Kommentarer på Vätternrundan på tre hjul


Här på STF:s vandrarhem i Karlsborg får jag betala 705 kr för ett enkelrum (inklusive frukost, lakan och städning + 50 kr för att jag inte är medlem). Prisvärt? Nja . . .

. . .inte om jag jämför med Best Western i Askersund där jag betalar 674 kronor.

Över 23 000 cyklister är anmälda till den 50:e Vätternrundan den 12-13 juni. Själv ställer jag upp utom tävlan med en trehjuling (min babyjogger) men då handlar det inte om att avverka de 30 milen på sju timmar utan på sju dagar.

Jo, jag tänkte springa runt Vättern. Jag startar den 30 juni i Bankeryd och går i mål sju dagar senare, också i Bankeryd. Löpet läggs upp på samma sätt som tidigare långlöp ute i Europa; jag springer 4-5 mil om dagen och tar in på hotell. Den här gången är jag ensam men nu handlar det inte om något förstklassigt boende, det blir mest vandrarhem jag kommer att ta in på. Logistiken gör att vandrarhemmen ligger bäst till men vandrarhemsboende är inte längre något särskilt billigt boende i Sverige om du ska ha frukost, lakan och städning. Märkligt nog bor jag billigare och bättre på Best Western i Askersund än på vissa av vandrarhemmen.

Medlemmar i Svenska Turistföreningen erbjuds en rabatt på  50 kronor på STF:s vandrarhem. Eftersom medlemskapet kostar 295 kronor för vuxen krävs det sex nätter för att du ska tjäna in den kostnaden. STF brottas med svag ekonomi, sjunkande medlemsantal och relativt gamla medlemmar. Du behöver inte vara medlem för att bo på STF:s vandrarhem och därför är det förvånande att medlem resp icke medlem betalar i stort sett samma pris. Hade STF höjt priset för ickemedlemmarna (dom är många), ja då tror jag medlemsantalet och ekonomin stärkts.

Jag har varit medlem i cirka 25 år men gick i år ur i ren protest. Generellt sämre standard än hotellen, usla in- och utcheckningstider, "städkrav" (hur bra städat blir det när gästerna gör det?), våningssängar, nerlegad bäddutrustning, delad dusch och toalett i korridoren, kök där gästerna lagar sin egen mat- nä vandrarhemmen är inte längre min melodi även om jag bott på många väldigt fina. Kort sagt; vandrarhemmen har svårt att konkurrera med hotellen, i alla fall sommartid då hotellen tvingas sänka sina priser.

Vättern är inte helt obekant för mig. Under mitt  första riktigt långa ensamlöp, Stockholm-Göteborg 2004, sprang jag på västsidan av sjön. Där är det inte särskilt backigt men på östsidan i trakterna av Gränna är det mycket kuperat. Gränna, ja -stan med omgivningar verkar vara rena turistfällan med helt galna hotellpriser.

Keep on running!

 

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lennart - 2015-06-08 21:50:04

Jag är med i STF. De ger väldigt bra rabatter vid boende och mat på fjällstationer. Sen tycker det "känns bra" att vara medlem :-)!.

Lycka till!

#2 Björn - 2015-06-09 12:49:37

Jodå, visst är det ända något sympatiskt med STF och det är riktigt att man på vissa fjällstationer ger lite högre medlemsrabatt än de 50 kronorna.

#3 sverker - 2015-06-17 20:36:19

kollar man personerna i STF:s ledning ger man opp hoppet-den sortens människor det handlade om förr i STF är utrotade - (jag har varit stugvärd och min far var verksam inom fjällturismen).

#4 Jan Torssander - 2015-10-28 11:35:16

Hade varit medlem ænnu længre, från 20-årsåldern, så det blir ju gott och væl øver 40 år. Sællan vandrarhemsboende eftersom hotell ær/var væsentligt bættre før oss och snarare billigare som sagt.
Gladdes åt årsboken många år. Lika bra att den gick i graven, då den bara blev sæmre år før år. Tidningen Turist piggade upp med trevliga reportage, men likadant med den; sista åren øppnade jag den knappast, kastade ett førstrøtt øga på den, men læste knappast.
Kort sagt, STF blev alltmer ointressant, vi væxte ifrån varandra och 2014 gjorde vi slut. Finns det någon framtid før STF?: Absolut inte som jag ser det. Eller som man brukar sæga: Sørjd och saknad av ingen.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg