Kommentarer på Rätt taktik men ändå fel


Nöjda gubbar efter att ha sprungit 7,5 km i Bore Cup i Hemlingby, Gävle. Från vänster Lars Söderberg, Vallentuna FK(3:a i M70), Arne Lekström, Vallentuna FK (4:a M70), Björn, Vallentuna FK (2:a i M70), Kjell Björk, Hemlingby LK (1:a M70), Alex Bonn, Vallentuna FK (1:a M60) och Bengt Isgård, IF Linná (2:a M60).

De flesta är pigga i början av loppet men kroknar mot slutet. För mig är det ofta tvärtom, i alla fall på kortare lopp. Så var det idag på Bore Cups andra deltävling i Hemlingby, Gävle, där alla sprang 7,5 km.

En minusgrad, snöunderlag och inte särskilt halt. Ganska bra förhållanden med andra ord för att gälla Bore Cup. Dagens taktik var att öppna ganska snabbt och tidigt hänga av mig värsta konkurrenten.

Men taktiken höll inte. Jag gick visserligen om konkurrenten, i det här fallet Kjell Björk från hemmaklubben, men redan efter någon kilometer var han förbi. Jag hade mjölksyra i låren och hade stumnat. Det var först efter cirka 5 km jag fick tillbaka krafterna och började ta in men då var det redan kört. Synd att det inte var två varv, alltså 15 km . . .

Hur kunde det gå så här? Jag var ändå bra förberedd, tränat en hel del snabbhet på band och veckan innan sprungit ett parkrun på 5 km. Jag frågade Göran Lindqvist, en av Hemlingbys många elitveteraner:

-Banan i Hemlingby är lurig, det är mycket nerför i början och de flesta springer för fort i början. Du gjorde antagligen också det.

Förklaringen stämmer säkert. När jag efteråt tittar på mina splittider visar det sig att första och andra kilometern gick för fort (4.15 min/km resp 4.33) och att tredje blev blev rena kastrofen (5.03). Sedan tror jag också att uppvärmningen var för dålig. Man ska ha fått upp pulsen och vara lite småsvettig när man står på startlinjen. Det här är saker jag måste tänka på inför deltävling 3 i Bore Cup om en månad, 5 km i Sala. Ska jag lyckas vinna M70 måste jag vinna de två återstående tävlingarna. Tufft värre. Här krävs ite mera tempoträning framöver, gissar jag.

Damer inräknat hamnade jag strax ovanför mitten. Min tid på de 7,5 km blev 34.49, utklassad av den två år äldre Kjell Björk med 1 minut och 46 sekunder.

"Kortfilm", samling inför start  https://youtu.be/gHehZ-Sagl4

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Helene - 2018-01-14 13:42:19

Bra sprunget och skrivet???????

#2 Helene - 2018-01-14 19:13:27

Måste tryckt fel skulle inte alls vara några frågetecken men jag var antagligen trött efter att ha vakat hela natten

#3 Björn - 2018-01-14 21:38:28

Tack Helene. Och vi drog ju alla in sköna poäng i lagtävlingen. Tyvärr finns det ännu ingen sammanställning för lagtävlingen men efter första deltävlingen låg Vallentuna FK femma och förhoppningsvis avancerade vi nu. Så en pallplats är väl inte uteslutet om vi får bra uppslutning framöver.

#4 Olle - 2018-01-18 15:00:36

Alltid kul med rörliga bilder. Hoppas få se mer sådant under Coast-to-Coast löpet. Jans klipp från ditt förra USA löp var väldigt underhållande.

#5 Olle - 2018-01-18 15:05:39

Du har inte funderat på att börja med en sk vlogg på din Youtube-kanal?

#6 Björn - 2018-01-18 23:10:00

Jo, det blir säkert några filmsnuttar från Jan men då först mot slutet . Kommer kanske också själv att lägga ut lite rörliga bilder men jag behärskar inte mediet och det får inte bli för mycket kalkon över det hela. Ett tag funderade jag på att ha en sändare som visade live på en karta var jag befinner mig. Den idén har jag dock släppt, skulle minska frihetskänslan och vill inte bli slav under tekniken. Håller mig helst till det skrivna ordet.