Kommentarer på Dag 80: Min "kamp" mot Jessica


Jag bad Jan kolla upp hur jag ligger till i jämförelse med Jessica Goldman, som försöker slå hastighetsrekordet för kvinnor över den amerikanska kontinenten. Jan presenterarer också en idé över hur en riktig tävling skulle kunna gå till. Så här skriver han:

Nu i juli är det två superlöpare som närmare sig New York efter att ha startat på amerikanska västkusten i våras. Det är naturligtvis vår Björn som går i mål på Long Beach den 1 augusti. Den andra är Jessica Goldman, som når New York på måndag eller tisdag. Jessica har gått på en något nordligare rutt än Björn och kommer också in nordligare även om deras vägar korsas i PA.

För några veckor sedan närmade sig Björn Jessica, som hade haft värre problem i Klippiga Bergen än Björn. Björn är, som alla vet ingen tävlingsmänniska under ett coast to coast, men en tanke grodde att han skulle kunna springa i mål på samma antal dagar som Jessica. Nu blir det inte så utan Jessica ”klår” Björn med 5-6 dagar.

Skulle man kunna tävla i Coast to Coast? Kanske inte då förutsättningarna är så olika mellan en 30 årig man och en 70 årig kvinna. Däremot skulle kanske en rutt planerare + löpare kunna tävla mot andra lag.
 
Tre löpare startar samtidigt på tre valfria stränder i California Deras mål är en strand på östkusten som skall nås tidigas efter 90 dagar och senast 95 dagar efter starten. Ingen etapp får vara längre än 75 km eller kortare än 30 km och en läkare skall godkänna eventuella ”vilodagar”.


Vid varje dagsetapps slut får löparen ett körschema för sju dagar fram i tiden som innehåller förslag på vägar, övernattningar, matställen eventuella ”Stevar”, väder och höjduppgifter med mera från planeraren.
Löparen ordnar själv alla praktiska bestyr som motell bokningar. Han skall föra loggbok och hans förehavande på vägen skall dokumenteras med GPS.
En tävlingsledning bestående av några erfarna Coast to Coast löpare granskar kontinuerligt all dokumentation från löparen, hans planerare, GPS log och annan dokumentation. Efter varje startpassering bestämmer tävlingsledningen hur väl löparen och planeraren har utfört sin uppgift efter gällande regler och förutsättningar och ger laget plus eller minus dagar. På så sätt ändras planeringsförutsättningarna hela tiden.
Det är inte säkert att Stålmannen slår Stålmormor eller att laget som väljer den kortaste vägen från San Diego till Florida står som segrare. Dålig planering har tidigare grusat många Coast to Coast drömmar.  
 
Det här är naturligtvis en utopi och en skrivbordsprodukt. Men medge att för oss i soffan skulle 90 dagars löpande få en extra krydda om ett tävlingsmoment tillkom. Tänder sedan ett tv-bolag på idén skulle alla amerikanare lära sig vad uttrycket "I´m jogging coast to coast" betyder. Det finns idag knasigare sporter och sämre såpor.
Jan

Kommentar från Björn:
Tävlingar i coast to coast har förekommit i alla tider. Den mest spektakulära var The Great American Footrace 1928. Förstapriset på 25 000 dollar lockade 199 löpare/lycksökare att ställa upp och 55 tog sig i mål, vinnaren på 84 dagar. Även under senare år har tävlingar ordnats men  startavgifterna har varit så höga att mest japaner haft råd att ställa upp. Ditt upplägg är säkert genomförbart men det verkar lite komplicerat.
 

Jessica Goldman gick ut med ambitionen att bli världens snabbaste kvinna över den amerikanska kontinenten. Då skulle hon behöva springa snabbare än 69 dagar. Nu har hon varit ute i 87 dagar, i så motto ett misslyckande. Men Jessica har haft otur med vädret och slog säkert av på takten när hon insåg att det var kört.

--

Dagens distans: 42 km

Keep on running!
 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Linda - 2014-07-12 17:55:54

Comuta-car from the 1970s.
Lycka till...
Keep on running!!

#2 bureborn - 2014-07-12 20:25:06

För mig, som är vädligt ointresserad av allt vad tävlingsmoment heter, skulle ett sådant göra varken till eller från. Möjligen från, eftersom jag gissar att löparna då knappast skulle ta sig tid med saker som intervjuer. Just de, och de många reflektionerna om annat än bara löpningen gör det ju extra roligt att och intressant att följa ett sånt här äventyr.
Men människor är ju alldeles särdeles olika. En himla tur! Hur tist skulle inte världen vara annars.

#3 Björn - 2014-07-14 04:51:33

Linda: Thats correct but 1980.

Bureborn: Instämmer. Inte för att jag skulle ha någon chans i en sådan tävling men det är just mötena med folk längs vägen som kanske är den största behållningen med ett coast to coast.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg