Kvinnorna presterar allt bättre på långdistans. Övre bilden från Tjejmilen. Nedan några av Sveriges bästa kvinnliga veteraner; Karin Schön, IF Kville samt Bibbi Lind och Jaana Jobe, båda Solvikingarna.
Huka er gubbar, kvinnorna är snart ifatt er! Männens tider på långdistans har i stort sett stått stilla de senaste tio åren medan kvinnornas blivit allt bättre.
Jag har under många år gjort åldersindelad statistik på de bästa veteranernas prestationer på maraton och halvmaraton (personer 35 år eller äldre). Vad gäller maraton kan dessa slutsatser dras när tiobästalistorna sammanställs:
* Den kvinnliga veteraneliten har generellt blivit cirka tio minuter snabbare under den senaste tioårsperioden, alltså ungefär en minut bättre per år. Motsvarande förbättring för männen är närmast försumbar.
* Män under 35 år har till och med blivit några minuter långsammare och det är egentligen bara i klasserna M35, M40 och M50 man kan tala om någon påtaglig förbättring (cirka 5 minuter under tioårsperioden).
* Kvinnorna däremot har blivit bättre i samtliga åldersklaser, särskilt i K50 med en genomsnittlig förbättring med hela 13 minuter, altså mer än en minut per år.
* 2014 var året då kvinnorna la in en spurt - tiderna i flera åldersklasser blev då 5-10 minuter bättre jämfört med 2013. Då har eventuella extremresultat räknats bort eftersom medianvärden används.
Gäller då den här utvecklingen även för vanliga motionärer? Ja, men inte lika påtagligt, Tittar man t ex på resultaten från Stockholm Marathon visar det sig att skillnanden mellan männens och kvinnornas tider under 2005-2009 var cirka 40 minuter till männens favör men att avståndet krympt till ca 35 minuter för perioden 2010-2014. Då har jag utgått från tiderna för den mittersta löparen respektive år. Men ifjol skiljde det bara 26 minuter så även de kvinnliga motionärerna ligger i omkörningsfil.
Tittar man på veteraneliten skiljer det bara 15 minuter mellan könen i t ex 50-årsklassen. Under tioårsperioden var mediantiden för männen 2 timmar och 54 minuter, för kvinnorna 3 timmar och 9 minuter. Kika gärna på mina tiobästalistor (under statistik), de har nyligen daterats upp och många ändringar har gjorts.
Frågan alla ställer sig är: Kommer kvinnorna någonsin ikapp männen?
Själv tror jag inte det. Men avståndet kommer säkert att fortsätta att krympa. Vad är din uppfattning?
Keep on running?
#1 Johan Carlsson - 2015-01-15 12:36:23
Lärobokssynen är väl att män har cirka 10 % mer kroppsvikt (läs muskler) och cirka 10 % bättre världsrekordtider på alla löpdistanser från 800 m och uppåt. Men ultraloppen blir ju längre och längre och kvinnor är bättre än män på att använda dett som bränsle vid lågaktiv ansträngning så springer man bara tillräckligt långa lopp i framtiden så... På maraton och kortare lopp kanske hoppet snarare står till att kvinnor håller sig friskare än män på äldre dar och att de därför kan prestera bättre i de riktiga veteranklasserna.
#2 Bibbi Lind - 2015-01-15 20:52:18
...och så är det ju faktiskt så att vi kvinnor inte har fått springa långlopp så länge, Jag vill minnas det var 1984 som kvinnorna fick springa maraton distansen i OS första gången. Huvudmotiveringen lär vara att livmodern kunde ramla ut om vi sprang långa distanser?!! Man blir ju bra det man tränar?! Men håller vi kärringar på tillräckligt långt upp i ålder så kan nog ett och annat gupprekord ryka?
#3 Ingmarie/blog.nemonisimors.com - 2015-01-15 23:23:17
Tänker också som Bibbi. :-)
#4 sverker - 2015-01-18 14:12:29
kroppens största muskel - heter den hypothalamus? - tycks större på kvinnor? den är fäst i ryggslutet och går längs lårets utsida tror jag och nedre fästet är knäledens insida. driver den löpningen? annars sitter ju en stor löpmuskel i rumpans övre del. minns nån serien tjalle tvärvigg-ungmöloppet? vi singlar får passa oss.
#5 sverker - 2015-01-19 04:37:06
gluteus maximus - stora sätesmuskeln tänkte jag på - det andra sitter faktiskt i hjärnan och är nog bra för idrottare på ett annat sätt.
#6 Björn - 2015-01-22 18:27:49
Ja Sverker, gluteus maximus är kanske kvinnornas "hemliga vapen". Fast många vill ju minska just den muskeln för att få en snygg rumpa!
#7 sverker - 2015-01-26 14:24:21
ja dom är ju besatta av detta men få lyckas tror jag. jag bryr mig inte om hur folk ser ut - det är ju oförskämt att notera sånt. det är normalt att vara ful och det tycker jag är trevligt.
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg