Kommentarer på Det viktiga skovalet


Massor av skor. Med 8-9 par skor igång står jag på stadig grund- genom att byta skor vid varje löppass minskar skaderisken.

Ett par bra löparskor minskar risken för att bli skadad. Men är du ute och springer mer än någon gång i veckan bör du absolut skaffa dig två par skor.

Jag har sprungit  totalt 11 000 mil sedan 1981. Det gör en årssnitt på 400 mil, hyggligt mycket men inte extremt eftersom veckodosen hamnar på 7-8 mil. Det ovanliga skulle i stället vara att jag under dessa snart 27 år nässtan aldrig varit skadad.

Det tror jag har följande förklaring:

* Jag har från början en bra kropp som klarar stora träningsmängder.

* Jag byter skor oftare än folk byter kalsonger.

* Jag tränar klokt.

Det första kan du inte göra mycket åt. Men punkterna 2 och 3 kan du påverka. Här några handfasta tips som fungerat för mig.

Skorna

I Sverige köper jag alltid de billigaste skorna (sällan över 600 kronor) men i USA blir det de dyrare modellerna som här hemma kostar det dubbla. Min erfarenhet är att billiga skor generellt inte är sämre än dyra- så har du inga fotproblem, kör lågprisvarianten!

Jag springer i Brooks. Bra skor, men om de är bättre än andra har jag ingen erfarenhet av.  Fördelen att hålla fast vid samma märke är att du inte får några problem med storlekar etc, du känner ditt märke.

Mitt råd är att ha minst två par skor igång. Välj då två lite olika modeller eller en herr- och en dammodell (damskor är aningen smalare i lästen). Fördelen med att ha flera par igång är att fotisättningen m m blir lite annorlunda, det är det ensidiga nötandet som ger skador. Under mitt USA-löp hade jag två par och bytte varje dag. Hemma, då jag i regel springer tre pass om dagen, byter jag skor vid varje pass. Min skoarsenal är av modell större- jag har minst 8-9 par igång, däribland ett par tävlngsskor och ett par terrängskor.

Jag skriver på gummit bak på hälen när skorna är inköpta. På så sätt har jag någorlunda koll på när det är dags att slänga skorna. Ett par för mig brukar få gå 300-400 mil men detta tror jag är väldigt individuellt. När skorna inte längre känns sköna- byt!

Fotbädd, alltså en gjuten innersula anpassad just för din fot, kan minska skaderisken om du har fotproblem. Mina tre par fotbäddar är från sent 80-tal och borde enligt expertisen ha kastats för länge sedan. Men de funkar för mig och jag behåller dem. Just att ha några skor med fotbädd och andra utan är vettigt.

Tvätta skorna i tvättmaskin (fintvätt) några gånger om året. De förstörs inte men torka dem inte i hög värme och ingen tumling.

Träningen

Det är främst hur du tränar, inte vilka skor du springer i, som avgör om du kan hålla dig skadefri. Detta är ett jätteområde, som jag bara kort tar upp här.

Nästan alla skador är överbelastningsskador; du har tränat för mycket, för ensidigt eller plötsligt ändrat din träning. Sista punkten är den viktigaste, den som plötsligt börjar springa intervaller som en galning, springer längs sandstränder, springer på doserade inomhusbanor, springer hårt i nerförsbackar, börjar plötsligt med hopp och konstiga stretchövningar blir ofelbart skadad.

Visst, för att bli snabbare, exempelvis inför en tävling, krävs det att du ökar intensiteten och inte bara lunkar på som tidigare. Men för Guds skull, ta det lugnt. Jag vet inte hur många, bland annat i min egen klubb, som skadats när de börjar komma i form och tar i så de spricker. Mitt knep är att i stället skippa de allra mest intensiva passen, t ex intervaller och backlöpning, och i stället springa snabbdistans på väg, inte löparbana. Skonsamt och effektivt!

Keep on running!

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lelle - 2008-02-17 21:55:09

Intressant.
Själv har jag fastnat för Saucony Stabil.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg