Kommentarer på Amerikaner och avstånd


Amerikaner har oftast inte en aning om avstånd. Frågar du någon i Sverige om hur långt det är till X -och det i verkligheten är 10 kilometer- får du kanske svaret 8 kilometer eller drygt en mil. Alltså ett ganska korrekt svar. Här får man aldrig några vettiga svar. En svensk mil är cirka 6 miles. Amerikanen skulle svara att det är 2-3 miles till X, alltså totalt fel.

Hur kan det vara så? Ja, förmodligen beror det på det utbredda bilåkandet i USA. Går man aldrig mer än några meter, ja här orkar man inte ens stiga ur bilen när lunchen skall intas, då får man heller ingen bra avståndsuppfattning. Ändå frågar jag ofta folk om avstånden men då brukar jag plussa på svaren med 100 till 200 procent. Då blir det någorlunda rätt. Ibland får jag svaret att det tar 10 minuter med bilen. Egentligen är det inte ett så dumt svar, så visst har amerikanen ändå en hum av avstånden. Men för mig som löpare blir det svårt att räkna om deras biltider till kilometrar.

Dagen bjöd på underbar löpning genom nationalparken Grand Teton. Bergmassivet är imponerande med sylvassa och snöklädda toppar. Nere i dalen där jag sprang var det dock behaglig temperatur och inte särskilt backigt. Vägskyltarna varnade för bisonoxar (såg många) och också för björnar (såg inga). Allmänheten uppmans att ha maten i specialgjorda boxar så att björnarna inte känner matdoften.

Befinner mig i utkanten av Yellowstone men jag kommer inte att besöka nationalparken, blir en för stor omväg för mig. Har lyckats hitta en campingplats ute på vischan och fått en primitiv liten stuga, en så kallad cabin. Priserna är även här skyhöga och det skall bli skönt att lämna turistmetropolerna. Nya bergsklättringar väntar i morgon och tyvärr tvingas jag sova utomhus. Får väl hänga upp min mat i trädet så att björnrna inte tar den.
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Fredrik Hedqvist - 2007-07-09 08:26:49

Hej!

Har du planerat din väg in i minsta detalj (alltså vilken väg/ar du ska springa) innan resan eller planerar du efterhand?
Lycka till!

#2 Lars Törnquist - 2007-07-09 11:19:51

Björn.
Jag har genom takluckan på en buss sett en björn sitta högt upp i ett träd på Kolmårdens djurpark så det är nog inte helt riskfritt att hänga maten i trädet.
Hälsningar
Lars

#3 Per Johansson - 2007-07-09 13:17:26

Hej!
Jag följer med glädje dina äventyr. Det är inspirerande och uppmuntrande med stollar som du! Dina iakttagelser längs vägen är mycket intressanta. Fortsätt kämpa och njuta och må Gud välsigna din fortsatta löpning.
En fråga: Finns det några sjöar, eller annat vatten i Idaho?
/Per, Uppsala

#4 Inkan - 2007-07-09 13:18:09

Björn: björnar kan klättra i träd.....
Tack för fotona också - vilket enormt potatisland. Undrar hur många kilon man får av allt vid skörd.
Jag följer rutten i min amerikanska atlas och ser ju att du springer genom ett grandiost landskap. Förstår att det är upplevelser som är extraordinära med bergen och så alla små och stora vattenflöden. Keep on!
> http://blaafaagel.blogspot.com/


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg