Kommentarer på Flocken inte alltid starkare än ensamvargen


Samling vid Hornstull före avmarsch till Järna.Till höger i keps och blå tröja, Mats Dänsel, en av initiativtagarna till detta populära sociala löp på nära sex mil..

Springer du tillsammans med andra löpare orkar du oftast mera och springer också lite fortare än normalt. Men det finns en hake med sociala löp . . .

Idag sprang jag tillsammans med ett stort gäng ultralöpare sträckan Hornstull-Järna. Det var 10-årsjubileum för detta Facebookevenemang, för mig premiär. Vi var kanske totalt cirka 75 löpare uppdelade på lite olika fartgrupper. Jag valde den ”snabba gruppen” vilket skulle innebära ett tempo på 6.15 min/km.

Normalt är det ett rätt behagligt tempo. Men skulle det hålla hela vägen? I gruppen fanns inte bara långtradare och terränggående ekipage utan också en och annan racer, som lätt skulle fastna i en radarkontroll. Jag anade att det här kunde bli en tuff resa för en 69-åring och därför vidtogs vissa försiktighetsmått. Ett sådant var att undvika allt vad terränglöpning heter (jag lyfter knappt på fötterna, stupar lätt på stenar och rötter och är halvblind). Det fick därför bli asfaltslöpning där det var möjligt.

Känner du dig starkare än gruppen är det en stor fördel att springa i just i en grupp; du kan ligga och slölöpa och de andra får göra jobbet. Men får du ta i lite extra för att hänga med, ja då nöts du sakta men säkert ner. Sträckan till Hornstull inklusive felspringningar skulle senare visa sig bli 60 km och tempot inte 6.15 utan ofta uppemot 1 minut fortare per km.

Det blev snarare farten än distansen som dödade. Döda är kanske en överdrift, jag hängde ändå med och höll god min men sladdade då och då. Sista milen, som jag sprang ensam på landsväg medan storfräsarna fröjdade sig på Sörmlandsleden, gick för mig i 7-8 min/km. Tur att ingen såg farfar där! Lite förvånande att vi alla i gruppen nådde Järna station samtidigt.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Niklas (...vi satt mittemot varandra på pendeltåget hemåt igår) - 2017-07-02 13:06:50

Jag kommer följa din blogg med nöje Björn. Kul att läsa dina intressanta inlägg!

#2 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2017-07-04 22:15:23

Trodde det var enbart asfalt men jag tror alltså fel?

#3 Björn - 2017-07-06 12:53:06

#Niklas: Roligt att träffas och springa ihop med så duktiga löpare. Tur att vi hade ett bestämt tempo att försöka hålla oss till, annars hade jag lätt blivit frånsprungen av flera.
#Ingmarie: Ja, sista milen gick på Roslagsleden, grusväg och besvärliga stigar men jag höll mig borta från detta genom att "fuska" och springa på Tvetavägen.

#4 Kerstin Juneberg - 2017-07-09 00:03:09

2012 sprang du väl? Antingen minns du eller jag fel, men jag är rätt säker för jag hälsade på dig!
Kul att läsa om din löp.

#5 Björn - 2017-07-12 22:10:27

Jo, så var det men jag hängde inte med hela vägen utan vände i Vårberg.