Kommentarer på Dessa underbara hotellPå det här anrika hotellet, La Bonte i staden Douglas i Wyoming, tog jag in på. Hotellet byggdes 1914 och kostade 55 000 dollar att uppföra. Kulturhistorian sitter formligen i väggarna- ett huvudet av en bisonoxe pryder receptionen. 1982 höll hotellet på att brinna ner men räddades tack vare  att brandstationen låg i samma kvarter.

 

Det är egentligen inte bara en löparresa jag gör. Det är också en resa där jag får en glimt av den amerikanska historien. Jag följer Oregon Trail och andra leder nybyggarna tog på sin väg västerut. Minnesmärken berättar vad som hände här för 100-150 år sedan, strapatserna, indianöverfallen och mycket annat spännande. Just historien, som jag vet så lite om, intresserar mig allt mera nu när jag känner mig stark och löpningen går så bra.

Historien sitter i väggarna, brukar man säga. De slitna tegelstenshusen i de små städerna fashinerar mig, jag kan riktigt se framför mig hästarna, barflickorna, äventyrarna och allt det där vi sett från vildavästernfilmerna. Hästarna är utbytta mot bilar men husen står kvar och ruvar på sina minnen. Som till exempel Hotel La Bonte jag checkat in på här i staden Douglas med 5 000 invånare. Det var säkert ett anständigt hotell på sin tid, i dag är det förutom vanligt hotell lite av en ungdomsgård. När detta skrivs spelar ett popband i baren, unga och gamla har här kul tillsammans. Det har vi inte i Sverige- där är allt så åldersfixerat. Det är nästan så att jag känner den billiga parfymen från barflickorna på mitt rum. Tiden står stilla, men ändå inte, La Bonte har naturligtvis wireless internet.

Idag blev det mest löpning på motorvägen- jo det är faktikst även här tillåtet för fotgängare att vistas på interstate. Men enligt besked från polisen sker det "på egen risk" vad som nu menas med det. Rättslös kan man ju knappast vara. Även i dag fruktansvärt varmt och i vanlig ordning kom jag iväg alldeles försent och fick hela eftermiddagshettan.

Morgondagen löpning är högst oklar eftersom jag inte har koll på motellen. Risk finns därför att det blir övernattning i det fria och en ny dans med myggen. Tänk vad mycket lättare de kontinentlöpare har som har en följebil och kan sprinag så långt de orkar och sedan sova i bilen. Just att hitta motell på lämpligt avstånd upplever jag just nu som det enda problemet. Men jag skulle aldrig i livet önska en följebil- då skulle min frihetskänsla försvinna, tror jag.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Inkan i Stockholm - 2007-07-20 02:08:17

Härligt att läsa! Själv läser jag just nu en bok Amerikansk historia, en bok utgiven i slutet av 1800-talet. Riktigt intressant. Jag fick den av min son som bodde i Boston en period.
Just gamla hotell måste var en bit fascinerande kulturhistoria. Låter så kul med åldersblandningen där. Du får väl kasta dig in i en motionsdans vid tillfälle!
När tar du en "day off"? dvs en dag för återhämtning.
Nu ger jag mig ut på egen fotvandring :)


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg