Kommentarer på Att springa med hörapparat


Det syns inte så mycket att du har en hörapparat, dessutom inget att skämmas för. Jag har en gratismodell från landstinget av märket Widex Dream som sitter bak på varje öra. Fyra år är livslängden, sedan får jag en ny.

Håret är grått och snart fyller jag 70 år. Till råga på allt har jag nu fått hörapparat.

Det här låter kanske dystert. Men det där med hörapparat är toppen. Jag har nu haft en ”silverfisk” bakom varje öra under två dagar men redan då jag steg ut från hörselkliniken med mina nya lurar insåg jag att det här kunde bli mycket bra. Nu hörde jag plötsligt också ljud från vänster sida, hörde folk på trottoaren prata på motsatt sida av en bullrig stadsgata. Att hörseln varit mer nersatt på ena örat hade jag inte känt till.

Nu har jag visserligen inte hört så där jättedåligt, själv har jag inte uppfattat att jag haft några direkta problem men min fru har haft en avvikande uppfattning. Hon har ofta fått upprepa vad hon sagt och nu är det väl förhoppningsvis slut med det. Det var förresten hon som fick mig att gå till hörselmottagningen.

Det var på vippen att jag inte skulle vara berättigad till landstingets gratis hörapparater, jag hörde helt enkelt inte tillräckligt dåligt. Att dessa av landstingets auktoriserade hörselmottagningar är rena geschäftet fick jag vid första besöket omgående bekräftat. Audionomen försökte pracka på mig en privat hörapparat som skulle kosta mig flera tusen kronor.

-Dom är modernare, snyggare och bättre och du kan få en direkt. På landstingets apparater får du vänta minst en månad, försökte han.

Att kliniken tjänar mera på att sälja från det privata sortimentet än att ta en från landstinget, sa han däremot inget om. Inte heller att flera av klinikerna ägs av företag som tillverkar hörapparater. Egentligen skandalöst att Stockholms landsting skrivit kontrakt med sådana kliniker.

-Det är ingen idé du försöker, jag är bra påläst och vill börja med landstingets modell. Skulle den inte funka får det bli något annat.

Efter det var det lite annat ljud i skällan. Men vänta fick jag, drygt en månad men det gjorde inget. En positiv bieffekt med apparaten var dessutom att min tinnitus hördes mindre (jag har dock dessbättre lärt mig att leva med tinnitus).

Från början tänkte jag att jag inte skule använda hörapparaten när jag var ute och sprang. Men varför inte? Det visade sig direkt att det är helt oproblematiskt, ja rent av bättre. Nu hör jag tydligt gruset under mina skor, jag behöver inte snurra på huvudet som en jojo utan hör tydligt eventuella faror. Att jag sedan hör en massa obehagliga ljud mycket tydligare, t ex när någon idag sågade upp asfalten i gatan eller bankade som en galning under en husrenovering eller att jag hör grannens pianospelande, får jag borse ifrån. Att vara som strutsen och stoppa huvudet i sanden leder ingen vart.

Så sammanfattningsvis: visst är det roligt att höra lite bättre. Och en hörapparat är inget hinder för en löpare. Nu får konkurrenterna se upp- att tassa obemärkt bakom och slå mig i en spurt blir svårare! Negativt skulle möjligen vara att man inte ska duscha med apparaten- den informationen fick jag från Vårdguiden 1177, de medskickade broschyrerna sa inte mycket. Om apparaten klarar ett coast to coaståterstår att se.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lars L - 2017-11-24 21:44:14

Jo, det är bra att höra omgivningen när man springer, har aldrig lurar i öronen då. Småningom gissar jag att jag får göra som du men än är det inte dags. Min fru tror visserligen att jag hör sämre numera men jag undrar det. Vem hör vad någon säger i andra änden av huset när man har en elvisp eller annan kraftig ljudkälla intill sig?

#2 sverker - 2017-11-25 10:50:14

tja det moderatstyrda Landstinget är inte så noga - stödstrumpor för 6000 kr paret och säljer vård till moderatkompisar - Carema gav en halv miljard i fickan till Henrik Morelius med mera med mera....Var det audiologerna på Sankt Eriksgatan - skumma?

#3 Robert - 2017-11-25 14:07:30

Påminner mig om en rolig historia...

-jag har köpten ny hörapparat
-jaha, vad kostade den då?
-halv fem

#4 Björn - 2017-11-26 21:14:16

#Lars: I det här fallet tror jag mer på din fru än på dig . . .
#Sverker: Nej, en annan mottagning på Kungsholmen (som inte ägs av en tillverkare av hörapparater)
#Robert: Den var bra!!!

#5 sverker - 2017-11-27 11:11:41

min far - gammal sprinter som mest vistats utomhus i kyla och blåst som skidlärare i fjällen och alperna och klagade på dålig hörsel blev förbannad när jag gav honom spolvätska för vax i hörselgångarna - audiologer är väl som optikerna - vill sälja dyra bågar? Med andra ord vaxproppar?! Det är skandal hur äldre blir utnyttjade - min mor var på ett vårdhem och där sprang oseriösa försäljare och predikanter.

#6 Jan Suneson - 2017-11-27 17:45:32

Välkommen in i klubben. Gå ut en kväll på puben och testa apparaten. För mig är det ett helvete. När du inte använder den kommer omgivningen märka att du tala högre. En fördel efter som du normalt hör till viskarna.