Kommentarer på "Det ska vara gratis och starta 09.30"


Deri Thomas introducerade parkrun i Sverige. Han är själv en duktig löpare men ses mest som funktionär varje lördag morgon på olika parkrun. Det kommer att ta tid att öka deltagarantalet i Sverige, tror han. Många känner inte till dessa 5 km gratislopp- budskapet sprids från mun till mun bland löpare.

Det ska aldrig kosta något att springa ett parkrun, lovar arrangörerna. Hittills har 3 000 personer i Sverige registrerat sig men i snitt har de bara sprungit 2-3 lopp. Svensken är tveksam. Finns det några hakar? undrar många.

Deri Thomas är engelsmannen som tog det engelska konceptet parkrun till Sverige.  Han har ett maratonpers på 2.38, är Operations Manager på Urban Tribes i Stockholm, ett företag som utbildar löpcoacher och erbjuder professionell grupplöpning för företag. Han är också Country Manager för parkrun Sweden, en sysssla han sköter på fritiden. Sedan starten förra sommaren har man nu haft 59 lopp i Hagaparken, alla gratis och alla på exakt 5 km. I Huddinge, Kungsängen, Örebro och Göteborg (Skatås) kör man också dessa gratislopp.

-Vi hoppas snart kunna starta i Malmö och senare även i bland annat Uppsala, Västerås och Helsingborg, berättar han.

Parkrun är jättestort i England och kan också bli det  Sverige. I våras åkte jag till Manchester och sprang tillsammans med nära 400 andra ett lopp i Platt Fields Park. Det blev min hittills snabbaste 5-kilometare (21.31).

I England har parkrun funnits i cirka tio år, är jättestort och flugan sprider sig nu världen över. Själv besökte jag i år Manchester och sprang där ett mycket trevligt lopp. Parkrun finns i hela Norden med undantag för Island. Starten i Sverige har dock gått trögt- Hagaparken som är ”flaggskeppet” lockar ett 50-tal löpare per lopp.

Borde det inte vara fler i en miljonstad som Stockholm?

-Det är möjligt men det tar tid. Vi är ingen kommersiell organisation och har egentligen inga pengar för marknadsföring. Budskapet sprids mest från mun till mun. Men jag tycker ändå introduktionen av parkrun i Sverige mottagits ”pretty good”.

-Du ska komma ihåg att det här är ett helt nytt koncept i Sverige. Eftersom det är gratis tror jag att folk räknar med att det ska finnas en hake. Men det finns ingen hake! Jag är särskild nöjd med att det varit så enkelt få frivilliga att ställa upp som funktionärer, parkrun bygger på det.

Vad kan göras för att locka fler löpare?

-Well, jag tror att en marknadsföringsbudget skulle hjälpa oss att nå en större publik men så vill vi inte arbeta. Tro det eller ej, parkrun har blivit stort i Storbritannien utan pengar på reklam. Jag vet att de flesta som kommer till våra parkrun gillar dem och på så sätt sprids det positiva budskapet. Men som sagt, det tar tid. Och 50-60 löpare är ändå ett bra parkrun.

Läsare här på bloggen efterlyser senare starttid, 09.30 är för tidigt. Ändra?

-Ja, jag läste det men vi kommer inte att ändra tiden. Lite av charmen med parkrun att de inte tar hela dan, varken för löparna eller funktionärerna. Vi får många positiva kommentarer om det. Parkrun är ju verkligen lokala arrangemang så om du bara behöver 10-15 minuter att gå till starten kan du lämna hemmet klockan nio. Det är väl inte så tidigt? Och nog är det skönt att ha klarat av träningen och sedan ha hela dagen fri. Jag tror våra tider passar bra för barnfamiljer- barnen kan springa och du kan kanske hoppa in som funktionär någon gång. Vad kan vara bättre än att vara aktiv med familjen en lördagsmorgon?

Några vill också betala en slant. . . ?

-Det ska aldrig kosta något att delta i ett parkrun!

Varför valde ni i Göteborg perifera Skatås och inte centrala Slottsskogen?

-Stan tillät oss inte, redan för många arrangemang där. Synd, men jag kan förstå deras inställning.

Går arrangemangen med förlust i Sverige?

-Nej, men vi är ingen kommersiell organisation i den meningen. Grundkostnaderna för att organisera ett parkrun är väldigt, väldigt små. Och när den kostnaden är tagen finns det egentligen inga kostnader alls förutom att ersätta viss utrustning. Vi har också sponsorer och får även bidrag från parkrun UK, Irland, Australien och Sydafrika.

Vad ser du som de största svårigheterna att utveckla parkrun i Sverige?

Tre saker:

Så inga problem med att hitta frivilliga som ställer upp som funktionärer?

-Nej, inte alls. När vi väl är igång har folk förstått, ställer upp och inser att det inte är en börda. Det negativa med föreningslivet i Sverige är, tror jag, känslan av att känna sig tvingad att hjälpa till och att det är trist och tråkigt. Vi försöker istället visa att det är roligt och givande.

Riskerar inte parkrun att slå ut en massa löparklubbar?

-Nej, tvärtom. Flera klubbar, bland annat i Kungsängen, Örebro och IF Linnea i Stockholm är alla engagerade. Folk älskar att springa 5 km och få en tid. Vi breddar basen av löpare lokalt och klubbarna får fler medlemmar. Men parkrun kan inte ersätta en löparklubb som erbjuder träning etc.

---

Så här går det till att springa ett parkrun:

1. Gå in på din lokala parkrunsida och registrera dig (behöver bara göras en gång)

2. Skriv ut din streckkod och ha med den varje gång du deltar. Du kan inte ha streckkoden i din telefon. Koden gäller även för lopp utomlands. Ingen förhandsanmälan, bara att dyka uppo.

3. Banorna är exakt 5 km, ofta vackra, i parker, delvis terräng. Start varje lördag morgon kl 09.30, året runt, inga nummerlappar, "tillåtet" att promenera och jogga med barnvagn.

4. Vid målgång får du en liten plastbricka med en streckkod som scanas tillsammans med din egna streckkod. Cirka en timma senare har du fått hem via mejl en utförlig och även åldersomräknad resultatlista samt en mängd annan statistik. Kul att jämföra sina tider och jaga nya PB!

5. Efter loppen ofta gemensam fika (som du betalar för) och ibland gratis minfika direkt efter målgång.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ed. - 2017-10-11 15:43:17

Parkrun är lika "gratis" som Facebook, Google, Strava, Zwift etc är "gratis". Du betalar med din integritet: födelsedatum, adress, kontaktperson etc.

Springer du ett lokalt lopp eller Stockholm marathon, så är dessa uppgifter frivilliga. Hos Parkruns är de obligatoriska. Inget är gratis.

#2 Helene - 2017-10-11 19:03:35

Tack Björn att du skriver om detta trevliga arrangemang

#3 Jonas - 2017-10-12 16:45:56

Ed: Så är det väl med allt - du behöver inte registrera dig - du får springa ändå - och resultatet står med i resultatlistan, men utan ditt namn och därmed också möjligheten att se din egna historik, men det kan du isf spara för dig själv.

#4 Björn - 2017-10-12 18:16:30

Jo gratis i den mening att det inte kostar några pengar. Unikt i löparsammanhang! Och argumentet med integriteten är just i detta exempel svagt- parkrun är inte kommersiella. Jag har sluppit tiggarbrev, reklam etc.

#5 Annica - 2017-10-12 18:40:48

Fantastiskt arrangemang för att öka fysisk aktivitet bland unga som gamla! Mer info ut till pensionärsföreningarna, finns säkert de som kan tänka sig vara volontärer!

#6 Ed. - 2017-10-12 20:04:13

@Jonas. Hur gör jag då? Bara dyka upp?
@Björn. Jag har aldrig fått reklam eller tiggarbrev från Google. Är Google då icke-kommersiellt?

#7 Jens S - 2017-10-12 22:21:33

Ja Ed, du bara dyker upp och springer under anonymitet. (Jag får för övrigt reklam som ger Google stålars precis jämt när jag är ute på nätet).

#8 Colm - 2017-10-14 20:44:13

@Ed. Varje gång du 'googlar' något så får du reklam. Varje gång. De första sidorna du ser på topp är sponsrad (alltså reklam). Det är så Google överlever.
Parkrun överlever på volontär insatser. Parkrun är klassificierat som en välgörenhets organisation i Storbrittanien till exempel.
De vill ha din email adress för att skicka ut din tid till dig efter du kommer i mål men också för att påminna alla att det här går ut på volontärsinsatser och be om hjälp att ställa upp som volontär då och då - kanske ett tiggarbrev i dina ögon (kanske), men man kan också avstå från sådana mails om man inte vill ha dem.
Jonas idé är nog bra. Häng med på en parkrun utan streckkod (dvs anonymt) så får testa den och se och bara ta tiden själv på en klocka om tiden är intressant för dig. Vi kan inte registrera den helt enkelt utan den där streckkoden. Jag sköter Huddinge. Du är super välkommen hit.