Kommentarer på Det fattiga Amerika


Hus i Kearney, Nebraska. Husen i småstäderna är ofta väldigt dåligt underhållna.

Man brukar säga att USA är ett av världens rikaste länder. Men den rikedomen måste vara väldigt ojämnt fördelad. För där jag springer- på den amerikanska landsbygden, i små byar och städer- ser jag inget överflöd. Snarare är det tvärtom, det är en landsbygd i förfall jag ser. Husen är illa underhållna och står och förfaller, de små städerna är nästan spöklika. Istället för att renovera eller riva får mycket stå kvar och det är ingen vacker syn som bjuds. Charmigt? Ja, till viss del men samtidigt är det sorgligt att se.

Det är skalet, det yttre jag ser av USA. Vilken standard människorna egentligen har här på landsbygden vet jag inte. Att de har stora, nya fina bilar ser jag, även fattigt folk kan ha det. Och många har råd att äta sig tjocka, hälften av befolkningen tycks vara överviktig.

Jag förstår att välståndet finns i de större städerna. Men dom kommer jag inte att se under min löptur här i USA. Kanske ökar rikedomen ju längre österut jag kommer.  Jag vill ändå inte racka ner på det jag ser för jag trivs med tillvaron. Jag gillar landsbygden och framför allt är det människorna jag möter  som jag uppskattar. Inte alls samma bufflighet, stöddighet och egoism som i Stockholm. Här har vi mycket att lära av USA.

--

Dagens löpning blev kort, totalt 33 kilometer inklusive allt irrande i Kearney för att hitta det motell jag bokat. I fortsättningen har jag chans att då och då få ganska fina motell till en billig penning. En vänlig familj, som äger ett antal motell i en stor motellkoncern, gav mig "familjerabatt" på totalt tio olika motellkedjor. Motellet jag nu befinner mig på är i lyxklass men mitt rabatterade pris blev bara 39 dollar exklusive skatt.  Här  hann jag med att tvätta alla mina kläder i en tvättmaskin, med handtvätt blir det inte riktigt rent.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Inkan i Stockholm - 2007-08-01 16:45:34

Fattigdom finns även i städerna. USA är ju ett märkligt land: många väldigt rika, och en stor medelklass. Och så en stor grå massa som lever på marginalen och de helt fattiga. ¤¤
Dessutom är det ju välkänt att USA har en dålig matkultur rent generellt med fet och usel snabbmat, sedan åker de bil när de ska röra på sig och sedan sitter de framför TV:n. ¤¤ En befolkning i kris genom lathet och fetman breder ut sig bland en stor majoritet.
Det är tragiskt när byar och småorter förfaller och ingen verkar orka bry sig. Det är som om landsorten på måmga ställen är helt i förfall.¤¤ Som det riskerar att bli även här när arbetsplatser och jobb samlas i städer och tätorter. ¤¤
Så stor USA:s stora arbetslöshet som döljs. Man redovisar enbart de arbetslösa som tillkommit under de senaste 6 månaderna. Efter sex månader stryks de ur systemet. Det ser ju snyggare ut i statistiken.¤¤
Och detta rika, spännande och vackra land använder sin ekonomi till att krossa ett annat land sönder och samman.
Hur trevliga människor än är så förstår jag inte att de envisas med att försvara krigen dereas ledare startar då och då. Är krigsindustrin en mycket stor och viktig inkomstkälla för befolkningen?¤¤ Och du även Stockholm har värme, generostitet och omtanke och öppenhet! Bufflighet, stöddighet och egoism möter du i vissa kretsar och vissa delar av stan där man rör sig.
Välkommen ut till Midsommarkransen och värmen!

#2 Arnold - 2007-08-01 21:21:36

Hej Björn !

Undrar vad du "sysslar" med när du springer så många timmar ? vad går runt i huvud på dig ? Har du nån mp3-spelare du lyssnar på eller försöker du lösa "dina världsproblem" medan du kutar ? Jag kan tänka mig att många får veta att Björn Suneson springer från kust till kunst och den skaran blir bara större, ungefär som ringar på vattnet. När man hör om vad andra uträttar så nämner man ditt namn och vad du gör och det gör nog många med mig kan jag tänka mig. Fortsätt med ditt projekt - du kommer att klara dig och vi tänker på dig på andra sidan "baljan".

KEEP ON RUNNING BJÖRN !

#3 Berndt Hallberg - 2007-08-01 22:05:45

Måste säga att jag känner stor respekt och delar uppfattningen i stor utsträckning med Inkan,s inlägg från Stockholm. man lever bara en gång men även där finns det andra uppfattningar.Imponerande positiv du låter Björn vilket jag tycker är stort.

#4 Jonas - 2007-08-07 18:28:21

Visst finns det väldigt fattiga i USA, men medelklassen bryr sig oftast mindre om att ha fina hus jämfört med Sverige. Ofta har familjer slitna hus, men nya bilar och iPods.

Sett till BNP är inte storstäderna heller alltid så mycket rikare - det gömmer sig många rikemansområden på andra håll.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg