Kommentarer på Ville Lidingöloppet veta vad vi tyckte?


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mejlet från Lidingöloppet innehöll en gigantisk enkät som tog minst en kvart att fylla i. Ändå var det omöjligt att ge förslag på på vad som skulle kunna förbättras till nästa år.Den frågan hade man glömt att ställa!

Som man frågar får man svar. Lidingöloppets enkät till löparna efter genomfört lopp var ett praktexempel på hur en enkät inte ska göras.

Några dagar efter Lidinglöppet fick jag (och kanske tusentals andra tävlande) ett mejl från arrangören där man ville veta vad vi tyckte om loppet, allt för att kanske kunna ge ännu bättre service kommande år. Bra tyckte jag och fyllde glatt i enkäten.

Det var egentligen bara en synpunkt jag ville framföra. Men det var helt omöjligt att komma med några förbättringsförslag trots att enkäten var väldigt omfattande. Det fanns inte utrymme för egna kommentarer, bara kryssfrågor. Kanske enklast så när svaren ska sammanställas.

Vad kunde jag då inte framföra? Kanske inget jätteviktigt men troligen en ganska enkel sak att förbättra till nästa år. Jag tävlade i M70 10 km och startade samtidigt med M60. Bak på ryggen hade vi en pytteliten lapp med åldersklass angiven. Lappen var närmast omöjlig att se och många hade ingen lapp alls. Varför inte ha en en stor nummerlapp bak där åldersklassen tydligt anges? Det har man alltid på Veteran SM. Nu visste jag inte om det var en M60 eller M70-löpare jag hade framför mig, nog så viktig information för oss som jagar placeringar.

Från Kistaloppet, som jag sprang veckan före, fick jag också en enkät via mejl. Den var föredömligt kort, bara tio frågor. Bäst av allt var att det efter varje fråga gick att lämna egna kommentarer. Lidingöloppet har en del att lära där!

Generellt är många enkäter ganska korkat utformade. Det verkar som annonsörerna/beställarna har alldeles för stort inflytande. Och man ställer ofta helt irrelevanta frågor.

Jag blir t ex ofta uppringd av Svenkt Kvalitetsindex, som ställer frågor om svenska banker. Eftersom familjen är kund i uppåt femton banker (en kvarleva från min tid som ekonomijournalist) kan jag ibland ha lite synpunkter på vad som kan vara extra bra eller dåligt hos de olika bankerna. Men finns det plats för att framföra dessa kommentarer? Nä, nästan aldrig!

Lingontider. Den senaste tiden har jag plockat mycket lingon utanför Skyttorp, Tierp, Mehedeby, Marma, Älvkarleby och Iggesund. Jag tar med joggingvagnen på Upptåget, hoppar av här och där och "rensar skogarna på bär". Allt blir till lingondricka, världens bästa sportdryck och på köpet får jag en fin naturupplevelse och massor av mil i benen.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 b_å - 2018-10-05 08:48:57

Håller fullständigt med dej Björn, fick en liknande från Midnattsloppet, gav upp efter en början där man mest var intresserad av mina finansiella muskel istället för mina lårmuskler eller om loppet. Ren reklam mög alltså!
Allt Gott/b_å
Kommer du ner till Malmö för ett Parkrun?

#2 Sverker - 2018-10-05 09:09:05

TATA - det är det indiska dataföretaget. Världen blir mer och mer korkad. Jag har jobbat på SIFO och vi fick ställa urkorkade frågor: Smakade det mycket illa-illa-ingenting-nånting-ganska gott - gott - mycket gott? OSV...För storkunden SAF fick vi fråga: egentligen vill jag inte jobba alls - svara ja eller nej. (arbetslösa 26-åringar - hur nu de fått deras uppgifter- olagligt?)

#3 Tricky - 2018-10-05 11:37:14

Visst fanns det möjlighet att komma med synpunker! Sista sidan (av alltför många, det håller jag med om) var ett fritextfält där man kunde skriva in egna kommentarer.

#4 sverker - 2018-10-05 12:22:17

Hoppas Du inte tar illa upp men jag mejlade artikeln till Lidingöloppet där jag även frågade varför de inte kan skicka nummerlappen med posten. Som sagt man kunde ju inte läsa rygglappen. Men det var väl bara M70 på tian? Alltså högre ålder fanns inte som klass och inte lägre heller? VDM i Tullinge på söndag men intresset är tydligen minimalt tyvärr.

#5 Björn - 2018-10-05 13:11:43

#b-å: Ja, jag springer parkrun i Malmö den 27 oktober. Bokat resa sedan länge men upptäckte att den helgen går också VSM i terräng på Öland som jag nu tyvärr missar..
#Tricky: Ajdå, det missade jag och ber Lidingöloppet om ursäkt. Men enkäten var ändå dåligt utformad.
#Sverker: Jo, M60 och M70 startade samtidigt på tia så där hade behövts stora nummerlappar på ryggen. Bra att att du mejlade Lidingöloppet! Att man ska hämta nummerlappen, vilket är brukligt vid de flesta större lopp, hänger nog ihop med att loppets sponsorer vill att folk ska besöka deras mässa. Annars hade det varit enklare om nummerlappen skickats hem. En resa ut till Lidingö tar ju ändå en del tid. Kände inte till VDM. Blev lite sugen på 5 000 m där efteranmälan tydligen är möjlig.

#6 Micke - 2018-10-05 18:03:06

Jag uppfattade heller inte att man kunde lämna förbättringsförslag, så att den var uselt utformad står helt klart. Det verkar som om de främst var intresserade av vilka sponsorer man kände till.

#7 sverker - 2018-10-05 20:02:52

folk reser in i tusental från hela landet och ska alltså stå och köa för nummerlappen - det går ju inte så bra? Loppet i Tullinge är kul - folkligt med varm korv osv.

#8 Sven - 2018-10-06 09:12:02

Mikeonblades fick också ett dopp till slut efter 80 dagar på hjul.Tog 126 dagar.
47 trevliga familjer bjöd på övernattningar. Campade gjorde han 17 gånger.
Säkert ett minne för livet. Snyggt gjort.

#9 sverker - 2018-10-06 09:56:51

Mike gav sig inte alltså! Han fick in ynka 15.143 dollar till skolmaten. Barnen sitter och jämför sina matsäckar(som i Norge) - I Jemen håller närmare 6 miljoner barn på att svälta ihjäl. Direkt efter USA lämnade Irak fanns där en miljon föräldralösa barn. Mat finns ju men fördelningen? Det var mycket jobb innan våra skolbespisningar kom igång.

#10 sverker - 2018-10-06 10:01:39

Bäst är kolla Mikeonblades på Facebook - läser den läckra skolmatsedeln - varje dag ett vegetariskt alternativ. Vi sprang ikapp till skollunchen, på den tiden hade många enkel mat hemma, andra utgifter måste komma före.

#11 sverker - 2018-10-06 10:22:40

Sverige och Finland är de enda länder i världen som har lagstadgad avgiftsfri skolmat! Gunnar Myrdal och sossarna jobbade fram detta och 1946 började det fungera. I Göteborg och Kiruna kallas skolbespisningen Bamba. Vad betyder det Björn? Matan har jag hört. Som lärarkandidat på Åva i Täby fick jag betala 50 kr och sleva opp röran själv i samma kö som eleverna så då gick vi över till Donken i stället (1993).

#12 sverker - 2018-10-06 10:49:47

Och som kontrast Centralskolan i Lit - egen mäss med smörgåsbord gratis för lärarna
(1978). Mindre orter försöker locka till sig bra lärare - mycket bra och billigt boende kan avslöjas. Lit ligger en bit utanför Östersund- Sven Plex var härifrån.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg