Kommentarer på ". . . än slank han dit, än slank han ner i diket"


Här har det gått undan- lersprut långt upp på ryggen. En löpare hade oturen att halka ner i en liten bäck och tvingades bryta.

På dagens terräng SM i Huddinge gällde det att ha bra på fötterna. Den blöta och geggiga gräsbanan fick många på fall. Dubbar, hårt knutna skor och försiktighet i kurvorna var avgörande.

Jäklar, det här var roligt! Trots att distansen (4 km) inte alls var min, att underlaget var så långt ifrån asfalt som möjligt och att min idrottsliga insats var medioker åkte jag hem med ett leende på läpparna. Inte kan man deppa med en SM-medalj i fickan?

Det här var mitt fjärde terräng SM på raken. Och under alla dessa SM har min klubb Vallentuna FK vunnit lagbronset i klassen M60 och äldre. Några individuella medaljer har jag dock aldrig tagit på denna ”sprintsträcka”. Det gjorde däremot idag klubbens superveteran, 75-årige Arne Lekström, segrare i M75.

Guld till Björnstorps IF, silver till Majornas IK och brons till Vallentuna FK.

Arne Lekström, Vallentuna FK, tar SM-guldet i M75. Silver till Åke Leverin, Väsby IK och brons till Jan Förberg, Hammarby IF.

Vi äldre veteraner springer på SM bara 4 km medan de yngre springer dubbla distansen. Visst blir man utpumpad även på den kortare sträckan men den längre hade nog passat bättre. Förväntningarna var därför inte höga; en placering i mitten skulle vara helt OK. Och visst kändes det bra efteråt med en 11.e-placering och tiden 19.49 (10.06) i M65- tio gubbar framför och nio bakom. Medelmåtta alltså, hela 2.39 efter segraren Jörgen Thorsell, Falu IK. Jörgen har under många år toppat långdistansstatistiken i sin åldersklass men är också en duktig banlöpare. Nu har han problem med en nerv i foten varför segern blev en liten revansch.

Trots en tungsprungen och halkig bana hade jag förvånande nog inga problem med underlaget. Med tio dubbar(märket Best Grip) i varje sko blev det bra grepp. Kan verkligen rekommendera att dubba skorna själv, egentligen ett bättre och billigare alternativ än att köpa färdigdubbade skor eller ha ”damasker”. Dubben kan du ersätta och ta ur, fungerar egentligen ännu bättre på isunderlag, perfekt under stundande Bore Cup.

Det som gör dessa terräng SM så roliga är att vi veteraner också får frottera oss med elitlöparna. På vanliga veteran SM i maraton och halvmaraton, nu senast i Göteborg, är bara veteraner med, alltså löpare 35 år eller äldre. Nu fick vi se storheter som Napoleon Solomon och Meraf Bata vinna. Kul också att känna och känna igen så många löpare. Dessutom en vacker bana och ett perfekt arrangemang av Huddinge AIS kryddat med Lennart Juhlin som speaker.

Nästa vecka springer jag halvmaran i Bromölla och veckan därpå ett 6-timmarslopp i Borås.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Helene - 2017-10-28 21:34:14

Än slank han dit och en slank han ner i diket och lersprut????????????Du kan verkligen skriva bra.Man får skratta och samtidigt är det spännande.Tack för en jätte trevlig dag

#2 Helene - 2017-10-28 21:37:02

Oj gubben som skrattade tecknet blev frågetecken ,Det skulle vara 3 smileys som skrattar ju

#3 sverker - 2017-10-29 08:31:37

jag sprang denna hemska bana i fjol - men cross country är en sak - det finns väl regler för en tävlingsbana i terränggrenen? Den ska för det första vara på 2 km per varv och band ska spännas på sidorna hela vägen? Underlaget ska vara grus och jämt? Har jag fel? Minns nån DM och SM i Tantolunden, på Långholmen? HAIS är aktiva och det är bra. Förresten hade Vallentuna en helknäpp bana en gång också. (Får skorna se ut hur som helst?) Prästens lilla kråka - det var en liten svart tvåsitsig släde - litet instabil.

#4 Malte - 2017-10-29 18:16:08

Daniel Berggren, Strömstads LK, gjorde sitt livs lopp på söndagen i Frankfurt Marathon. Med tiden 2.23.20

#5 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2017-10-29 21:22:20

Grattis! Tycker dock att det är seniorerna som får chansen att frottera sig i veteranernas glans. :-D
Själv kombinerar jag ju numera det slirandet och geggandet med simning. Fantastisk kombo! :-)

#6 Björn - 2017-10-29 22:00:49

#Helene: Tack. Och bra kämpat på terrängSM.
#Sverker:Nä, banan gillar jag, dessutom vacker. Gräsunderlag är vanligt på terrängSM, asfalt inte tillåtet. Kan inte tänka mig att det finns restriktioner på hur skorna får se ut.
#Malte: Vilken kanontid, tredje snabbaste i Sverige i år. För mig ett helt okänt namn.

#7 Björn - 2017-10-29 22:09:11

#Ingmarie: Ja, du har alldeles rätt i att ungdomarna också har utbyte av att träffa äldre löpare. De inser att det finns en framtid som löpare även efter en elitkarriär.

#8 sverker - 2017-10-30 14:04:09

OK - och Mårten Westberg sprang barfota i DM och fick en bra tid. Han är mannen bakom Nappe som ju hittades i Jordbro och började i Fredrikshof.
Barfotaträning i sand - förr hade hofvet träningsläger vid Algarvekusten. På sommaren sandhedarna vid Mora. Snöpulsning på Laduviken - fötterna ska stärkas.