Kommentarer på Skönt slippa Iowa


Visst är Iowa vackert, som här vid infarten till den lilla staden Bonaparte med mäktiga Des Moines River som min följeslagare. Men bilden ljuger- södra Iowa är sällan så här platt, mest backar hela tiden och väldigt svårsprunget.

Nej, Iowa var inte delstaten jag gillade. Det var alldeles för mycket backar och dåliga vägar där jag sprang. Men det var lummigt och grönt, mycket lövskog och betsmarker och inte bara majsfält. Jan hade alldeles rätt när han förutspådde att jag inte skulle gilla denna delstat.  Nu är Iowa ett minne blott, i dag springer jag in i Illinois på en tullbelagd bro över Missisippi i staden Fort Madison. Det känns som ett genombrott i min löpning och plötsligt verkar Virginia så nära.

I ingen delstat har jag blivit så ofta stoppad av polisen som just i Iowa. Det handlar om ett tiotal tillfällen. Min "förseelse" har varit att jag över huvud taget befunnit mig på vägen. Bilister har ringt polisen och tyckt att jag varit ivägen för dem. Lite hummande har polisen uppmanat mig att vara försiktig  och som förevändning för att de stoppat mig har de haft att de bara ville kolla om jag mådde bra, har jag förstått.

Illinois blir troligen betydligt mer lättlöpt. Dessutom blir det ett kärt återseende, 2005 sprang jag ju genom delstaten på väg mot New Orleans. Då passerade jag Urbana, Illinois huvudstad, och det blir Urbana även den här gången.

Gårdagens löpning blev mycket jobbig på grund av  värmen (100 F) och hög luftfuktighet. Det var så pressande att det knappt gick att springa, vid minsta ansträgning kom mjölksyran i lårmusklerna. Jag var så svettig att det klafsade i skorna. Drack cirka åtta liter utspädd sportdryck och åt massor av vindruvor och kunde hålla vätskebalansen i schack. Även i dag blev det nattlöpning och först vid 23-tiden anlände jag til lyxmotellet Comfort Inn där jag bor mycket billigt tack vare en bra rabatt jag fått.

Plötsligt har jag blivit ett villebråd för medierna. Idag blev jag intervjuad av två lokaltidningar. Nästan varje mindre stad här håller sig med en egen tidning som ofta kommer ut en gång i veckan. Det är en väldig skillnad mot Sverige där den här typen av tidningar knappt existerar.  Lösnummerpriset för lokaltidningarna i USA är så lågt som 50 cent (cirka 3,50 kr). Den vanligaste frågan reportrarna ställer är om folk är snälla mot mig. Intervjuerna gör de rätt grundligt men fotojobnbet slarvar de med- pang på med en bild, det räcker.

Keep on running
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Caroline - 2007-08-15 11:04:20

Urbana? Heter inte 'huvudstaden' Springfield?

Men det jag skulle fråga var om du kände ngn skillnad efter bergsspringningen...att efter att ha varit på den höjden, den blev lättare att springa när du kom ner igen? Du skrev att du nog trodde höjden skulle hjälpa i efterhand, men märktes det någon skillnad?

Keep on running :)

#2 Jan Suneson - 2007-08-15 19:43:37

Det har talats och skrivits mycket om skorna men ganska lite om din övriga klädsel.

Högst upp ser vi alltid den röda kepsen. Bär du den för att skydda huvudet från solvärmen eller som solglasögon? Själv har jag aldrig någon keps vid ?ökenvandringar? (vill bli brun). Solglasögon modell Tour de France borde vara praktisk då de även skyddar för flygfän.

På kroppen har vi sett tre olika T-skirts förutom den turkosa fintröjan. Den svarta Majorna tröjan tycker jag är snyggast. Är tröjorna special gjorda för löpning eller duger det bra med tröjor från HMs? Får du aldrig problem med irriterande bröstvårtor? Föresten har du något regnplagg med på kärran?

Tror mig bara ha sett de röda löparbyxorna. Är dom specialgjorda eller går det lika bra med strandshorts? Petet Ms fråga om tights är intressant. Bär du kalsonger under den röda och i så fall är det vanliga Svensson kalsonger?

Strumpor inhandlades i Centerville. Vid utförsåkning är strumporna nästa lika viktiga som kängorna. De har olika material och stoppningar för att skydda mot tryck- skavskador och är svindyra. Gäller detsamma för löparsockor?

Hoppas att du fick springa över den fantastiska tullbron. Det var ju vissa problem i New Orleans om jag inte mins fel.
PS
Det skulle vara bra om du angav namnen på de tidningar som intervjuar dig. Nästan alla tidningar har en nätupplaga och annars skickar dom gärna ett utdrag om man ber om det.

#3 Laufen - 2007-08-16 10:43:32

Jag måste påpeka att lokaltidningar som utkommer en till två gånger i veckan eller oftare är väldigt vanliga i Sveriges småorter. I alla fall på västkusten. Vissa orter har tom två tidningar som utkommer regelbundet. Vissa är reklamfinasierade och gratis till största delen, medan andra har lösnummer som kostar ca 10-15 kr. Hur det ser ut i övriga landet vet jag ej.

#4 Lars Törnquist - 2007-08-16 23:28:05

Använder du någon solskyddskräm e.d.?
Hälsningar Lars.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg