Vad är det här? Jo, gatunätet över Vasastan i Stockholm, min egen stadsdel. Bilden visar vilka gator jag sprang på.
Skräpigt! Det är intrycket efter att idag söndag ha sprungit på "samtliga" gator i Vasastan, en tur på 39 km. Papperskorgar som svämmar över, byggsäckar på mer eller mindre varenda trottoar (olaglig placering), tomma öl och spritflaskor (inga burkar för dom är det pant på), hundbajs, fimpar, papper, plast och alla dessa kaffemuggar i papp. Har det inte blivit mycket värre det senaste året? Jag tror folk skräpar ner mera nu, stan har inte dragit ner på städningen. Det är nog dags att sopa gator och trottoarer två gånger i veckan och inte som idag en gång.
Idén att som en krigare inta varenda gata i stan har jag lånat av ultralöparen Bernt Hedlund. Han har anordnat ett antal gemensamhetslöp där man springer på alla gator i en stadsdel. Senast var det Vasastan och Bernt och några tappra lyckades då få ihop 55 km. Just den siffran snurrade hela tiden i mitt huvud när jag i lugn takt tuffade fram gata upp och gata ner. Hur kunde han få ihop så många kilometrar?
Först hemma förstod jag varför mitt löp bara blev 39 km. Jag hade missat ett par gator och andra hade jag inte sprungit hela längden. Men huvudförklaringen var att jag inte kände till Vasastans riktiga gränser. Jag trodde Sveavägen bildade den östra gränsen men det är ju Birger Jarlsgatan vilket gjorde att jag missade bl a hela Sibirien.
Att lägga upp en rutt så att man inte springer på samma gata flera gånger eller missar gator är inte det lättaste. Bernt kan det där och jag tror också han lyckats lägga in rutterna i sin gps-klocka.
Själv är jag nybliven ägare till en dito, en Tom Tom Runner, som jag är mycket nöjd med. Jag köpte den för 1 200 kr i Florida och jag tror att klockan är den tunnaste som just nu finns på marknaden. Annars är ju den här typen av klockor feta rackare, som inte rymms under skjortmanchetten. Kul att i efterhand få upp en karta på datorn så att man kan se var man varit. Men kan det verkligen stämma att jag idag brände hela 2 600 kalorier under mina 4 timmar och 31 minuter? Det skulle ju innebära att jag på ett coast to coast skulle behöva äta långt mer än dubbelt mot normalt och det tror jag inte att jag gör.
Om någon undrar vill jag bara påpeka att jag till skillnad från flera andra bloggare inte är sponsrad och har heller aldrig varit sponsrad.
Keep on running!
#1 Oliver - 2014-02-23 20:18:12
Kul idé att löpa gatlopp i en stadsdel. I mitt fall får jag väl försöka klämma samtliga gator, eftersom jag bor i en småstad. men hur man lägger upp en rutt utan att missa någon gata...det blir en nöt att knäcka!
Det där med kalorier har jag också funderat på, Själv brände jag nästan 1400 kcl idag under mitt söndagspass på 20 kilometer. Kan det verkligen vara möjligt?
#2 Ingmarie - 2014-02-23 21:50:44
Cool grej att kuta på alla gatorna! Tror ingen gjort det i Bagis. ;-)
När det gäller produktbeskrivningar/marknadsföring så tycker jag det är viktigt att skriva om man fått en grej.
De ytterst få gånger jag fått något är jag nog å andra sidan mer kritisk än när jag köpt något.:-)
#3 Axel - 2014-02-24 19:58:28
Angående kaloriförbrukningen så ska man för löpning på plant underlag utgå ifrån vikt (kg)*sträcka (km) för att få ut förbrukningen.
Ex. 70 kg*20 km=1400 kcal. Så länge man springer så är löpekonomin tämligen jämn oavsett hastighet. Gång är betydligt mer energieffektivt.
Formeln ger en hög siffra, men den siffran räknar med all förbrukning, även grundförbränningen.
Men om man inte sprungit kanske man hade varit stillasittande mer eller mindre (alt. sysslat med en lättare aktivitet), och då får man ta (vikt*km)-grundförbränning då man sprang. Per timma kan det nog röra sig om runt 100 kcal för de flesta i grundförbränning. En genomsnittlig person har ca 2500 kcal i dagsbehov.
http://jap.physiology.org/content/18/2/367.full.pdf+html
Sen ska man komma ihåg att äldre har lägre grundförbränning än yngre personer, delvis p.ga. mindre muskelmassa.
#4 Stevo - 2014-02-24 21:03:56
Tycker du kan släppa Petra Månström nu. Du har fått fram din poäng. Tre kommentarer om henne på kort tid luktar annars sur gubbe, tyvärr.
#5 Björn - 2014-02-24 21:40:36
Axel: Tack, intressant. För min del blev det 62 kgx39 km= 2 418 kcal Det stämmer ju riktigt bra. Fast intensiteten i löpningen borde väl också påverka en del?
Stevo: Bra att du sa till. Jag tjatar för mycket. Stryker därför en del i texten.
#6 Oliver - 2014-02-25 12:55:48
Axel: Tack, för bra info om förbränningen. Min Garmin Forerunner 405 har (som jag gissat) lite glädjemätare fastän den är programmerad både med ålder och vikt. Jag borde ha landat på ca 1250 kcal på min tvåmilarunda.
#7 Björn - 2014-02-25 13:34:32
http://jap.physiology.org/content/18/2/367.abstract
Abstractet, där det går att läsa att energiåtgången var jämn då testlöparna sprang, oavsett hastighet. Skillnader i lutning hade däremot betydelse (förstås).
Lite kuriosa: det finns en hel del studier på kaloriförbrukning både hos människor och djur.
Ta denna t.ex. "The metabolic cost of walking on gradients with a waddling gait"
Man undersökte hur mycket en vitkindad gås förbränner genom att vagga fram på ett löpband med olika lutning.
http://jeb.biologists.org/content/215/15/2579.full.pdf+html
#8 Axel - 2014-02-25 13:36:10
Oj, såg att jag skrev "Björn" som mitt namn av misstag i inlägg #7.
#9 Björn - 2014-02-25 13:56:09
Vitkindad gås som vaggade fram på ett löpband? Det låter dråpligt! Kan det vara mig dom undersökt när jag vaggade fram på gatorna i Vasastan? Först trodde jag att du översatt fel men visst handlar rapporten om gäss. Det här blir bättre och bättre! Axel, har du några mer rapporter att bjuda på i ämnet?
#10 Axel - 2014-02-25 14:40:45
http://traningslara.se/fotisattning-och-lopekonomi/
(traningslara.se är en utmärkt sajt för övrigt)
Jag glömde dock nämna att studien ovan indikerar lägre energiförbrukning hos löpare som landar på hälen vid låga hastigheter. 11-15 km/h undersöktes, och skillnaden var störst vid låga hastigheter. Runt 5-10% i det hastighetsintervallet, vilket är ganska mycket.
Tyvärr har jag inte full tillgång till artikeln jag länkade till först (angående vikt*km), så jag vet inte vad för fotisättning de använde sig av.
Hur som helst är den formeln en bra riktlinje, och så kanske man kan dra av lite om man springer långsamt och landar på hälen.
#11 bureborn - 2014-02-25 21:17:29
Hade varit kul att "rita" en egen sån där kartbild! Fast att springa alla vägar hemma hos mig på landet skulle bli betydligt mindre snurrigt. Och betydligt längre om jag skulle springa mer än två.
Intressant info från Axel om kaloriförbrukning. Men jag tycker det verkar aningen förvånande, om än vetenskapligt. Jag äter knappast särskilt mycket mer de veckor jag dubblar löpmängden, men ngn skillnad på vikten märker jag aldrig.
#12 Lennart - 2014-02-25 21:17:56
Intressant undersökning nedan angående upplagorna. Man kanske kan jämföra tränings/hälsotrenden med IT-haussen för 10-15 år sedan. Efter snabba uppgångar brukar det komma en "kris" där dåliga affärsidéer och osunda bolag rensas ut. Tränings/hälsotrenden och tidningarna kanske kommer att råka ut för samma sak.
#13 Axel - 2014-02-26 21:12:19
bureborn: det kan förklaras av att du ligger på ett energiöverskott de veckor du inte dubblar mängden löpning. Alternativt att du underskattar mängden du äter när du dubblar mängden löpning.
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg