Kommentarer på Inte för sent för lingon


På ett kalhygge utanför Marma i norra Uppland plockade jag massvis med lingon. Klockan är 14.50, det har börjat skymma, dimman ligger tät och för att bättre se lingonen tog jag fram pannlampor, en på huvudet och en på magen.

Lingon, lingon,lingon. Jag är galen i detta bär och det går forfarande att plocka trots att vi nu är inne i december.

Jag tog Upptåget till Marma, sprang till ett kalhygge för att plocka lingon. Det var nollgradigt, lite snö på hygget och det syntes knappt några bär. Var jag kanske för sent ute och alla bären ramlat av eller hade andra lingonister varit före mig och rensat risen rena?

Skörden blev mager i början. Att plocka enstaka bär är lite tröstlöst. Lite bättre gick det när jag började kamma de till synes bärlösa buskarna eftersom en hel del lingon doldes inne i riset. Men sen, oj, oj, oj . . . 

I ena hörnet av kalhygget, på en yta av säg 100 kvadratmeter, var marken röd. Inne i gräset fanns hur mycket lingon som helst; stora, mörkröda och saftiga. Armarna gick som väderkvarnar, det rasslade i rensaren som ständigt fick tömmas i plastkassen från Coop Visby. Men säg den glädje som varar, snart var ytan rensad och kassen nästan fylld.

Lingon är ett faschinerande bär att plocka. Det kan växa på hur många olika sätt och ställen som helst; tätt intill marken, högt ovanför blåbärsriset, längs vägrenar, vägslänter, djupt inne i gräset, längs stigar, i kraftledningsgator, kalhyggen, nära bebyggelse men inte lika ofta i den vackra tallskogen där man annars förväntar sig att finna skogens röda guld.

Av lingonen gör jag lingondricka. Det blir rena "årgångsvinerna" som tappas på flaskor med etikett om var och när bären plockats. Absolut bästa sport- och måltidstrycken! Just det här med att också få till en lång löptur i samband med bärplockningen är pricken över i.

På Upptåget hem berättar jag för en förvånad konduktör att jag har kärran full med lingon.

-Va, du är galen!

-Stämmer!

--

På lördagen sprang jag ett parkrun i Huddinge och blev tvåa totalt på 23.53 vilket var personbästa på denna ganska tuffa bana. Motståndet var däremot inte så tufft och bara 13 löpare ställde upp.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2017-12-04 15:18:34

jag låg ibland på Marma skjutfält i lumpen och tallhedarna där är idealiska för lingon. Marma Läger (A1) är mycket vackert med sina gulbruna gamla träbyggnader. Vi sov på halmmadrasser som vi stoppade själva - man fick göra en grop i halmkorven. Åtminstone förr hade de egen järnvägsstation. Tror inte folk vet om dessa Park Run?

#2 Björn - 2017-12-05 11:25:11

Ja det är bra lingonmarker runt Mehedeby, Marma och Älvkarleby, alla orter där Upptåget stannar till. Inne på Marma skjutfältsområde lär lingonen vara orörda- skyltar på träden och bommar över vägarna varnar allmänheten så där är jag inte och plockar men jag hör skjutandet på avstånd

#3 sverker - 2017-12-08 20:58:44

oj - trodde skjutfältet var nedlagt men ser nu att det är igång för fullt. På andra sidan fältet dock är det underbara lingonmarker. Det är sanden - troligen Dalälvens tidigare
delta/botten? Det är mycket vackra trakter här. Befolkningen är trevlig- Härifrån kom Stig Dagerman t.ex.