Kommentarer på Årsbästa på halvmaran!


Med tiden 1.35.11 avancerar jag från nionde till sjätteplats i halvmaratonstatistiken i gruppen M65. Äntligen fick jag till ett perfekt lopp i Bromölla men synd att tävlingen läggs ner efter 41 år.

Nöjd och lättad. I dagens halvmara i Bromölla gick allt min väg. Jag jagade en bra tid och satte upp ett "högt tempo" direkt efter start. Det höll hela vägen.

Förhållandena var perfekta; platt tvåvarvssbana, fin asfalt, tolv grader och knappt någon vind. Idag var det bara tiden som gällde, placeringen i ett så här litet lopp med 30-talet löpare på halvmaratondistansen var ointressant. Jag riskerade nämligen att bli utpetad från den tiobästalista jag själv sammanställer.

Banan i Bromölla är en av Sveriges bästa halvmaratonbanor, kanske den bästa. Synd därför att dagens tävling blev den sista i raden av 41 stycken. Deltagarantalet har sakta krympt för varje år och Ryssbergets IK satsar istället på sina fem (!) andra tävlingar. Fantastsikt att en så liten löparklubb med 250 medlemmar är så oerhört aktiv.

Arrangemanget får högsta betyg. Jag har sprungit här flera gånger och förutom den fina banan gillar jag att man efter tävlingen bjuder alla på fika i barnbespisningen i Dalaskolan. Det kallar jag för the american way- i många lopp i USA samlas man efteråt och äter tillsammans. Eller vad sägs om att en funktionär sprang ikapp mig vid en av vätskestationerna när jag tappat min mugg med sportdryck?

Inför den här tävlingen, min fjärde halvmara i år, hade jag laddat upp med några snabbdistanspass på band i tävlingsfart. Kanske var det dessa som gjorde susen idag? Normalt tittar jag numera aldrig på klockan men idag hade jag koll på varenda kilometer. Omräknat med åldershandikapp är mina 1.35 på halvmaran bättre än mina 3.26 på maran. Ändå ligger jag tre i M65 på maraton men sexa på halvmaran.

Keep on running!

Maratonstatistiken uppdaterad efter New York Marathon

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Sten-Olof - 2017-11-05 11:54:14

Starkt Björn. Som äldst i klassen med EM brons och SM guld går du stärkt in i din nya åldersklass.

#2 Lars L - 2017-11-05 22:14:33

Grattis! Håller med, det var en riktigt bra tid. Fartträningen har säkert gett resultat, volymen och uthålligheten har du ju redan. Det verkar som om det är färre som bryr sig om eller mäktar med att hålla uppe den träning som behövs för ett bra maraton än för en bra halvmara i vår ålder. Lite märkligt eftersom de flesta får mer tid som pensionärer men det kanske tar för lång tid att komma tillbaka efter diverse skador, en spekulation.

#3 Löparvän... - 2017-11-06 09:48:31

Ett stort grattis Björn. Nu börjar din snabbhetsträning ge resultat.
Du är på rätt väg. Med andra ord mer kvalite. Och friska utvilade. ben.

#4 sverker - 2017-11-06 13:11:58

Högby IF på Öland är helt otroliga när det gäller arrangemang av fina löpartävlingar - finns inte dess like?
När Bore Cup gick i Östhammar åt vi efteråt i skolmatsalen - trevligt....i Uppland hittade man den gamla gråa folkrörelselöpningen - ruggugglor - järnbruk - vikingar - rospiggar. Verkligheten är grå och kall.

#5 Björn - 2017-11-06 19:26:13

#Sten-Olof: Tack. Gick bra för dig också, nära ett årsbästa på maran.
#Lars: Ja, det är fler pensionärer som springer halvmaran än maran så konkurrensen borde vara tuffare där. Men visst, nog borde pensionärerna ha tid för maratonträning, kan man tycka.
#Löparvän: Jo, mindre mängd, mer kvalitet och utvilad inför start har gett resultat. Men vad hade hänt om jag fortsatt med mina 12-15 milaveckor, och inte som ofta nu runt 10 mil, och samtidigt haft kvalitetsträning? Hade kanske inte mäktat med det men nu känns det som jag knappt löptränar alls . . .
#Sverker: Du har antagligen hittat Sveriges mest aktiva löparklubb- Högby IF har ett finger med i 20 löpartävlingar. Helt ofattbart!

#6 Jörgen - 2017-11-09 08:24:37

Stark som en Björn ????. Bara att lyfta på hatten för dig.

#7 sverker - 2017-11-09 12:43:17

David Nilssons hemklubb - rötterna kanske i Borgholms Slott ett svenskt maktcentrum? Bra luft? Träffat hans pappa - mannen bakom den enorma aktiviteten.

#8 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2017-11-10 15:08:04

Ruskigt bra!!! GRATTIS!!!! Du ger mig hopp! Och du, tack för pepp! :-)