Kommentarer på Så skapas ett blogginlägg


Detta blogginlägg skrivs från motellrummet i Centerville, Iowa. Utan min bärbara dator skulle jag knappast kunna blogga så ofta som jag nu gör- de flesta motell har trådlöst internet men ibland sker bloggandet under mycket primitiva förhållanden.

Den här gången har jag med mig en liten bärbar dator  av märket LG med en 12-tumsskärm och en vikt strax under kilot. Det är en helt fantastsik maskin, utan den hade det inte blivit så täta rapporter och knappt några bilder alls. Under mitt förra USA-löp sprang jag in på biblioteken och lånade deras datorer men det var betydligt jobbigare och sämre.

En del blogginlägg kommer dock till under mycket primitiva förhållanden. Jag kan stå mitten i natten ute på någon småstadsgata och snylta på någon annans internet. Då är jag skraj för att bli rånad. Men annars är motellen här förvånasvärt  bra uppkoplade och det kan även gälla enkla Bed & Breakfast-ställen ute på vischan. När motellet inte har internet kan man ibland få in grannmotellets internet.

Ofta under löpningen funderar jag på "dagens text". Det har alltid varit lätt att hitta ämnen och någon sommartorka har ännu inte infunnit sig. Som natt och dag när jag blickar tillbaka på min tid på olika landsortidningar. Då kunde det sommartid vara svårt att få till något att skriva om , som bland anat  i Värnamo, Emmaboda, Eksjö, Vimmerby, Tranås, Kramfors  och Övik.  

Datorn använder jag också som telefon. Jag ringer med Skype och ett samtal till Sverige kostar bara 16 öre minuten. Till Skypekunder, bland annat till webmaster Nils, är samtalen gratis. Förra gången hade jag med mig min mobiltelefon och den telefonnotan kostade flera tusenlappar. Täckningen var dålig (det vara bara längs motorvägarna) det gick att ringa, dessutom gick telefonen sönder- den klarade inte min svett och fuktigheten i Louisianna. Ändå var det en Ericsson . . .

Den här bloggen kan du antingen läsa i Svenska Dagbladets nätupplaga (www.svd.se) eller på min egen hemsida (www.suneson.se) där också bakgrundsinformation ges. Jag har nu fått uppgifter från SvD om antalet besökare. Min blogg i SvD var den mest besökta av tidningens alla blogar under juli, 2 000-3 000 besökare i veckan med någon anstaka topp på 4 000. På min egen hemsida hade jag cirka 1 000 fler besökare varav många kommer från USA. Tänk att löpning faschinerar så! För ni är väl inte inne och kollar bara för att se om den där tokige Suneson gett upp? Jag får inte det intrycket när jag läser alla era vänliga kommentarer.

Att ha med en egen dator gör också att jag kan hålla mig någorlunda uppdaterad om vad som händer i Sverige. Läsvanorna ändras med avståndet- det som jag kanske tidigare tyckte var viktigt och intressant när jag befann mig i Sverige är inte lika viktigt längre, annat kan kännas angelägnare. Fördelen med egen dator är också att jag kan läsa om de platser jag besöker- jag är ju inte bara löpare utan också turist. Dessutom har jag naturligtvis epost och jag står i nästan daglig förbindelse med familjen.

--

Jag har nu varit i internetskugga under två dagar. Allt går fortsatt mycket bra och om några dagar är Iowa ett minne blott, nu ser jag fram emot Illinois. Här är fruktansvärt varmt och kvalmigt men highway 2 som jag tidigare ogillat är inte så hemsk- trafiken är gles, grusade vägrenen inte så farlig och det är inte bara betong utan nu också rätt ofta asfalt.  Men alla backarna gör att löpningen är rätt besvärlig; nerför är värst. Naturen är annars vacker, mycket betesfält, lummigt och grönt. Igår tvingads jag campa men för första gången var det myggfritt. Dagens löpning blev rekordkort (ca en halvmara) till staden Centerville. Det är varmt och kvalmigt varför jag ställde in eftermiddagens planerade 42 km till staden Bloomfield. Morgondagen lär ändå bli en mara, vägen till Bloomfield skall vara extra backig.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Peter Nilsson - 2007-08-13 22:47:40

Nu när jag börjat kan jag inte sluta fråga :-)
När du kommer hem efter ett äventyr av det här slaget, blir det inte "tungt" att knata in i vardagen igen då? Efter hundra dagar av total frihet blir det väl en plötslig omställning till alla "måsten" igen?
mvh Peter

#2 Jan Suneson - 2007-08-14 01:39:44

Mycket intressant att läsa om ditt arbete med bloggen. Jag uppskattar den verkligen och saknaden vad stor under helgen då den uteblev. Det kändes som när tidningsbudet har lagt GD hos grannen. En viss oro uppkommer också. Har det hänt något? Slog magsjukan verkligen till? Det är bra att du nu har så många ?lokala? läsare. Monte och Laura Beemer sa oss att du hade varit i Leon och Erik Jones att Centerville var passerat.
Så en fråga om din datorutrustning. Känns det inte konstigt med den lilla skärmen och allt måste väl väga mer en ett kilo? Bara uppladdningsapparaten och batterierna hos min väger över kilot.

Träffade på lunchen i dag Gävles bästa långdistanslöpare Johan Dahl (han är min personliga bankman) och det blev naturligtvis lite prat om din löpning. Han var nyfiken på om du har haft nytta av springandet på de höga höjderna. Musse hade tränat på hög höjd i Sant Moritz innan han slog Gärderuds rekord. Själv funderade han på att förlägga någon träningsvecka i Alperna. Skulle vara intressant om du kunde utveckla det här. Dina erfarenheter är ju ganska unika. Det finns nog inte många löpare som har befunnit sig på 1500-2500 meter under nästa en hel månad.

Du är säkert nu i Bloomfield och som jag tidigare skrev så finns det inget motell på de 10 milen till Fort Madison. Tur att myggen har försvunnit för du tänker väl inte överträffa dig själv. Belöningen skulle vara att det i FM finns ett motell som ingår i den ?fina? kedjan.

I morgon skall solen lysa i Gävle och Ylva och jag tänker gå milspåret i Hemlingby. Tänk om vi fick ett och halvt år med bara sol då skulle vi kunna göra din prestation på hemmaplan.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg