Denna källa på Clint Jessens marker öpnades 1984 och snart är det fädugpumpat här, oljan sinar. Oljepumpen är elektrisk, nästan ljudlös.
En pojkdröm gick idag i upplevelse. För första gången har jag på nära håll fått se en oljekälla.
Sverige har ingen kommersiell oljeutvinning eller kolbrytnig. Därför är det så spännande att komma till Wyoming, en av de stora olje-, gas- cch kolstaterna i Amerika. Wyoming är annars med sina knappt 600 000 invånare den befolkningsmässigt minsta delstaten.
Clint Jessen visar runt på sina ägor. Han är den sjätte medlemmen i famjen Jessen som är jordbrukare.
-Men jag har de minsta ägorna, säger han. Jag förstår dock att hans marker är jättelika jämfört med svenska förhållanden.
Jag blir utkörd till en av oljekällorna- en stor rostig pump som bara går och går. Den har varit igång nu cirka 35 år och de första åren producerade källan 1 000 barrels per dag (115 000 liter). Nu är produktionen nere i 1 700 liter per dag, snart inte lönsam. En sensor styr när pumpen ska vara igång så under senare år står den stilla då och då.
När man hittar olja på lantbrukres marker är det en vinstlott. Några lantbrukare kan bli väldigt rika men för de flesta är det ett hyggligt månatligt inkomsttillskott, så också för Clinton som får in ca tusen dollar i månaden från sina 3-4 källor.
Ingen privatperson har råd med egen oljeutvinning. Det kostar för mycke att själv borra. Källan jag besöker ligger 7 000 feet under marken (2 100 meter). Det är oljebolag som äger och sköter driften, lantbrukarna behöver inte göra något. Numera borrar man inte bara rakt ner utan också horisontellt.
Lite av oljeboomen är över i Wyoming. Produktionen var som störst 2009-2010. Men delstaten är ändå den åttonde största oljeproducenten och den sjätte när det gäller gas. Utvinningen sker ofta med en ifrågasatt metod; cracking.
Dagens distans: 50
Keep on running!
#1 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2018-06-15 20:42:46
Antar de inte är så lyckliga över att det kommer mer och mer alternativa saker till oljan som trots allt är en rejäl miljöbov?
#2 Klas Peter Suneson - 2018-06-16 06:44:05
Dag 61. Var sak har sin tid, spännande att få se och uppleva på ett riktigt sätt.
Keep on running
#3 sverker - 2018-06-16 08:44:39
ang. Din helt osannolika "marschhastighet" - Du lutar Dej framåt när Du skjuter kärran och detta blir trots allt en avlastning? Sen att ha ett komfortabelt hotellrum som väntar efter varje etapp (förhoppningsvis) håller ångan uppe? Det som är märkligt är att trafiken verkar vara så gles? Inga cyklister, löpare, vandrare? Wyoming är otroligt glest befolkat - 2 per kvkm. Huvudstaden Cheyenne 26.000 inv. Men massor med kol tar man opp. Min källa anger 41% av världens energi från stenkol! Förmodar stålverken slukar kol?
#4 Björn - 2018-06-17 07:53:47
#Ingmarie: Just den här farmaren var faktiskt ovanligt miljömedveten, odlade biodynamiskt till 100 procent Hur gärna vi än vill kommer vi nog alltid att behöva olja. Råolja används i så enormt många produkter, t ex kläder, joggingskor, kosmetika m m
"Sverker: Ja, ett fint hotell är en stor drivkraft.
#5 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2018-06-19 22:10:49
Ja olja behöver vi men inte sån olja! Det är inte sån olja i tex kosmetika. Såvida de inte är någon billig skit... :-) Resten är tveksam däremot används ex hampaolja, kokosolja, olivolja, ralgolja, apsolja och (tyvärr i en del grejer såsom kakor) även palmolja. Helt andra grejer än petroleumoljan.
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg