Kommentarer på Svar på era frågor


Oj vad många frågor som kommit in de senaste dagarna. Försöker nu besvara de flesta men är rädd för att jag ändå missat några. Får du inte svar nu så fråga om eller ställ nya frågor.

1. Peter M. undrar om jag gjort någon riktig tabbe och något som jag skulle radikalt vilja ändra på, om jag improviserar mycket samt om "alla" är religiösa i USA.

Björn: Ja, jag gör tabbar hela tiden men konstigt nog ordnar allt upp sig till sist ändå. Något som jag skulle vilja ändra på är att starta mycket tidigare på mornarna. Nu kommer jag ofta inte iväg förrän klockan 9-10, bäst vore att starta 5-6 på morgonen. Fördelen med det är att du slipper den värsta värmen (efter klockan 15) och att du inte behöver störta i säng direkt när du når motellet på kvällen. Jag hade hoppats kunna surfa med min dator och läsa mera om de orter jag kommer till men tyvärr har tiden inte funnits. Jag är ingen morgonmänniska men skall försöka masa mig upp tidigare. Ja, jag improviserar mycket, kör på känsla- är jag pigg kan jag springa långt men rutten är förutbestämd och ofta också dagens slutmål. Nej, alla är inte religiösa men många verkar ändå vara det. Jag har märkt att amerikanen är väldigt intresserad av familjeförhållanden- berättar jag att jag heltidsjobbar på en stor tidning, är gift och har fem barn, ja då stiger man i graderna.

2. Per J frågar om det finns många sjöar i Idaho.

Björn: Nej, sjöar har det varit väldigt ont om i såväl Oregon, Idaho och nu Wyoming. Däremot går min rutt ofta längs floder. I Idaho följde jag i princip hela tiden Snake River och i Wyoming har min följeslagare varit Wind River. Det enda i sjöväg har ofta varit olika vattenreservoarer, t ex Ocean Lake, inte lika storslagen som namnet antyder. Jag har inte badat och floderna är väldigt strida och man varnar för bad. Snake River såg jag  inte så ofta efetrsom floden grävt ner sig i djupa canyons.

3. Berndt H undrar hur varmt det vanligtvis är på dagarna.

Björn: Hej, Berndt! Det brukar ligga runt 30 grader, värst vid 15-16-tiden och mest behagligt fram till klockan 11 på förmiddagen. Man säger här i Wyoming att det normalt inte brukar vara så här varmt. Men ändå tyker jag att jag haft tur för det kan vara betydligt varmare  och fuktigare än så här i USA.

4. Martin G undrar om mitt nästa löparmål blir att springa i Australien.

Björn: Ja, där träffade du huvudet på spiken! Australien lockar eftersom det är engelskspråkigt och också liksom USA  varit en stor löparnation på långdistans. Jag glömmer inte stenansiktet Robert de Castella, en stor marathonlöpare från Australien. Fast några nya löparäventyr har jag ju inte planerat.

5. Erik B undrar om rutten, om jag är på väg mot Riverton eller Lander och om för fotgängare förbjudna interstates (Erik sprang själv på interstates när det begav sig och blev bortmotad).

Björn: Nej det blev inte "storstaden" Riverton i indianreservatet Wind River, jag tog en genväg på småvägar upp till Shoshoni. Annars kommer jag nu att följa hiway 26 genom hela Wyoming. I Idaho är det dock tillåtet för fotgängare på interstaes, så skall det även vara i Wyoming enligt hörsägen. Men det får jag kolla upp med polisen för det kan bli motorvägslöpning även här. Annars följer jag ganska slaviskt den rutt som två unga amerikaner sprang 2003 fast jag springer i andra riktningen.

6. Gunnar B  (bosatt i Indiana frågar också om rutten och han vill gärna springa med mig när jag passerar "hans" delstat.

Björn: Du är välkommen att lunka med en brunbjörn! Huntington och Wabash är städer jag kanske kommer att passera, när är dock oklart så håll koll på mig!

7. Carl H undrar om jag övervägde andra rutter och hur många timmar jag är ute per dag.

Björn: Ja, jag planerade först att springa mera norrut och starta i Seattle. Bergen i Washington och Monta såg så underbara ut. Men det skulle bli för tufft, ännu mera ödsliga trakter. Annars startar de flesta i Californien och springer till New York men då får dom öken nästan direkt och det lockade inte mig. Annars är det inte så många som springer across USA, drygt 200 totalt och ett par v varje år varav några misslyckas. Rune Larson är ende svensk som gjort det. Min "arbetsdag" är 8-12 timmar.

8. Torsten O undrar om jag prövat att dra vagnen bakom mig i ett rep,löpstilen skulle kanske bli bättre då.

Björn: Hej Torsten! Nej, det har jag inte prövat. Att springa med vagnen framför sig är inte särskilt jobbigt, du kan pendla normalt med armarna och det behövs bara en liten knuff med vänster resp höger hand för att hålla vagnen ifrån kroppen. Springer man så här långt blir dock löpstilen lite annorlunda, något åt lufsarhållet. Och då spelar det inte så stor roll om du har en vagn framför dig.

9. Bosse frågar om vad jag tänker på när jag sätter ner fötterna under de långa raksträckorna.

Björn: Då slår jag på "autopiloten" (tänker inget). Visst kan raksträckorna vara besvärliga men oövervinneliga är dom inte. Värst tycker jag nästan är infarterna till olika städer, de tar aldrig slut. Och långa uppförsbackar med bara svag lutning är också jobbiga.

10. Allan undrar vad mitt äventyr kommer att kosta.

Björn: Gissningsvis 75 000-100 000 kronor. Jag har en rymlig budget, behöver inte snåla med något.  Dessutom är det ju trevligt att se att värdeökningen på den egna värdepappersportföljen hittills är större än mina utlägg. Jag får också lön under tiden eftersom jag springer på betald semester- så jag kanske kan klassas som proffs!

11. Signaturen Tingelin har upptäckt att på en av bilderna springer jag inte alls som jag påstår mot trafiken, varför detta?

Björn: Du är observant. Bilden är "fejkad", jag ville ha de snöklädda bergen i bakgrunden och då fick det bli på det här viset.

12. Andy undrar om jag har någon speciell andningsteknik.

Björn: Nej.

13. Inkan undrar varför jag ännu inte tagit någon vilodag och om det inte är oklokt.

Björn: Du har säkert rätt. Jag har funderat på det men när jag verkligen behövde en vilodag var orten jag hamnat på så trist att jag snabbt ville därifrån. Sedan känner jag mig i ärlighetens namn lite pressad, jag har inte så många extradagar att ta till. Det är 100 dagar som gäller och 5-6 mil om dagen är vad jag klarar. Men det kommer säkert att bli en och annan vilodag, både frivillig och ofrivillig.
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg