Vagabonds löparguidebok är på 270 sidor och kostar cirka 300 kronor. En proffsig publikation med bra texter, vackra bilder och tips på 36 löprundor i tolv världsmetropoler.
Släpp ner mig var som helst på jorden och jag hittar förmodligen en trevlig löprunda till och från mitt hotell. Men i en okänd storstad blir det knepigare, då kan en guidebok komma till pass.
Storstäder har jag försökt undvika under mina coast to coast- för mycket trafik, svårt att hitta och småfarligt i största allmänhet. Även på andra resor där löpning varit huvudsaken har jag valt lite mindre städer, t ex Bergamo i Italien framför Rom, Sitges och Girona i Spanien framför Barcelona och Bremen i Tyskland framför Berlin och Hamburg. Men ibland åker man till någon metropol mer som vanlig turist och var sjutton springer man då?
Ja, helt lätt är det inte att få ihop en sevärd och njutningsfull löprunda utan alltför mycket trafik och avgaser. För jogg.se har jag valt att recensera Vagabonds nyutkomna bok "Världens löpning" (Egmont Tidskrifter). Boken tar upp tolv metropoler, bland annat New York, Paris, London, Barcelona och Rio de Janioro Löparen bjuds på tre förslag på löprundor i respektive stad, allt illustrerat med någorlunda tydliga kartor, som också går att ladda ner som pdf-filer så du inte behöver förstöra boken när du är ute och springer.
Här kan även den som inte köpt boken ladda ner kartorna:
Jag tycker det här är en riktigt bra guidebok för oss globetrotters med joggingskorna i bagaget. Inget hastverk, gediget hantverk och en fördel att man valt olika författare att presentera de olika städerna (Petra Månström skriver trevligt om Stockholm och Prag och tar upp favoritrundan Kungsholmen runt, 10 km). Greppet att dessutom låta någon svensk löpare bosatt i respektive stad kortfattat berätta om var just han eller hon brukar springa och vad man absolut inte bör göra som löpare i deras stad är också lyckat. Mest lovord alltså.
Ändå är jag lite tveksam till den här typen av guideböcker, känns något ålderdomliga, särskilt det där med papperskartor. Boken tycker jag inte ska ersätta egen research. Men att hitta guldkornen i kaotiska storstäder är inte lätt. Mitt senaste besök i Warsawa blev inte så lyckat- stan upplevde jag som hemsk för oss löpare. Efter att ha läst Världens Löpning har jag också förstått att Bangkok är stan löparen bör undvika.
Ordet gps nämns inte i boken. Synd tycker jag för det är en suverän hjälp på främmande ort. Jag har alltid med mig min handhållna och vattentäta motorcykel-gps (Garmin Zumo 660) och ett reservbatteri. Med adressen till hotellet inlagd i gps:en hittar jag alltid hem- jag kan springa helt fritt och behöver inte bekymra mig om väderstreck eller komma ihåg var jag varit. Sevärdheter och andra adresser har jag lagt in i apparaten och ibland gjort kompletta rutter. Så skulle jag springa några av de rundor som boken föreslår, hade jag nog lagt in dem i min gps för att slippa papperskartan och samtidigt vara garanterad att komma rätt.
--
Tillsammans med Vallentunalöpare på söndagens långpass till Rydbo i Österåkers kommun (från vänster Ulf, Christer och Niclas). För mig blev det andra 15-milaveckan i följd och nu är jag väl förberedd inför Bore Cup som startar på lördag i nästa vecka.
Keep on running!
#1 lelle - 2013-12-03 19:25:45
(Undra på att det händer olyckor, se -upp-..för tåg)
#2 Christoffer - 2013-12-05 08:47:37
Brukar inte kommentera bloggar osv men halkade in här via Jogg.se länk och främst för dem nämnde dina kust till kust löpningar. Ville bara säga att det jag hunnit med att läsa hittills har varit riktigt underhållande.
#3 Björn - 2013-12-05 17:59:17
Tack Christoffer. Mer av den läsningen blir det till våren då jag startar mitt fjärde kust till kust löp. Men innan dess, den 24 januari, kommer första rapporten från ett 30-milalöp från Fort Lauderdale till Key West i Florida.
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg