Stoet "Painter" till höger var tidigare en vildhäst. Hon fångades häromåret ute på de stora vidderna i Wyoming, har blivit helt tam och är mycket tillgiven värdfamiljen.
Wyoming är storslaget och vilt. Här kan vem som helst bege sig ut på de enorma fjällvidderna och fånga sin egen vildhäst.
Jag har spanat ut över vidderna men ännu inte lyckats få korn på en vildhäst. Annars finns det gott om vildhästar i Wyoming, USA:s mest vildhästtäta stat efter Nevada. Man uppskattar att det finns mellan 3 000-6 000 vildhästar i Wyoming, arten är inte utrotningshotad och stammen växer.
Ändå blir jag väldigt förvånad när jag får höra att vem som helst i Wyoming har rätt att fånga vildhästar. Och det är precis vad familjen jag får logi hos i Elk Mountain gjort.
-Painter är minst lika tillgiven som våra hundar, säger ägarinnan till Bar Hill Hideaway i Elk Mountain.
Jag fick till sist logi i Elk Mountain. Stugan höll högre klass än många motellrum, tyvärr inget internet men priset, 42 dollar, ska man inte klaga på.
Gårdagen löpning från Rawlins till Elk Mountain blev den längsta hittills, 78 km. Ett antal "summitar" skulle passeras, alla på runt 2 200 meter. Backarna är hur långa som helst och uppe på topparna blåser så kraftiigt att det knappt går att stå upprätt. Men under besvärliga förhållanden verkar jag fungera som bäst. Dagen blev faktiskt inte min jobbigaste, jag var urstark och sprang i varenda backe. Min nya backteknik är mycket kraft- och vägvinnande!
Jag spanade ut över det öppna, karga landskapet men såg tyvärr inga vildhästar.
Ute på rena kostigar i Elk Mountain och ser långhåriga kor. Ofta gör kylan att det blir svårt att få bete, vårarna är kalla, somrarna heta och korta medan vintrarna är långa och mycket kalla.
Parco Inn i Sinclair var det enda femstjärniga hotellet på sträckan Omaha-Salt Lake City när det stod klart 1925. Allt var mycket påkostat, bl a fanns det en fontän där middagsgästerna kunde hämta sin fisk. Jag var inne i byggnaden och imponerades, idag har baptistkyrkan tagit över.
Gårdagens megadistans kändes av idag under löpningen in mot Laramie, Wyomings enda universitetsstad med massor av småbutiker och äldre byggnader. Universitetet ser modernt ut och upptar flera kvarter i staden med 30 000 invånare.
Jag blev synnerligen väl bemött- universitetsläraren Alec gav mig en Steve, körde mig in sista biten till Laramie, en sträcka jag ska ta imorgon. Han hjälpte mig också 2012 då jag var här och nu bjöd han och hans familj mig på middag på fin restaurang.
Jag bor furstligt på Comfort Inn. Skönt att också kunna stanna två dagar. Synd bara att det är så kallt och blåsigt, bara en del träd har börjat slå ut. Jag är nu uppe på ca 2 300 meter, höjdrekord men jag ska upp en bit till innan det bär utför.
Gprdagensndistans: 78mkm
Dagens distans: 52 km
Keep on running!
#1 Thorbjörn - 2016-05-26 09:26:17
Imponerande, urstarkt, vägvinnande. Fånga en vildhäst och rid in Gothenburgð???dit är det väl bara ett par, tre löppass kvar vad kan förstå. Lycka på färden mot Ostkusten...
#2 Andre' - 2016-05-26 10:36:09
Hej Björn & Teamet!
Du får sannerligen det OTROLIGA att te sig så enkelt! Djupaste beundran för Ditt presterande. Du har sannerligen samlat ett support-Team av TOPP-klass omkring Dig. Nyfiken på Din springteknik uppför backarna, beskriv den gärna. Har Du beskrivit den tidigare länka/ hänvisa var det går att läsa om den.
All njutning önskar jag eder :)
#3 Ragnar Suneson - 2016-05-26 11:08:55
Svar till Andre: För att spara lite jobb åt Björn letade jag reda på det ställe på bloggen där han håller en lång utläggning om hans teknik att tackla backar. Det var 2016-05-11 - Dag 21
#4 sverker - 2016-05-26 12:22:16
Kebnekaise är strax under 2000 och där finns glaciärer men Du befinner Dig väl på en latitud söder om Rom i alla fall?
vildhästarna är normalt mustanger - ättlingar efter spanjorernas hästar mest typiska är de fläckiga cirkushästarna - indianerna lärde sig använda dessa - det är väl crowstammen som bor i Wyoming? har Du GPS? det finns en lag som skyddar vildhästarna ser jag nu. förr jagades de i stor skala - varje flock ligger kring dussinet bara och styrs av ett sto. hingstarna drar vida omkring och strider med varandra.....i Wyoming finns ca 6000 vildhästar. väldiga krubbitare ser jag - vilken kvalitet det är på fotona!
#5 Kl - 2016-05-26 17:21:37
Det är verkligen roligt att följa dig genom USA ! Sällan skildras landet på så marknära och detaljerat sätt, där vardagslivet med människor som du möter får en naturlig plats i skildringen. Mycket BRA! Glädjer mig åt att Du ger kroppen möjlighet att återhämta sig under hela två dygn. Unna dig ett besök på Laramie,universitetet! Du har ju kontakten. Lyssna av vad studenterna har att berätta. Kul!
#6 Patrick Bjurström - 2016-05-26 20:48:03
Spännande. Du förmedlar en känsla av närvaro. Och jag är dessutom imponerad av hur långa sträckor du springer varje dag, under stundtals svåra förhållanden. Wyoming är en av de två stater på din väg som jag inte har besökt. Erik Bengtson som sprang från andra hållet nådde inte dit heller. Du springer för övrigt ungefär dubbelt så långt per dag som Bengtson gjorde. Han sprang visserligen snabbare, kring 4.30 per kilometer, ett tempo som du och jag också kunde mala på i ett antal mil i den åldern, 40-årsåldern. Nu tar vi det lite lugnare, med all rätt. Bengtson förmedlar i sin temperamentsfulla skildring sin besvikelse, ibland ren ilska över bristen på respons i omgivningen, innan han fann sig till rätta i ett litet hörn av småstads-USA. Du verkar lyckas bättre på mer än ett sätt. Må lyckan stå dig bi hela vägen!
#7 re - 2016-05-26 23:09:02
# 3 Tack Ragnar!
#8 sverker - 2016-05-27 06:31:55
ser nu att Rom ligger exakt på samma latitud som Laramie - 41 grader N
Stockholm är långt långt upp, på 59 grader N !!!! New York ligger på samma höjd som Rom vilket inte hindrar svinkalla vintrar pga Labradorströmmen bl.a.
#9 Björn - 2016-05-27 07:49:40
# Thorbjörn: Ja, jag har haft förvånansvärt bra flyt de senaste dagarna.
# Sverker: Kebnekaises sydtopp är över 2 000 meter (2 097,8 enl Wikipedia) PÃ? dom höjdernanhar jag nu legat på under flera dagar.
# Andre: Tack. Ja, det är märkligt att man först efter 35 års löpning klurat ut hur man ska springa uppför under ultralånga löp. Minsta lilla tidsvinst blir ju stor i sådana sammanhang. Tekniken går ut på att hitta en fart som är 10-20 % högre än vad du skulle hålla om du promenerade samtidigt som kraftansträngningen ibne ökar. De flesta börjar gå när hastigheten går under 6 km/tim. Eftersom jag går ca 5 km/tim ärr 6-8 km/tim väsentligt snabbare än gång. Jag kan mala på över en timma i sådan krypfart. Så mitt råd till ultralöpare: undvik att gå i backarna ( är de väldigt branta eller om detv handlar det om terräng, ja då måste man ju gå)
# KI: Tack. Fast du vet väl att jag inte har några dagar utan löpning. En vilodag skulle bara göra kroppen stel men 2-3 skulle möjligen hjälpa. Fast jag har 100 procentig återhämtning, hade jag inte det skulle kroppen ha brutit ihop efter nu mer än en månads löpning med ett dagssnitt på dryga fem mil.
#Patrick: "The age dpesn´t maatter", brukar jag svara när amerikanen frågar hur gammalmfarbror är. Intressant, mindes inte att Erik Bengtsson hade så korta distanser. Att dessutom springa fort verkar inte så genomtänkt. För att lyckas tror jag det gäller att ha ett öppet sinnelag.
# Sverker: I Rom är det behagligare, ligger ju på havsnivå, hör över 2 o00 meter. Vädret växlar otroligt snabbat, idag t ex hagel och snö i Laramie.
#10 sverker - 2016-05-27 09:16:45
magnesium är bra mot muskelstelhet och omega -3. kalk kan man också behöva?
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg