Kommentarer på Visst finns det blåbär!


Ganska mycket blåbär i Vallentunaskogarna. När jag precis avslutat plockningen dök det plötsligt upp en travhäst på vägen.

Blåbärsprognosen från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, var dyster. Även en egen blåbärsrunda bekräftade att det är ont om blåbär i år. Men idag blev jag rikligt belönad!

Nej, det är inte så kruttorrt i markerna som man kan tro. Det finns ganska gott om blåbär, i alla fall i skogarna mellan Vallentuna och Åkersberga (mer precis med ortsangivelsen vill jag inte vara eftersom jag tänker återvända till mina jaktmarker och plocka ännu mer bär). Jag fick ganska snabbt ihop några liter, bären var normalstora och inte särskilt torra.

Att ge sig ut med joggingvagnen och plocka bär är bland det bästa jag vet. Ofta tar jag bussen eller tåget, kliver av på okända ställen och springer in på en skogsbilväg in the middle of nowhere. I käran har jag med mig lunchmat, kaffe och vatten och kan vara ute en hel dag. Finns det något mer rogiavnde än att sitta på en stubbe och dricka en kopp kaffe? Har du dessutom en gps, myggmedel och extrakläder i bagaget, ja då kan du känna dig trygg.

Lingon är dock favoriten bland bären. Det är för tidigt för lingonen och jag fick ingen uppfattning om tillgången i år. Pengabrist har gjort att SLU i år inte kunnat göra någon lingonprognos. Tyvärr lär dessa populära bärprognoser helt försvinna.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lars L - 2017-08-04 00:04:28

Visst finns det blåbär. Men på många ställen där det brukar finnas är det tomt. Samma sak.med svamp. Och lingon har jag bara lyckats hitta sparsamt med gröna bär på ett ställe av många. Däremot fick vi oväntat ihop 3 liter hjortron på ett par små myrar. Detta i södra Dalarna där vi har sommarstuga.

#2 Björn - 2017-08-04 18:50:14

Hjortron har jag aldrig plockat. Har dock försökt på en myr i Norrtäljetrakten. Det vore drömmen att få tag på några hjortron. Är det rätt tid för dem nu i Svealand och södra Norrland? Har idag plockat ännu mer blåbär och kunde nu för första gången konstatera att det verkar bli en del lingon, i alla fall i skogarna mellan Brottby och Åkersberga där jag var idag.

#3 Lars L - 2017-08-06 23:46:44

Det är nog för sent för hjortron i Svealand bortsett från fjällen. Södra Norrland gissar jag går bra. Man kan ju kolla var de kommer från som kanske säljs på Hötorget, i Hötorgshallen eller på NK Livs och möjligen nån annan stans.

#4 Jan Suneson - 2017-08-07 00:06:30

Ta det försiktigt på hjortronmyrarna. Jag höll på att gå ner mig (omkomma) i Lima 1970 med spädbarn och fru hemma i villan. Om jag inte mins fel så blev det glass med hjortronsylt på Fredriks födelsedag (bättre än Sias rom-russin).

#5 sverker - 2017-08-10 22:00:16

såg i matboden - 3 hg uppländska blåbär (små) kostar 40 kr.