Kommentarer på Så klarar du värmen


Drick tidigt och drick mycket, gärna sportdryck. Då klarar du hettan utan problem under din långrunda.

Under löpvagnen ligger en 10-litersdunk med tappkran så jag behöver aldrig riskera att vara utan vätska.

I värmen går det åt massor av vätska. Jag dricker uppåt 8 liter under en dag. När jag för två år sedan sprang från Chicago till New Orleans handlade det om 10 liter, värmen och luftfuktigheten var då högre.

Du har säkert hört att det är viktigt att dricka tidigt. Det stämmer, de gånger jag slarvat och börjat dricka försent och sedan hällt i mig massor ligger vätskan mest och skvalpar i magen, vätskeupptagningen blir sämre och svettningen kommer inte riktigt igång.

Det är sportdryck som gäller för mig. Oftast blir det Gatorade eller Powerade, två populära märken här. Annars finns det massor av andra sport- och energidrycker på burk men dom dricker jag inte, dels för att priset är minst det dubbla och för att effekten  är okänd. Men att Powerade och Gatorade har effekt, det har jag märkt. En dollar litern är priset i butikskedjan Dollar General och 1,67 på Walmart men då för 2 liter. Sportdrycken späder jag ut med minst tre delar vatten för att dryga ut notan. Jag dricker hela tiden och min favorit har blivit Punch, en röd vätska.

Behövs egentligen sportdryck? Ja, vatten skulle inte duga när det handlar om så här långa löppass, ofta på 8-12 timmar. Men för de flesta motionärer som är ute på en vanlig joggingrunda duger vatten gott. Jag har nästan bara vatten när jag springer hemma men på långpassen kan det bli juice och banan, sportdrycken Pripps Energy går inte att få tag i längre. Har tillverkningen upphört?

Här dricker många ickemotionärer sportdryck som vanlig törstsläckare. Det har blivit en jätteprodukt och kanske skulle man köpa några aktier i t ex Coca-Cola?

Helt klart går det att till viss del vänja sig vid värmen. Själv har jag inte drabbats av uttorkning eller haft känningar av yrsel och illamående.  Normaltemperatur ligger ofta strax över 30 grader på eftermiddagen, som mest har jag haft 40 men då går det knappt att springa.

Personligen föredrar jag t-tröja framför löparlinne när det är riktigt varmt. Jag gillar inte när solen bränner på axlarna. Bar överkropp blir det bara under morgontimmarna. Löparkepsen är alltid på för att hindra sol i ansiktet och grusstänk från lastbilarna, hemma använder jag aldrig keps.

--

Löpningen går fortsatt mycket bra och jag är nu mitt i Illinois (staden Lincoln med 15 000 invånare). Distanserna har varit 7 mil de två senaste dagarna. Idag gick det dock ganska tungt eftersom motvinden var svår och gårdagens långlöp satt kvar i benen.  Jag skriver om värmen men just nu är det  de kallaste dagarna- ungefär som hemma.

Idag söndag blir det kortare löpning, troligen till staden Clinton. Tack Jan för att du tvivlade på det vettiga i att springa på spikraka highway 134. Efter Havana vek jag in på highway 10, som verkar roligare och har fler städer. 10:an blir min följeslagare till Champaign där en svensk familj bjudit in mig på middag.

Keep on running!

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Andrea - 2007-08-19 14:10:18

Du skriver att sportdryck är bra för löpningen, och det förstår jag, men vad tycker tänderna?

#2 Niklas - 2007-08-19 21:03:00

Hej Björn,
Pripps Energy har upphört. I alla fall försäljningen av pulver eftersom man tyckte att det sålde för dåligt. Så inför fjällturerna får man hitta något annat, en tiolitersdunk är inte helt gångbar i Sarek...men maxim jordgubbi fältflaskan? neej...

Imponerande tur du gör, får gårdagens Midnattslopp i ett annat perspektiv.
heja, heja!

#3 Pripps finns! - 2007-08-20 08:55:08

Köpte Pripps Energy på flaska i en ICA-affär i Solna i fredags. Kämpa på! Du är snart framme! /Leif


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg