Kommentarer på 500 mil och 5 miljoner lingon . . .


Under dagens lingontur i Norduppland hann jag passera 500 löpmil räknat sedan årsskiftet. Jag kunde också summera en massa lingon och lite blåbär, därav de två bärplockarna.

Nej, 2018 blir inget nytt 1 000-milaår. Men idag passerade jag 500 mil, mitt femtonde 500-milår i obruten följd.

Den sviten är jag rätt stolt över. Men en dag kommer då detta inte blir möjligt. Förhoppningsvis ska det dock inte ske nästa år då jag springer mitt sjätte coast to coast. Tvärsöver Amerika är just cirka 500 mil så 2018 ska nog bli ännu ett bra mängdår.

Du som följt mig under åren vet att jag prioriterar mängd före kvalitetsträning. Men just 500 mil har jag aldrig haft som något mål, jag gillar helt enkelt att springa mycket och det blir vad det blir. Just i år har det kännts som om jag tränat ovanligt lite, däremot har jag blivit flitigare med intervallträning som jag för det mesta springer på band.

Jag tror att just intervallerna och alla parkrun-tävlingar gjort att jag inte tappat något på maran, åldersomräknat är jag något bättre än för ett par år sedan. I år har det också känts som att jag varit riktigt utvilad inför tävlingar, jag har "vågat" dra ner på mängden inför loppen.

I år blir tredje året i följd jag springar varje dag (peppar, peppar, ta i trä). Egentligen skulle jag kunna ha gjort det långt tidigare men tanken har aldrig funnits. Nu känns det helt naturligt och inte det minsta jobbigt- en löpdag för mig är minst 3 km. Och det bord eväl alla klara?

Jag har nu sprungIT 35 år. De första tio åren låg mängden på cirka 200-300 mil per år för att sedan sakta öka. Ifjol blev det alltså över tusen mil, för att vara exakt 1 019 mil. Jag har inga ambitioner att försöka slå det och skulle dessutom inte klara det.

Det lite överraskande, när jag tittar tillbaka i mina träningsdagböcker, är att jag i snitt ligger på drygt 500 mil per år under dessa 35 år. 500 mil är knappt tio mil i veckan. Det har varit möjligt tack vare att jag haft turen att få vara frisk under alla dessa år och dessutom haft en generös arbetsgivare.

Jag hoppade av vid flera av Upptågets stationer mellan Uppsala och Gävle och hade för första gången köpt en 24-timmarsbiljett, perfekt för detta ändamål. Totalt var jag ute i åtta timmar men det blev bara 19 löpta km..

Många av alla dessa mil får jag ihop under mina utflykter. Idag bar det av till Skyttorp, Marma och Mehedeby i Uppland. Det är ganska gott om lingon och det finns fortfarande en del blåbår. Av lingonen gör jag världens bästa måltids- och sportdryck.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Malte - 2017-10-17 01:17:48

Blåbär på busken men inte på stigen, grattis till femhundringen!

#2 Axel - 2017-10-18 12:19:58

Jag hade hoppats att någon näve lingon skulle rädda mig igår under en långrunda då sprang 34 km innan jag fick total soppatorsk och slut på salt. Tyvärr så räckte det inte utan jag fick gå rask promenad sista timmen hem.
Måste påminna mig om att ha med mig något ätbart också; gärna salt.

#3 Björn - 2017-10-18 18:13:42

Hösten kan vara lurig, lätt att underskatta behovet av vätska. Under Göteborgs Marathon drabbades en kvinna troligen av vätske- och saltbrist. Hon kände yrsel, vinglade och tvingades som du gå sista timmen. Hon fick rådet av mig att blanda till en saltdrink. Just saltbrist verkar vara ett rätt okänt fenomen bland motionärer.

#4 Torsten - 2017-10-19 11:43:24

Respekt! Även jag hoppas kunna hålla ett tag till. Har bara lite över 3660 Km om året men har varit aktiv i över 1400 veckor med minst 10 Km. Så håller man sig frisk och får många upplevelser. Nästa vecka blir det sand löpning i Hope Sound FL. Behöver mjuka upp mina leder i varmt klimat. Fortsatt lycka till med din löpning!