Under eken vid starten på Koltorp. Inte en löpare i sikte. Denna vackra sommarsöndag sprang jag de två första av de tre milen på den fantastiskt vackra Lidingöloppsbanan. Helt gratis dessutom.
Skippa "medaljerna", t-tröjorna och annat lull lull. Det är ett sätt att hålla nere de skenande startavgifterna i massloppen.
Det brukar blir några tusen kronor för mig bara i startavgifter varje år i diverse löpartävlingar. Dyrt? Ja, det tycker jag nog och då särskilt Stockholm Marathon där ordinarie startavgift nu är uppe på 885 kronor. I Lindingöloppet 30 km är avgiften i år 645 kronor, Stockholm Halvmarathon 435 och nästa Göteborgs Varv kostar 495.
Eftersom pengarna ändå går till idrottsföreningar är det kanske inget att orda om. Ännu verkar inte smärtgränsen nådd och vi löpare tycks beredda att betala vad som helst. Fast utnyttjas pengarna på bästa sätt? Nej, jag tror inte det.
Jag tänker på alla dessa sk medlajer vi får oavsett placering. Under årens lopp har det för egen del blivit flera kilo av denna vara. Häromåret kastade jag allt och behöll bara de riktiga priserna. Bra vore om det gick att välja bort "skräpet" vi inte begärt och samtidigt få sänkt startavgift, alternativt att de som önskar plakett, tröja m m, får betala för detta. Miljövänligt dessutom.
Idag när jag joggade 23 km på Lidingloppsbanan (1.58) sprang jag i den löpartröja jag fick vid målgång i årets Stockholm Marathon. Till skillnad från de flesta andra tröjor man fått är den här användbar, men jag behöver den inte och skulle inte betala extra för för att få den vilket man kan få göra i en del andra lopp.
I Dagens Nyheter från den 13 augusti berättas om alla sköna miljoner löpararrangörerna drar in i anmälningsavgifter. Det som förvånar är att överskottet inte blir ännu större (Stockholm Marathon/Tjejmilen AB, där flera lopp ingår omsatte ifjol 39 miljoner och lämnade 8 miljoner till ägarna IK Spårvägen och Hässelby SK. Det är mycket pengar till klubbarna och sänkta startavgifter skulle inte öka vinsten om inte också kostnaderna sänktes minst lika mycket. "Medaljer och dricka hör till det som kostar", skriver DN. Just det, medaljerna kan vi nog undvara.
Ägare av bolag vill ha så jämn och bra utdelning som möjligt under många år. Jag misstänker att idrottsklubbar över lag är nöjda med vad dom får och inte ställer samma avkastningskrav som t ex ägare i börsnoterade bolag. Det riskerar att verksamheten inte drivs så effektivt som möjligt. Rensade man bort allt lull lull, ja då kanske såväl löpare som klubbar blir vinnare.
Keep on running!
#1 Robert - 2011-08-14 23:41:28
Är inne på helt samma linje och springer alltid så "naken" som möjligt. Ingen pulsklocka, ingen iPod och billigaste varianten av nästan alla kläder. Har "bara" två par skor jag varvar mellan. Springer aldrig lopp.
För mig är det en stor del av charmen med löpning. Att det krävs så lite. Två fötter och mark räcker bra.
#2 Göran - 2011-08-15 12:42:20
Arrangören skulle säkert ta lika mycket i startavgift även om man inte fick någon tröja. När det gäller medaljen, är inte alla löpare 60 år och har samlat på sig kilovis med medaljer. Det finns många som bara springer ett par lopp under hela sitt liv och då är det kul att ha en medalj som belöning. Det skulle kännas konstigt att betala en tjuga extra för att få detta minne.
#3 Blister - 2011-08-15 18:10:51
Med tanke på det stora intresset för de lopp du räknar upp, så gör ju arrangörerna exakt rätt. Efterfrågan är ju enorm.
Jag tror också att de flesta vill ha ett minne från "livets stora prestation", oavsett om det gäller Midnattsloppet eller Oregon-Virginia.
För oss andra finns den totala "No fee, no prize, no support, no whimps"-tävlingen här:
http://www.seponkotisivut.com/kotirata/yourstruly.php
#4 Mattias - 2011-08-16 08:35:04
Håller helt med! De få gånger jag sprungit eller cyklat lopp och där det varit möjligt har jag valt att inte plocka ut eventuella medaljer. Däremot brukar jag köpa en T-shirt, som man kan använda till något nyttigt, som ett roligt minne.
Man kanske skulle kunna välja att skippa medaljen och ge de pengarna till klubbarna där de kommer mer till nytta.
#5 Ulf - 2011-08-16 09:21:38
Jag gissar att medlajerna på t.ex. Midnattsloppet kostar arrangören max 5 kr/st.
Troligen billigare,
Jag betalade 450 kr för Midnattsloppet i år och då gör ju inte kostnaden för medaljen nån skillnad.
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg