Kommentarer på Spände bågen högt


Loppet är över och jag ältar mina misstag i omklädningsrummet. Men att springa med ett klubblinne var inget misstag- är det ingen publik får du väldigt mycket pep från medtävlare. "Heja Vallentuna" och även heja "Björn" hördes ofta.

”Det är skönare lyss till en sträng som brast än att aldrig spänna en båge.” Ja målen var högt ställda i lördagens 6-timmarslopp i Borås; jag var ute efter det svenska åldersrekordet i M65.

Helt orealistiskt var det kanske inte. På ultradebuten ifjol i Oxelösund gjorde jag 61,3 km, ca 2 km ifrån Kjell-Olof Skoglunds tio år gamla rekord på 63,220 km. Statistiken från tyska DUV är dock osäker och får nog tas med en nya salt. Jag får inrikta mig på 70-årsrekordet som verkar betydligt lättare (54,1 km).

I loppet i Borås skulle jag inte göra om samma misstag som i Oxelösund. Då som ultrablåbär trodde jag att man i ett sextimmarslopp gör ett skobyte mitt i loppet. Men att låta någon klippa upp buntband runt chippen och sätta tillbaka på de nya skorna stjäl mycket tid.er. Skomisstaget upprepades därför inte idag men en annan nästan lika stor tabbe gjordes i Borås. . .

Tävlingen gick runt en liten sjö, Byttorpssjön, och varvet mätte 1 892 meter. Vi var många deltagare, uppåt 200, och det var väldigt trångt på promenadslingan runt sjön. Idiotiskt nog ställde jag mig inte bland de främsta utan fick nu en skock väldigt långsamma löpare framför mig och kunde inte springa om- där rök några värdefulla minuter. Hur ödesdigert detta skulle bli förstod jag först när loppet var över.

Ett sextimmarslopp föregås av en del kalkylerande. Jag hade räknat ut att jag skulle behöva springa varven på 10 minuter och 39 sekunder, då skulle jag göra 64 km och slå rekordet. Lätt på pappret men svårare i praktiken- de första 10-15 varven låg jag på pluskontotot med 20-30 sekunder per varv. Men jag kroknade allteftersom och kom totalt 59,91km, inget rekord alltså. Lite snopet när det dessutom fattades ynka 89 meter för att nå 6 mil. Nåja, ändå inte så besviken även om rekordet aldrig kommer att slås av mig- nästa år är jag 70 år. Totalt blev jag 36:a av 125 män. Här resultatlistan.

Ett sextimmarslopp är en rätt märklig tillställning. Några promenerar 6 timmar, andra går och springer och en tredje grupp bryter när de nått maratondistansen, 42 195 meter. Själv gick jag inget, dock gång vid depåstoppet. Jag märkte att dessa gångpauser stal väldigt mycket tid och egentligen var rätt ondödiga, en så kort gångvila ger knappast några nya krafter.

Temperaturen var bara någon plusgrad. Vore det inte bättre att förlägga den här typen av tävlingar under den varma delen av året? Samma tid ifjol var det snö i Borås.  Ibland får jag känslan av att man i ultraskrået vill ha det så besvärligt som möjligt. Hade det varit 10-15 plusgrader misstänker jag att de flesta kommit ytterligare några kilometrar.

SOK Knallen får däremot högsta betyg för ett välarrangerat lopp, löparna verkade också uppskatta banan bätre än den gamla som gick runt Ramnasjönmed en liten backe. Mycket talar därför att det blir Byttorpssjön även nästa år. När vi alla efter slutsignalen stod och huttrade och väntade på att mannen med mäthjulet skulle komma, kom istället två glada tjejer utspringande med varma hamburgare till oss. Bonuspoäng för det!

Nya ultrabravader väntar nästa helg, dock ingen tävling utan en så kallad KUL-helg på Gotland där ett gäng ultralöpare träffas.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2017-11-12 22:41:48

Håller du bara i så här har du rekordet nästa år!

#2 Jan-Olof - 2017-11-13 16:19:10

Grattis till ännu en strong prestation! Jag såg i resultatlistan att det finns angivet "tid", som i de flesta fall var strax under 6 timmar. Det verkar då som att tiden togs när man fullbordat det sista hela varvet. Varför blir då sträckan olika, även om man sprungit lik många varv?

#3 Micke - 2017-11-13 16:56:58

Du har en chans till i år: Personliga Rekordens Tävling den 16 december i Växjö. Inomhus, bra underlag och jämn temperatur (17 grader).

#4 Pelle - 2017-11-14 09:09:08

Under "Om Björn" här på sajten står det: "Ett trettiotal personer har gjort det två gånger, två personer fyra gånger varav jag är den ene" rörande USA-löp. Men du har väl gjort det fem gånger nu och torde ha rekordet?

#5 Björrn - 2017-11-15 14:01:51

#Ingmarie: Ja, 70-årsrekordet verkar i alla fall i skrivande stund lätt att slå.
#Jan-Olof: Ja,tiden som anges är när man gav sig ut på sista varvet och "distans" visar distansen för antalet löpta varv + mäthjulets resultat fram till löparen som stannt när 6 timmar passerat.
#Micke: Ja, du har rätt. Tvekar dock om att springa en bana som är ca 350 meter. Fast de flesta kommer kanske längre på en sådan bana?
#Pelle: Observant. Det där får jag låta webmaster ändra eftersom jag sprungit fem gånger och nu planerar ett sjätte löp.