Kommentarer på I Amishland


De grusade vägrenarna i Iowa är bra för Amishfolkets hästdragna kärror men inte för min handdragna joggingvagn. Den här hästen blev inte rädd när den mötte mig men flera andra blev närmast panikslagna.

Det ligger hästspillning i vägrenen. Jag är i trakter där många från  Amishfolket brukar jorden , här i Van Buren county i det sydöstra hörnet av Iowa. Under dagen möter jag flera ekipage, det är som att förflyttas till 1700- eller 1800-talet. Vilket sympatiskt sätt att förflytta sig på! För första gången känner jag att det är jag som inkräktar på vägutrymmet, så har jag aldrig reagerat när det handlat om bilar.

Lite skamsen tar jag upp min kamera. Vem är det som är mest udda, dom eller jag?Männen i sina hattar och långa skägg och kvinorna i sina hucklen  och så jag, svettig och dan och bara iklädd ett par bleka röda joggingshorts, röd keps och en gul reflexväst. Jag noterar att även Amishfolket inte är opåverkat av den nya tiden- en liten parvel i en av vagnarna dricker läsk ur en grön burk av märket Monta Dew.

Tyvärr är joggare och hästar en dålig kombination. Hästarna blir rädda, rycker och drar i remmarna och springer ut med saxade ben i vägbanan och med en hiskelig fart när de möter mig. Jag prövar att stanna och vändder bort blicken men de blir lika rädda ändå. Till ett ekipage, där hästen inte blir skrämd, ropar jag:

-I´m a coast to coast runner!

-Yea, yea, får jag till svar från kuskbocken.

Jag har vikt av från min ständiga följeslagare här i Iowa, state highway 2, och tagit in på en lite mindre väg med knappast någon trafik. Det är här på J40, en sk senic byway, jag för första gången ser dessa märkliga människor. Senare vid en stängd affär men där läskautomaten är  igång möter jag några av barnen., också i hattar. Jag försöker prata med dem men dom springer sin väg fast dom är väldigt nyfikna, stannar upp och tittar på mig flera gånger.

---

Idag var jag otroligt stark i min löpning. Starten från Centerville försenades dock något av regn och enorma blixtar. Så många blixtar samtidigt har jag aldrig sett, hela himlen var upplyst samtidigt som en regnbåge lyste klart. Det kändes som jag kunde springa hur länge som helst och jag sprang nu även i många uppförsbackar. Jag verkar vara en varanndagsmänniska, ena dagen slö, nästa i kanonform.

Sent på kvällen anlände jag till staden Keosauqua. Det är indianska och betyder big bend. Floden Des Moines, som rinner ut i Mississippi några mil sydväst härifrån, gör en jättekrök just här. Jag har tagit in på Hotel Manning från 1899 där poeten T.S. Elliot bott. Tyvärr bor jag i ett annex av yngre årgång  och lär inte bli hågkommen som att här bodde en kust till kust löpare från Sverige 13 augusti 2007.

Och så vill jag passa på att rätta mig själv. Jag påstod igår att denna blogg var den mest besökta i SvD under juli. Det var nästan rätt- ledarredaktionens blogg är dock mest besökt. Uppgiften var dock inte gripen ur luften, den kom från min chef på tidningen. Lägger man till dom 500 besökare jag dagligen har på min egen hemsida, www.suneson.se, ja då kommer kanske löpningenändå i topp!

Dagens distans 82 km.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Henke - 2007-08-14 09:30:16

Vill bara passa på att önska lycka till ända in i mål. Du är en stor inspirationskälla!

#2 Inkan i Stockholm - 2007-08-14 11:46:09

Så trevligt att du rör dig i "Amish-land" och har du tur kanske du kan handla gott och nyttigt av dem: både grönsaker och bröd.
I Pennsylvania kan man det, har min amerikanska svärdotter berättat. Hon bodde periodvis granne med dem i Penn.
Deras sätt att leva är egentligen mycket tilltalande; ingen onödig stress och man vet vad som är bra och nyttigt i jordbruket. Jag tror att de lever ett ganska tillfredsställande liv - och inte saknar allt krims-krams vi andra omger oss med. ¤¤¤ http://blaafaagel.blogspot.com/

#3 Peter M - 2007-08-14 18:51:41

Jag tror inte jag kan lära dig något om löpning. Ändå undrar jag om inte ett par strecht-kortbyxor (tights) vore att föredra när du springer i regn. Om de är tillräckligt tighta följer de lårens rörelser, hellre än att skava mot insidan av låret, vilket vanliga kortbrallor ofta gör. Eftersom jag är gammal hockeyspelare, med tjocka lår, fick jag nästan alltid skavsår på insidan av låren förr i tiden, innan tightsen kom in i bilden. Kanske värt att pröva? Men de måste sitta mycket tight.

Och en fråga: Vad skulle du likna omgivningen vid som du springer i nu, om du jämför med Sverige?

#4 Jan Suneson - 2007-08-15 03:07:27

Har ägnat ett antal timmar att förkovra mig i ämnet Amish - mycket intressant. Vilken tur att du träffade på dom och fick en pratstund även om det bara blev yea yea. Har gjort en liten betraktelse över ämnet.
http://hem.bredband.net/b289465/usa/a.htm

I morgon springer du in i din "hemstat" Illinois, Skall bli intressant att se om du följer ?min? route och tar sikte mot Urbana.
http://hem.bredband.net/b289465/bjorn/nebraska%20city%20urbana.htm


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg