Kommentarer på Femtio mil på svensk landsbygd


Den svarta linjen visar min rutt genom södra Småland och längs cykelleden Kattegattleden, från Halmstad upp till Göteborg..Klicka på kartan för större bild.

Vislanda, Unnaryd, Simlångsdalen, Knäred, Frillesås . . .  Vem åker till dessa orter som turist? Jo, jag! Snart dags för ett 50-milalöp i Småland och Halland.

På måndag tar jag kärran på tåget till Alvesta för att ensam springa runt Helgasjön. Några dagar senare är det dags för en annan stor sjö; Bolmen. Planen är att vara ute i nio dagar och springa på små sommarfagra vägar när Sverige är som vackrast. Drygt fem mil om dagen och åtta hotellnätter, det blir behagligt.

Jodå, en och annan metropol kommer också att passeras, t ex Växjö och Halmstad. Men mest blir det svensk landsbygd, löpning på grusvägar och nedlagda banvallar och så naturligtvis alla dessa hålor. Badbyxorna får hänga med och jag ser fram emot härliga bad i små sjöar längs vägen och kanske också ett dopp i Helgasjön och Bolmen, definitivt i fashionabla Tylösand. Du minns kanske att jag ett år sprang från Stockholm till Mölle bara för att bada?

Den 25 juli når jag slutmålet Göteborg och tar första klass tillbaka till Stockholm, SJ kör ju lägligt nog lågpriskampanj i sommar. Det sägs att det numera är så dyrt att bo på hotell i Sverige men jag vet inte, jag kom rätt billigt undan trots bra hotellstandard men i Halmstad var priserna galna.

Häng med på min resa, det blir dagliga rapporter här på bloggen!

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Staffan - 2017-07-13 19:07:44

När, dag och ung. klockslag, förväntas löparen ta sig uppför Öxnaltbacken på väg mot Lidhult? Om jag inte är bortrest är det inte omöjligt att jag står uppe vid korsningen och hejar på.

#2 sverker - 2017-07-13 21:18:10

fagra landsvägar? När engelske ambassadören Wittlocke i mitten av 1600-talet skulle köra sin ljusblå lyxkaross från Göteborg till Uppsala och drottning Kristinas kröning upptäckte han att det fanns inga vägar - bara nån slags fåror i marken. Han påstod att värdshusen serverade självdöda kor och i Tiveden fanns det ca 7000 vargar - så det har blivit litet bättre?

#3 Björn - 2017-07-13 21:52:42

#Staffan: Jag kommer till Lidhult torsdagen den 20 juli ca kl 11-12, lite beroende på när jag startar på morgonen från Unnaryd. Tänkte stanna till i Lidhultr för lunch men blir lite bekymrad när jag ser att Wärdshuset klappat igen. Vet du om det finns något annat matställe i samhället eller är det ICA som gäller? Du är välkommen att springa med mig en bit och kanske kan vi äta lunch tillsammans om det nu finns något öppet.

#Sverker: Vägarna ska nog inte vara något bekymmer, grusvägar och gropar klarar kärran och jag tror att banvallsleden blir fin att springa på. Värre är det med servicen i form av matställen m m. Serviceutbudet var kanske till och med bättre på 1600-talet . . .

#4 sverker - 2017-07-13 22:03:45

minns när vi skulle resa till mormor i Karlskrona och då fick man övernatta på stationen i Alvesta - det var britsar på en vind med tygförhängen! Men jag är säker på att Du kommer att serveras nyslaktade kossor (om så önskas) längs vägarna?

#5 Sverker - 2017-07-13 23:14:46

det finns mac Donalds i Alvesta-Växiö-Ljungby. Billiga och bra hotell i Unnaryd och Olofsbo - Självklart MacDonalds i Vaqrberg och Falkenberg. Knäred har läckra och billiga hotell. Tror det var värre i de amerikanska "hålorna" ? Det är brottslighet och en sinnessjuk trafik som skapar bullret i storstäderna - dit hålornas folk flyttat (såklart)....

#6 Staffan - 2017-07-13 23:25:19

Nja, är inte så ofta i Lidhult. Ta det säkra före det osäkra och stanna till på ICA.
Får se hur det blir med löpandet men jag ska försöka ta mig till vägkorsningen vid Öxnalt. Sedan är det ju nedför till Lidhult, och ICA :)
Själv bor jag i Hyltebruk, ca 25 km nordväst om Lidhult.
Apropå omgivningar så kan du se på bilder som jag tog idag:
Sjölandskapet mellan Hylte och Unnaryd.
http://www.staffanmalmberg.se/Nature/2017/Sjölandskap-137

#7 sverker - 2017-07-14 09:48:35

Simlångsdalen är Halmstadsbornas vildmarksparadis - där finns bra boende och mat - t.ex. tre rätters vildmarksmenu..........för övrigt utvandrade en miljon smålänningar- det är därför det är litet tomt men tyskarna har ju upptäckt dessa bygder.....

#8 sverker - 2017-07-14 10:00:37

Fräscha och billiga Wislanda värdshus har frukost för 25 kr - det brukar ju vara rejäla saker.....

#9 sverker - 2017-07-14 10:35:54

Frillesås och Olofsbo är ju badorter och där finns det ett utbud av mat och boende!
Hela kusten upp är ju paradisiskt skön! Glömmer aldrig en sommar på Onsalahalvön - det klara vattnet och jättemaneter i olika färger - segelbåtar stora som mindre fartyg.

#10 Björn - 2017-07-14 21:06:20

Sverker, roligt att du blir så nostalgisk när man nämner några orter.