Criss klipper gräset två gånger i veckan på sin villatomt i Kokomo, Indiana. Grannen gör det tre gånger och dom har var sin maskin.
Det surrar alltid i villaträdgårdarna. Det är inte bin utan fyrhjuliga motorgräsklippare. Amerikanen i gemen har pippi på att klippa sin gräsmatta.
Jag har förundrats över detta ständiga klippande. Visst, gräsmattorna i USA är ofta väldigt fina men måste de klippas så ofta? Trots att gräset är kort kort ska maskinen ut på en runda. Idag bestämde jag mig för att utreda saken närmare.
Criss, en pensionerad änka i staden Kokomo, blev mitt intervjuoffer. Hon åkte runt på sin gröna John Deere av årsmodell 95 (grannen hade nyare maskin).
Varför klipper ni så ofta här i USA? frågade jag.
- Vi vill ha fint och det är särskilt viktigt när man som jag bor längs en större väg där alla ser gräsmattan. Och så är det roligt, ett tidsfördriv. Ormar trivs heller inte när gräset är kort.
Att grannar delar på en maskin förekommer knappt, enligt Criss. Hennes maskin från 1995 kostade cirka 3 000 dollar men hon fick den i present. Lite sugen verkar hon ändå vara på en ny maskin.
Handdrivna gräsklippare förekommer inte. Och alla med motor är sådana man sitter och åker runt på. Svenska Husqvarna är stora på marknaden i Nordamerika och har en total marknadsandel på cirka 20 procent, då ingår också motorsågar och annat.
Amerikanska villaträdgårdar består mest av en välskött gräsmatta, fruktträd och buskar förekommer knappt och man är också sparsmakad med blomsterrabatter. Istället smyckar man med den amerikanska flaggan, gipsfigurer (rådjur och trädgårdstomtar verkar vara favoriterna) och man lägger gärna ut gamla vagnshjul eller rostiga antika jordbruksredskap. Och skulle den älskade mattan drabbas av ogräs rycker man ut med giftsprutan. En statushöjare är en konstgjord damm, gärna med en fontän.
Och så dags för en ny bilfråga. Jag vill veta märke, modell och årtal på dessa två skönheter.
Dagens distans: 52 km
Keep on running!
#1 Peter M - 2014-07-06 15:31:21
Hej Björn! Det verkar mestadels vara äldre människor du får kontakt med. Speglar det den amerikanska landsbygden eller är det bara att äldre är lättare att få kontakt med?
Vilka är de finaste platserna (definiera hur du vill) du sprungit på, totalt sett i USA? Du verkar ganska nöjd med de senaste två delstaterna.
Keep up the good work!
/Peter
#2 Björn - 2014-07-06 16:27:54
Peter: Även lätt att få kontakt med yngre men äldre kommer nog oftare spontant fram till mig, beror väl på att jag själv inte är purung. Vackrast har det varit i Colorado med sina fjäll och Utah med sina röda berg var fantastiskt. Men Colorado kommer jag nog inte tillbaka till, tuffaste delstaten terrängmässigt och poliserna var alldeels för nitiska. Platta delstater är ju bra så Nebraska och Illinois ligger bra till, i viss mån också Indiana, som också är lummigt och vackert. Sedan tidigare gillar jag också Oregon som har allt; havet, bergen och grönskan. I botten hamnar stater som Kansas och Oklahoma med trist utbränt landskap och en doft av koskit överallt. Senaste besöket i Florida var också en positiv överraskning; inte en backe och små städer över allt.
#3 Thorbjörn S - 2014-07-06 20:22:19
Björn
Siktet är ju inställt på New York, hur tänker och planerar du när du nu närmare tättbefolkade områden och storstäder?
Krävs det särskilda strategier?
Trafik? Farliga områden?
#4 Axel - 2014-07-06 21:08:48
Vill minnas att Rune Larsson sprang förbi Marion. Men vilken var det? Det finns nämligen en till stad som heter Marion ca 15 mil öster om där Björn befinner sig.
#5 Linda - 2014-07-06 22:58:42
One is a 1950 Packard (Super 8....?) And the other is a 1956 Cadillac Coupe de Ville.
#6 Björn - 2014-07-07 04:00:41
Thorbjörn: När jag närmar mig en stad slår jag på gps:en och kollar vad det finns för restauranger. Under dagen har man kanske fantasierat om någon speciell mat, spännande då om restaurangen finns där. Storstäder försöker jag att undvika- svårnavigerade, farliga infarter med mycket trafik och risk för farliga områden. Camden, New Jersey (grannstad till Philadelphia) och Kansas City var farliga områden. Då gälller det att springa hela tiden. Nu har jag självmant valt att springa genom New York och jag vill springa på Wall Street och snappa upp något börstips. Har annars inte kollat hur Jan lagt upp rutten i New York men det kan säkert bli besvärligt där.
Linda: Very good! Yes, a Cadillac Coupé de Ville, but from 1955. And yes, it´s a Packard, Super Eight Deluxe, not 1950 but 1949. I understand that I´m an old man, older than the cars!
Axel: Har inte koll på om Rune sprang i James Deens födelsestad. Han var i närheten, i Urbana, IL (motellet med skotthålet i väggen och den blodiga bomullstussen).
#7 Björn - 2014-07-09 15:23:34
#1 Leslie - 2014-07-07 21:53:36
Again some massive generalizations about Americans.You really need to change your running route so you can see the rest of America where we push a lawn mower, have bushes and flowers.
#2 Björn - 2014-07-08 06:23:35
Sorry if you think this is "massive generalizations". But I have run four times across the US, diffrent routes and different states and I think my Picture is quite true. Your gardens looks different comparing with ours in Europe. Nothing wrong with that!
Thanks
Björn
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg