Kommentarer på Dag 7: Kärnkraftverket som aldrig fick starta


Portarna till det nerlagda kärnkraftverket stod vidöppna så jag parkerade kärran utanför och promenerade in på den ödsliga anläggningen.

Det är inte var dag man kan smyga in på ett nerlagt kärnkraftverk. Men idag hände det och det dröjde en kvart innan jag var utkastad.

Hört talas om kärnkraftverket i Zwentendorf? Detta skulle bli Österrikes första reaktor av planerade tre. Det började byggas 1972 och 1978 skulle man trycka på startknappen men en folkomröstning samma år om kärnkraften kom emellan. Med röstsiffrorna 49,5 procent ja och 50,5 nej sa österrikarna nej till en lag om fredlig användning av atomkraft. Zwentendorf hann aldrig startas och står nu kvar som ett skräckmonument över allt som har med kärnkraft att göra.

Jan och jag passerade idag den gråa, fula och mäktiga byggnaden, som har en 110 meter hög skorsten och omgärdas av dubbla taggtrådsstängsel. Komplexet ligger alldeles intill Donau och några mil från Wien.

-Kärnkraftverk? undrade Jan och rullade vidare.

-Nä, det ser ut som ett kraftvärmeverk, tyckte jag men blev nyfiken och smög närmare med kärran.

Det var då jag upptäckte att grindarna stod vidöppna och att dörren till den stora kontorsbyggnaden också var öppen. Inte en människa i sikte, bara en ensam målare utanför. Så jag smög in på det totalt öde kontoret, såg ingen skylt om att jag var på förbjudet område. Lite kusligt därinne, stora vidöppna ytor, välstädat, en stor konferenslokal, någon modell över reaktorn och storslagna fotografier över anläggningen. Smög upp kameran och plåtade i bästa James Bond-stil.

Öde, välstädat och en modell över tryckvattenreaktorn som aldrig startades. Fick vibbar om att befinna mig i en öststat.

Visslande gick jag ut igen och nu in genom grindarna. Tänk om jag ändå kunde få se hela härligheten, reaktorn alltså. Då kom en man cyklande och undrade vad jag gjorde där.

-Do you speak english?

Nä, det gjorde han naturligtvis inte. Och själv låtsades jag inte förstå hans tyska. Men även den som inte kan ett ord tyska hade fattat att jag inte hade något därinne att göra.  Så jag lommade ut, gick bort till kärran utanför staketet och började springa. Dessbättre hörde jag inga polissirener. . .  Först vid utpasseringen såg jag förbudsskylten på grinden.

Vaktkuren stod öde- troligen länge sedan någon kollade besökarna.

Nåja, det var nog inget större brott jag begick. Zwentendorf är varken hemligt eller farligt. Detta mångmilardfiasko, som höll på att kosta förbundskansler Bruno Kreiskys politiska karriär, är mest bara ett sorgligt kapitel i Österrikes industrihistoria. Under några år användes komplexet som övningsobjekt för tyska kärnkrafttekniker, sedan började man plocka bort delar och sälja dem som reservdelar till tyska kärnkraftverk (Tyskland har som bekant beslutat att avveckla sin kärnkraft).

Vad ska hända med Zwentendorf? Ett tag talades det om museum. Sedan var det solkraft som gällde och man har satt upp en del solpaneler på och runt byggnaden. Den energi som idag produceras är dock bara en droppe i havet jämfört med vad detta storstilade projekt skulle ha gett. Zwentendorf  hade samma effekt som en reaktor i svenska Ringhals och något mindre än en reaktor i nerlagda Barsebäck.

--

Nu återstår bara två korta löpdagar innan vi når slutmålet på vår resa, Wien. Allt har hittills gått bra, frånsett Jans vurpa. Idag stöp han också, troligen var det en liten sten som smugit in bland alla hjulen. Dessbättre inga nya skador och den gamla läker bra.

Dagens distans till den vackra och gamla staden Tulln (15 000 invånare) vid Donau blev 52 km.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2017-06-09 03:03:07

Jag är ledsen att jag missade Bond äventyret då jag satt på en bänk en kilometer längre fram och väntade på Björn. Jag hann bli lite orolig och tänkte att det nu var Björns tur att trilla. Just när jag skulle rulla tillbaka dyker 007 upp.

#2 sverker - 2017-06-11 10:11:41

rekommenderar skräckfilmen The Tjernobyl Protocol" - 55.000 anställda fick 5 minuter på sig att packa och sticka. Hela staden står öde - allt huller om buller.
Strålningen avtar med 1% per år - ligger 15 mil norr om Tjernobyl - hur i helsike kan anläggningen stå öppen och olåst - nu kanske Björn fick gratis radioterapi på prostatan?