Kommentarer på Dag 2 öststatskänsla


Hyreshus i Gadebusch byggt under DDR-tiden.

Även vi som turister märker skillnaden mellan västra och östra Tyskland. I den östra delen, forna DDR, är den materiella standarden lägre. Det är lite som att förflyttas till 70- 80-talet, ja ibland nästan till 50-talet.

Idag passerade vi den en gång så oerhört hårt bevakade gränsen mellan de två tyska staterna. Här låg vakttornen tätt och under DDR-tiden fick ingen mer än bönder bo i området, än mindre fick vanligt folk ta sig till gränsen. Idag är allt borta, det är ett öppet jordbrukslandskap med stora majsfält och det är svårt att föreställa sig hur det sett ut för bara 20-30 år sedan.

Jan vid gränsen mellan Tyskland och forna DDR. På skylten står: "Hier waren Deutchland und Europa bis 12 November 1989 um 13 uhr geteilt".

Drygt en mil från gränsen i den lilla medeltida staden Gadebusch, som har svenska Åmål som vänort, äter vi lunch på restaurangen Zum Schweden König. Kungen som avses är Albert av Mecklenburg, som var svensk kung 1364-1389. Han var gift med Agnes av Brunsvick-Lüneburg, som ligger begravd i staden.

Varken Jan eller jag är bra på tyska men hittills har vi ändå valt att  prata tyska. När Jan ska ta på sig skridskorna slår han sig i slang med en pensionär som väntar på bussen. Det visar sig att mannen ingått i SS-trupperna under andra världskriget och varit förlagd till Tromsö i Nordnorge. Han säger att han inte är stolt över den tiden. Det var utanför Tromsö engelsmännen i slutskedet av kriget sänkte slagskeppet Tirpitz och över tusen tyska soldater följde med i djupet.

Jan tillsammans med den gamle SS-soldaten, som tjänstgjorde i Tromsö under kriget.

Vi har kommit till Schwerin, huvudstad i Mecklenburg, efter att ha kämpat fem mil i motvind och på dåliga och hårt trafikerade vägar utan vägren. Smått livsfarligt. Jan på sina rullskridskor är mer besvärad av trafiken och motvinden än jag. Imorgon fredag ska vinden tillta men han har kommit på en genial idé om hur han ska rulla i medvind. Mera om detta imorgon.

I Schwerin såg vi poliser som dirigerade trafiken (läs skapade kaos) och jag fick vibbar av svenskt 50-tal. Jan försökte prata med några men blev bryskt avvisad (kanske var det när han övergick till engelska för dom kunde inte ett ord).

Som många tyska städer bombades Schwerin varför mycket gammalt är borta och och ersatt av trista 40- och 50-tals skapelser. Vi såg sysslolösa människor, främst ungdomar, och man röker flitigt utomhus. Trots att stan har ca 100 000 invånare är den död efter klockan 21. Till och med Mc Donalds stängde då. Vi har tagit in på ett av stans "finare" hotell men i receptionen fick vi varsin fjärrkontroll i näven eftersom hotellgästerna uppenbarligen knycker dem vid utcheckningen. Det här var något jag bara upplevt på det mest skumma motellen i USA.

En sak vi också förundrades över var de här knapparna för gångare:

Varför en symbol med en käpp? Är det bara halta och lytta som får trycka på knappen?

Keep on running!

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Hasse - 2013-09-06 17:32:23

Intressant. Nästa gång kanske ni kunde förlägga turen till västra Tyskland? Säkert högre standard men också mer trafik. Starkt av Jan med de såren att hänga med.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg