Maj 2011 sprang den här duon Laxaloppet i Halmstad, en tvåvarvsbana där varvet mätte 5 km. Min och Mustafas tid blev 41.20 resp 31.38.
Mustafa Mohamed ligger femma på Friidrottsförbundets årsbästalista på halvmaraton. Ändå har han inte sprungit någon halvmara i år. Hur kan det vara möjligt?
Du har säkert hört uttrycket lögn, förbannad lögn och statistik. Med siffror kan man visa nästa vad man vill och ändå ha "rätt". Det är precis vad Friidrottsförbundet med sifferoraklet Lennart Julin gör, vill jag hävda.
När jag nu sammanställer mina åldersklassindelade tiobästalistor för seniorer och veteraner på maraton och halvmaraton brukar jag också stämma av mot liknade listor. Det är då jag upptäcker en del konstigheter i Friidrottsförbundets statistik. T ex finns Mustafa Mohameds halvmaratontid från EM-maran i Zürich med på årsbästalistan.Trots att han tävlade på maratondistansen finns hans mellantid också på årsbästalistan för halvmaraton. På denna lista har också en rad mellantider från Stockholm Marathon hamnat.
Är inte det konstigt?
- Vad är det konstiga? Man har från startskottet sprungit den föreskrivna sträckan - och det är det enda som är relevant idrottsligt. Vad som händer senare saknar betydelse. Det finns ju ingen som helst fördel i att man fortsätter att springa ytterligare ett antal kilometer. Officiella mellantider har därför i friidrotten alltid haft full giltighet i alla avseenden. Alltså inte bara för statistik utan även för officiella rekord, svarar han.
Och så ger han ett färskt exempel från Berlinmaran. Där satte Dennis Kimetto världsrekord på maran. Det sattes dock fler världsrekord i samma lopp, ett på 30 km av Emmanuel Mutai och Abera Kuma som passerade först på 1:27:37.
På en och och samma mara går det alltså att sätta flera världsrekord, dessutom av olika personer. Helsnurrigt i mitt tycke även om det är så man officiellt mäter.
Skulle det här då också kunna leda till rena taktiklopp; någon ger järnet första halvan men har inte för avskit att springa hela distansen utan bryter vid halvmarapasseringen? Konkurrenterna har då hängt på och tröttas ut medan de egna landsmännen förstått vad som varit i görningen och tagit det lugnt i början och sedan kan öka och vinna.
Ja, det är helt ok men något världsrekord på halvmaraton blir det inte. De internationella reglerna kräver att man fullföljer hela loppet, berättar Lennart Julin.
En annan egendomlighet med Friidrottsförbundets årsbästalistor är att man har med svenska löpare som tävlar för utländsk klubb. Det är säkert också enligt reglerna men sådana resultat har jag plockat bort från mina tiobästalistor. Och halvmaratonnoteringar i maratonlopp har jag heller inte med. Skönt att kunna tänka fritt och inte behöva följa regelboken!
Keep on running!
#1 Axel - 2014-10-27 14:49:46
Jag ser egentligen inga problem med att redovisa årsbästalistor på det viset, så länge man t.ex. lägger till en hänvisning till fotnot efter resultatet med hänvisning till hur det gick till.
För framtida referenser bör det ändå stå vilket lopp det var först och främst. T.ex. Berlin Marathon, fast det var halvmarathon i praktiken. Annars skulle det förstås skapa förvirring om det officiella Berlin halvmarathon gick dagen efter t.ex.
Ditt argument med taktiklopp håller jag inte med om faktiskt. Taktik är ju en del av spelet, och om några marathonmän springer för fort (p.ga. att konkurrenter springer halvmara och drar upp farten), så gör de ju bara samma misstag som många nybörjare gör.
Som Julin påpekar så finns det ju ingen fördel med att springa för halvmararekord i en mara, eftersom man kan anta att snittfarten är något lägre i en halvmara. Det finns alltså mindre chans att få välbehövlig draghjälp än i en mara. Detta är ju något som talar för att ett sådant halvmararekord borde värderas högre i folks sinnen.
#2 Björn - 2014-10-27 18:10:26
Ja, man kan vrida och vända på saken och det du skriver låter förnuftigt. Mitt resonemang om taktiklopp var dessutom tokigt, allt tävlande är ju taktik.
Däremot kommer jag på mina tiobästalistor bara ta med resultat för den distans tävlingen gäller, inga mellantider. Skulle jag kolla upp motionärers/veteranelitens mellantider på maraton, ja då talar vi om ett heltidsjobb. Dessutom är dessa mellantider mindre intressanta rent sportsligt, en bra halvmarapassering för motionären brukar i regel innebära att personen kroknat på slutet. Nej, det är bara sluttider som gäller på mina listor.
#3 Axel - 2014-10-27 19:21:32
"eftersom man kan anta att snittfarten är något lägre i en halvmara"
Mara ska det stå förstås, inte "halvmara". Men det framgick nog.
#4 Ingmarie/blog.nemonisimors.com - 2014-10-31 19:45:49
Jag tycker inte heller det är något problem så länge det är samma för alla och att det står nämnt.Rekord är rekord på något vis. Men visst är det skönt att kunna ha sina egna "bästalistor".
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg