Kommentarer på Tur att ingen följde "oraklets" råd


A Lennart Julin satt i slutet på 70-talet  i Svenska Marathonsällskapets styrelse och skrev artiklar i tidningen Marathonlöparen. I nummer 4 från 1978 (röda omslaget) finner han det "parodiskt" med löpare som behöver 4-5 timmar för att fullfölja ett maratonlopp.

Idag rena stolligheter men för 40-år sedan högsta visdom. Ja, det var tur att ingen nappade på A Lennart Julins råd om vilka som inte borde få delta i ett maratonlopp.

Han brukar beskrivas som ett sifferorakel, tv-sportens aktade friidrottsexpert, A Lennart Julin, nu pensionär men tidigare anställd på Friidrottsförbundet. Lennart är fortfarande i farten, nu som expertkommentator i TV4 under friidrottsVM.

Jag kommer att tänka på honom när jag på nätet läser gamla årgångar av Marathonsällskapets tidning Marathonlöparen. Samtliga nummer från 1968 och fram till idag finns inscannade som pdf-filer, en historisk guldgruva.

I nummer 4 från 1978 refererar han Vintermaraton, som då gick i Göteborg. Med undantag för VM året innan i Göteborg var det Sveriges största maratonlopp med 233 fullföljande varav 20 procent sprang under 3 timmar (i årets Stockholm Marathon var andelen sub3-löpare knappt 3 procent).

I referatet ondgör sig Julin över alla långsamma löpare (siste man sprang in på 4.49 och var över 60 år- i årets Sthlm M gjorde siste man 6.26, en 70-åring).

När man bevittnar en tävling som denna med den otroliga kvalitetsskillnaden (de främsta sprang mer än dubbelt så fort som de sämsta) undrar man vart maratonlöpningen är på väg. Är inte det parodoiska intrycket nära och är verkligen  den som håller på 4-5 timmar tränad för maratonlöpning? Likaväl som den som hoppar  1 meter i höjd bör avstån från att starta i nationella tävlingar eftersom den rätta träningen och förmågan tydligen saknas (vilket naturligtvis inte ska hindra en att hoppa höjd för sitt eget nöjes skull i informella sammanhang) bör den som inte kan springa maraton inte starta i en nationell maratontävluing, skriver Julin.

När loppen måste pågå så länge skapar det problem för polis och funktionärer, som tvingas vänta in sista löpare. Julins råd är därför att göra som i Boston: 

"Stäng målet och stoppa tävlingen efter 3.30 är nog ett efterföljansvärt exempel om inte maratonsporten helt skall urarta".

Idag framstår detta råd som befängt. Men Julin hade på den tiden visst stöd i Marathonsällskapets styrelse. Denna beslutade dock att sätta 5 timmar som maxgräns för "ett fullföljt maratonlopp" för att sporten inte skulle "förlöjligas". Klarade man fem timmar, ja då var man också berättigad inträde i Marathonsällskapet (idag finns ingen tidsgräns för medlemsskap och Stockholm Marathon har 6 timmar som max innan repen dras).

Hade Julins idé 1978 om att stoppa loppen efter 3.30 genomförts hade maratonvågen i Sverige sannolikt försenats, kanske aldrig inträffat. Julin var dock helt snett ute och hade dålig koll på omvärlden. Joggingvågen var redan i rullning utomlands- samma år sprang 12 000 löpare New York Marathon. Och året därpå, 1979, drog Anders Olsson, Peter Melin och Janne Alström igång Stockholm Marathon som lockade drygt 2 000 i premiärloppet. Resten är historia.

Keep on running!

 

 

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2017-08-06 17:55:55

Tro det eller ej - en mörk kväll för länge sedan joggade jag vid Brunnsviken och där skymtade jag högst densamme som faktiskt S P R A N G !!!!! Men det finns ingen med ett sånt sifferminne - han är gammal mattelärare tror jag.

#2 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2017-08-06 21:13:26

Undra vad han säger om sina kommentarer i dag...? :-)

#3 sverker - 2017-08-06 21:30:54

jag har mejlat frågan till honom men han brukar inte svara....

#4 Helene - 2017-08-06 22:29:44

Min "pappa " hade dom där tidningarna hemma under min uppväxt.Jag har läst dom och kan delvis hålla med Juhlin .Brukar se honom på olika lopp i bland

#5 Helene - 2017-08-07 08:47:59

Herr Suneson-det finns stora fina blåbär i skogen vid IP.Jag var där igår

#6 Tricky - 2017-08-07 12:09:08

Boston Marathon har för övrigt numera också 6 timmar som maxgräns.

#7 Björn - 2017-08-08 21:09:48

#Sverker: Jasså du skrev till honom . .. ? Stackars Julin har väl nog att göra dessa dagar men annars har jag goda erfarenheter, han har svarat på mina mejl. Skulle Julin svara, meddela det gärna här på bloggen för Ingmarie är inte den enda som vill veta hans inställning idag.
#Helene: Tack för tipset. Frysen är snart full men någon blåbärsrunda till ska det nog bli.
#Tricky: Bra att veta. Jag springer nämligen Boston nästa år. Eftersom jag är så jäkla ovig och inte kan krypa under några rep måste jag pinna på så jag slipper repen . . .

#8 sverker - 2017-08-10 13:19:12

A. Lennart är litet trött på mej - frågade honom om Harald Julin - olympiasimmare och direktör för Sportpalatset var hans farfar - nej. Och så fanns det en härold i AIK -
den tidens speaker - som hette Julin - nej. Han har deklarerat att nu är det fullt hemma - något arkiv måste ta över.....