Norrmannen Mensen Ernst tjänade grova pengar i början på 1800-talet när han på rekordtid sprang extremt långa distanser och lät folk slå vad om han skulle klara tidsmålen, t ex Paris-Moskva på 15 dagar. Men var det rent spel?
Mensen Ernst var säkert en otroligt bra ultralöpare, även med dagens mått mätt. Men så bra som han utmålas i historieböckerna var han inte. Jag misstänker att han var århundradets fuskare!
Få verkar ifrågasätta Mensen Ernsts fantastiska löparprestationer. Denne norrmann, född 1795 och död 1843, genomförde ett 100-tal spektakulära långlöpningar i Europa och Asien. I ultrakretsar betraktas han som en gud- han är bl a Jesper Olsens stora hjälte.
Men är det sant allt som skrivits om norrmannen? Han påstås ha sprungit Paris-Moskva, en sträcka på 1 660 miles eller 2 656 km, på 13 dagar och 18 timmar. Det innebär cirka 20 mil per dag! Året var 1832 och Mensen ska ha tvingats simma över ett tiotal floder när han följde Napoleons gamla krigarrutt. Saken blir inte sämre av att han två dagar innan framkomsten till Moskva ska ha blivit inlåst i ett fönsterlöst rum på en krog men att han lyckades ta sig ut genom skorstenspipan och anlända en dag tidigare än beräknat till Moskva.
De här uppgifterna figurerar bland annat på Wikipedia och i diverse tidningsartiklar. En av de äldsta är New York Times från 23 mars 1879 (se nedan) och just denna artikel verkar vara källan till många senare artiklar.
Själv tror jag Mensens Moskvalöp är en skröna. Ingen människa klarar att springa 20 mil om dagen under så lång tid. Och skulle han ha lyckats ta sig till Moskva på cirka två veckor, ja då har han inte gjort det för egen maskin utan till häst eller på annat sätt. Fusk med andra ord. Flera av hans andra prestationer kan däremot vara riktiga.
Vad har jag för bevis för att Mensen är en bluff? Inga, mer än att några av de mest omskrivna prestaionerna är fullkomligt orimliga, även hans påstådda tur och returlöp Istanbul-Calcutta på 59 dagar. Sträckan ska vara 8 900 km vilket skulle göra ett snitt på 15 mil per dag!
Om man jämför Mensens tider med vad de bästa ultralöparna idag springer på förstår man att det måste vara något fuffens. Andreas Falk är svensk mästare på 6-dagarslöpning efter att i år ha slagit legenden Bertil Järlåkers 25-åriga rekord. På en 900 meter platt asfaltsbana i Ungern sprang Andreas 760 km vilket gör ett dagssnitt på 12,7 mil. Det var långt ifrån Mensens 20 mil. Ändå hade svensken de bästa förutsättningarna; fick mat hela tiden, råkade inte ut för några rövarband, behövde inte simma över floder, hade bra skor, behövd inte bära sin utrustning etc. Till skillnad från Mensen kunde Andreas inte fuska. Ett tidtagningschip registerade varje varv, Mensen hade inga kontrollanter längs vägen.
20 mil per dag faller alltså på sin orimlighet. Vi kan jämföra med Rune Larssons svenska rekord på 24-timmarslöpning ( 26,2 mil satt år 1986). Men skulle Rune ha mäktat med att som Mensen snitta på 20 mil per dag under två veckor samtidigt som han tvingades bära sin egen packning, springa på eländiga vägar, bara sova 2x15 minuter per dygn och ha vin som huvudsaklig "sportdryck"? Absolut inte! Nej, allt tyder på att Mensen har fuskat.
Amerikanen Steve Knowlton ska försöka slå "världrekordet" på coast to coast genom att korsa den amerikanska kontinenten til fots på 45 dagar- en lusig man jämfört med norrmannen Mensen Ernst.
Det går också att jämföra Mensens tider med vad coast to coast-löparna gör. Själv behövde jag cirka 100 dagar och gjorde lite drygt 5 mil per dag. Majoriteten är snabbare och snabbast av alla är Frank Giannino som 1980 sprang San Francisco- New York på 46 dagar vilket motsvarade 10,7 mil per dag. Amerikanen skulle alltså få storstryk av Mensen.
Steve Knowlton ska den 1 september attackera det 32 år gamla rekordet. Målet är 45 dagar, även det blygsamt jämfört med den "flygande norrmannen". Jag hoppas kunna återkomma med en intervju med Knowlton här på bloggen.
Vad tror du själv om Mensen Ernst? Fuskare eller korrekta resultat?
Keep on running!
#1 Jan Suneson - 2012-08-21 02:26:55
Har själv gjort ungefär samma "forskning" som du och kommit fram till samma resultat. Hoppas att någon filmare gör en långfilm på denna norska Münchhausen
#2 Ove L - 2012-08-21 14:02:11
Ibland kan myten synas vara mer intressant än historiska fakta, men i det långa loppet är strävan efter mer det objektiva mer intressant.
Jag hoppas det även gäller legender inom ultralöpning!
#3 Björn - 2012-08-21 22:26:39
Jag förstår nu varför Jesper Olsen under World Run 1&2 tog som det kan tyckas en massa meningslösa bilder på sig själv framför diverse vägskyltar. Han ville bevisa att han verkligen varit på platserna och inte efteråt bli beskylld för fusk. Man kan undra om Mensen Ernst efteråt kunde dokumentera att han verkligen sprungit till Moskva eller Calcutta. Nog måste han ha mött en massa människor längs vägen och tidningarna borde ha skrivit om honom så det borde inte saknas bevis. Men ska man idag gräva fram sanningen om den gode Mensen måste man gå till arkiven, då duger det inte att som jag bara googla. Kanske komer jag sanningen lite närmare för Jesper Olsen har en teori om hur Mensen bar sig åt. Jag hoppas kunna publicera den om några dagar.
#4 Amanda Smill - 2012-08-22 22:47:55
@3 Du er (også) god til cliff hangers! Tak for god læsning :)
#5 sven.gustafsson@sgu.m.se - 2014-12-29 14:37:41
http://no.wikipedia.org/wiki/Mensen_Ernst
Konstigt att du inte själv forskar lite om Mensen Ernst, t ex hur han fick tag i kost, vilken utrustning han hade, t ex i Itailen pratade man tio olika språk tills 1840 talet.
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg