Kommentarer på USA-maten bättre än sitt rykte


Jag är inne på fjärde Pepsin och fjärde biffen. Men lite till skal väl gå att lassa in? Det smakar otroligt gott, kostar inte mycket mer än en svensk lunch (jodå jag åt också massor av nyttiga grönsaker).

"Mest skräpmat". Så brukar det låta när svenskar uttalar sig om den amerikanska matkulturen. Visst finns det mycket snabbmatskedjor här och jag är en rätt flitig gäst på McDonalds, Wendy´s, Big Burger, Dairy Queen och allt vad dom heter. Fet mat är dock bra mat för en löpare. Men jag har inte några problem att också få tag i "riktig" mat, däremot kan det vara marigare att få tag i pastamat och ris, Kinarestaurangerna är dock räddningen när det gäller riset.

Maten är inte bara välsmakande, den är också god och något biligare än hemma. Och servicen är generellt bättre, personalen är på en som en igel så fort man stiger in i lokalen. Och sedan frågar dom om allt är bra, fyller på glaset så fort det sjunkit det minsta. Och gud vad gott drycken smakar med all is i glaset. För det mesta också rent och snyggt även om jag varit med om några riktiga snuskställen men så kan det ju också vara hemma.

"Free refill" innebär en dålig affär för restaurangen när jag är gäst. Jag kan nästan dricka hur mycket som helst. Att bälga i sig två liter cola och kort efter springa är inga problem. Idag besökte jag en restaurang med buffémat och där det grillades biffar på löpande band. Man fick ta hur många biffar som helst och jag tror det blev fem innan jag var riktigt mätt och sedan avslutades det hela med jello, tårta chokladpudding och vaniljkräm och kakor. Rena frosseriet! Eftersom det är en hel del söt mat och dryck (sportdrycken är sötad) brukar det bli en extra tandborstning mitt på dagen.

Springer du som jag gör 8-12 timmar om dagen gäller det att äta och dricka i princip hela tiden. För en kontintentlöpare räcker det ofta inte med frukost, lunch och middag, man får försöka äta när tillfälle bjuds men också ha med lite mat på vagnen för att inte luckorna skall bli för långa. Vad jag saknar är en liten kyllåda som drivs med solceller eller batterier där jag kunde förvara kylskåpsmaten. Finns inte sådana?

---

Jag har nu kommit till staden Bridgeport utanför Clarksburg, WV, där jag checkat in på fint motell (Sleep Inn), hunnit tvätta alla kläder (hittade en kackerlacka i tightsen!) och också köpa nya joggingskor, löparkeps och gul reflextröja (reflexvästen stals ju för några dagar sedan). Skoslitaget i värmen är enormt, de skor jag nu kastar är fjärde paret och  hade bara gått  knappt  150 mil.  I Sverige skulle de ha hållit minst dubbla tiden. Jag vill minnas att Rune Larsson under sitt USA-löp bara bytte skor en gång- sulan måste ha varit lövtunn vid målgång!

De senaste dagarna har jag drabbats av grubblerier om jag verkligen skal ha Virginia Beach som målgångsstad. Jag har kommit lite för långt norrut och Washington DC ligger kanske fyra dagar närmare än VB, bergen är dessutom inte lika avskräckande och hemresan blir enklare. Men Washington, som en del kontinentlöpare haft som slutdestination, ligger inte vid Atlanten och det är öppet hav jag vill ha. Tvivlet skingrades när jag kontaktade Rune och bad om råd. "Personligen skulle jag hålla fast vid VB" skrev Rune och så blir det. Virginia Beach, here I come!

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Peter M - 2007-09-04 20:37:16

Vill bara tacka för dina reportage. Det är ofattbart att du orkar ge så ingående och intressanta skildringar av olika faktorer efter att ha sprungit ett drygt maratonlopp per dag. Det är verkligen en intressant blandning, spännande ibland, triviala ibland. Den bild av USA du speglar (liksom på den förra löpningen) är nästan helt okänd för mig. Det är mycket kul och lärorikt att läsa. Du MÅSTE sätta ihop allt detta till en bok. Nog måste någon på SvD kunna ta hand om det? Har de inte kvar förlaget? Keep up the good work!

#2 Magnus Härviden - 2007-09-05 01:13:31

Hej Björn, angående slutdestination kan inte låta bli att återupprepa mitt tips från tidigare email om alternativ målgång i Rehoboth Bay, Delaware. Det är närmsta öppna Atlant-kust från där du är nu, nära de historiska trakter där svenskar en gång landsteg och hade bosättningar, och du skulle då dessutom springa en mycket vacker kanalpråmsväg längs C&O-kanalen in mot Washington DC där vi kan ta hand om dig över ett stopp. Till slut löpning på bro över Cheasapeake Bay och till Atlant-kusten i Delaware. Jag förstår om du inte vill ändra dig, men ville inte låta denna information glida dig förbi. Lycka till vilken väg du än väljer!

#3 HimalayaHalvar - 2007-09-05 16:49:16

Absolut rätt val tycker jag!

Klart att Du skall till den andra stranden Björn!

Jag må ju imponeras av, och samtidigt glädjas över för din skull, och för min egen att Du bevisar att det går att hålla på så här vid din ålder.
Det skulle vara kul om du kunde tänka dig en liten (tur och retur)x2, neråt Amundön på vår Göteborgsmara den sjätte oktober!

Lycka till den sista något kuperade biten!

#4 Sigbritt - 2007-09-05 16:52:40

Tänk om du kunde sporra alla överviktiga till att röra på sig mer. Du äter allt som av de flesta betraktas som supergott men samtidigt superfarligt. Och i ofantliga mängder! Det måste kännas underbart att kunna frossa utan skuldkänslor!

#5 torbjörn skog - 2007-09-05 17:42:38

Det är bara Sigbritt här ovan som inte vill att du ska göra något. Jag antar att det är så med människors engagemang.

Fortsatt imponerad av din prestation!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg