Kommentarer på Endast äldre veteranelit har blivit bättre de senaste tio åren


Bibbi Lind från Solvikingarna i Göteborg sprang som 73-åring i höstas Göteborgs Marathon på 3.49.27. Åldersomräknat är den den bästa veterantiden i Sverige, såväl bland män som kvinnor.

Varken den svenska eliten på maraton eller motionärerna har blivit snabbare under de tio senaste åren. Däremot har den svenska veteraneliten blivit bättre och då i synnerhet de manliga pensionärerna men vassast är en kvinna.

Det har vänt. Maratontiderna år 2017 i veteranklasserna (35 år eller äldre) är bättre än mediantiderna för den senaste tioårsperioden (2007-2016). För veteraner som placerar sig på årsbästalistorna handlar det generellt om en putsning med 4-8 minuter. Det gäller i stort sett alla åldersklasser, såväl män som kvinnor.

Sedan 2004 har jag fört årsstatistik över svenskarnas prestationer hemma och utomlands på maraton och halvmaraton. Jag har gjort tiobästalistor över män och kvinnor uppdelade i 5-årsklasser. I Marathonlöparen Nr 1 2013 kunde jag konstatera att den nedåtgående trenden med allt sämre maratontider äntligen brutits. Men det var en något förhastad slutsats eftersom vändningen inte gäller maratonlöparen i gemen.

Istället för att titta några år bakåt har jag denna gång valt att jämföra 2017 års maratonresultat med resultaten under den senaste tioårsperioden. Och för att inte enskilda prestationer ska få för stort genomslag har jag valt att jämföra mediantider, inte de bästa tiderna i varje åldersklass.

Det visar sig då att det verkligen är befogat att tala om en vändning för veteraneliten. Men för våra elitlöpare och våra vanliga maratonlöpare är bilden inte lika ljus. Här är förbättringen ytterst marginell om man ens kan tala om en förbättring.

Resultaten i korthet:

De flesta maratonlöpare står dock och stampar på samma fläck. Den breda massan har inte blivit snabbare under de senaste tio åren. Kanske lite förvånande? För tioårsperioden ligger mediantiden

för de manliga löparna i Stockholm Marathon på 4 timmar och för kvinnorna 4.27. Ifjol var var motsvarande tider 4 timmar respektive 4.25, alltså egentligen ingen förbättring.

Ska man välja ut några bra enskilda prestationer under 2017 blir det förutom David Nilsson ett antal äldre damer. Sticker ut som vanligt gör IF Kvilles Karin Schön i K55. På Göteborgs Marathon i höstas slog hon Evy Palms svenska rekord med tiden 3.03. Världsåldersrekord för 73-åringar blev det för Solvikingarnas fantastiska Bibbi Lind (3.49) och bra var också Jaana Jobe i K60 från samma klubb med 3.27 . Frtijof Fagerlund i M45 från IK Roslagen, Fredrik Tedborn i M50 från Täby IS och ”superveteranen” i M70, Anders Hansson i Vilsta IK, var som vanligt bra. Anders sprang som 73-åring Stockholm Marathon på 3.19, en bedrift som bara en löpare i M65 klarade.

Den kompletta statistiken finner du här på bloggen under rubriken "Maratonstatistik". Där finns också tiobästalistor på halvmaraton. Många veckors arbete ligger bakom statistiken, ändå är det omöjligt att få listorna kompletta. Saknade eller felaktiga resultat rapporterar du på min hemsida där ständiga uppdateringar sker.

Keep on running!

Fotnot: Denna artikel finns publicerad i senaste numret av Marathonsällskapets tidning Marathonlöparen.

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2018-03-03 18:17:58

Torsten Ståhle (M80) tog 8 guld i VVM i Durban 1998 - han sprang för Fredrikshof.
Herbert Liedke i samma klubb håller troligen oslagbara VSM rekord på korta sträckorna i M90 - i TV spelade han munspel stående på huvudet....en viss Rune Bergmans VSM-rekord tycks också oslagbara?

#2 Jan-Olof - 2018-03-06 13:37:09

Först ett jättetack för det jättejobb du lägger ned på denna statistik. Jag älskar att titta på listorna när de dyker upp. Antar att det blir lite senare i år, med tanke på ditt C-2-C.
Vad gäller att jämföra utvecklingen för ett specifikt år med tidigare år, så antar jag att det för marathonsträckan beror mycket på vädret under Stockholms Marathon, speciellt för åldersklasse över 50 år, eftersom de flesta kanske bara springer ett marathon, och ofta då det i Stockholm.

#3 Björn - 2018-03-06 22:08:57

#sverker: Ja nog fanns det många krutgubbar förr. Fast jag tycker nog det blir allt fler över 75 år som springer såväl maraton som halvmaraton.

#Jan-Olof: Kanske missförstår dig men de kompletta listorna för maraton och halvmaraton har legat länge ute här på hemsidan (Maratonstatistik, överst i huvudet). Du har absolut en poäng i att en stor andel äldre springer just Stockholm Marathon och att bra väderförutsättningar då kan få stort genomslag. 2018 års preliminära statistik kommer förhoppningsvis läggs ut i september i år. Och tack för din uppskattning!

#4 Lars L - 2018-03-07 17:07:45

Bra jobbat, Björn!
Jag ser också med förväntan fram emot listorna varje år, allra mest om jag själv hunnit få till något bra maratonlopp. Trots den förbättrade standarden bland äldre veteraner är det till min förvåning ganska få äldre löpare som deltar i utländska lopp, i alla fall bland de snabbare.
Hoppas din träning inför Boston går bra, har inte hunnit följa dig så noga på ett tag.

#5 Bibbi Lind - 2018-03-17 20:43:38

Ett stort tack till det arbete du lägger ned och det verkligen fantastiskt och intressant att läsa! Härligt att du sprungit på några av öarna, men som du själv säger är de bäst på sommaren eller åtminstone när det är något varmare! Grattis till en bra tid på Vårtävling 17/3 och välkommen åter till Göteborg. Om vi inte hörs - LYCKA TILL med turen, "over there"!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg