kul att delta i ett SM. Tillhör ju ingen klubb och springer Göteborgsvarvet varje år. Skulle inte ha chans på medalj, men skoj att få placering på ett SM. Hade jag sprungit i Kalmar, där det väl gick senast, hade jag nog kunnat komma på placering 6-8 (55-59 år) . Men i GV hade det blivit betydligt längre bak i listan. Tycker du har en poäng, Björn.