Kommentarer på Dessa fantastiska "kvinnor"


Från vänster: "Ulrika W" 1:a D45, "Mona J" 3:a i D50 och "Anna J" 3:a D55

Från vänster: "Eva A" 4:a D55, "Marie-Louise" 3:a D60 och "Holger" 1:a H80 (ljusblå keps)

Många fantastiska resultat gjordes på årets Göteborgsvarvet. Särskilt kvinnorna i veteranklasserna visade framfötterna. Synd bara att de inte var kvinnor utan män!

Det går inte att lita på resultatlistan från Göteborgsvarvet. Årets lista är en enda soppa, ännu mer osmaklig än tidigare år. Det vimlar av män som sprungit med en nummerlapp som rätteligen tillhör en kvinna.

Jag upptäcker det här när jag granskar bilderna som togs under loppet. Så här brukar det vara varje år men i år var det alltså värre än vanligt. Flera av de främsta resultaten i damernas åldersklasser har gjorts av män, ofta av yngre årgång. Det förekommer även att unga kvinnor övertagit nummerlappen från mamma (?) och gjort storstilade resultat. I män 80 år var "segraren" en medelålders kvinna.

Riktigt bedrövligt var det när den tredje snabbaste svenskan på Varvet visade sig vara en man, Eftersom Varvet var SM var det extra pinsamt. Men fadäsen upptäcktes omedelbart och det bronset gick till rätt person, en kvinna.

Fusk? Nej, i de flesta fall är det ren aningslöshet, man har inte förstått att det ställer till problem, inte minst i resultatstistiken. Ofta handlar dessa nummerlappsbyten om att någon blivit sjuk eller skadad och då överlåtit startplatsen. Detta ska dock registreras, annars är det förbjudet.

Men visst, det förekommer också fusk. Jag har under åren kommit på en del, ibland har folk erkänt att man gett bort nummerlappen för att kunna stoltsera med ett bra resultat. Eftersom jag gör åldersindelad löparstatistik på maraton och halvmaraton vill jag ha listorna så korrekta som möjligt. Bildgranskning är då en bra metoid. Ibland har jag också kontaktat personerna. Tyvärr tar det här väldigt mycket tid och det går ändå inte att få allt rätt varför konstiga resultat hänger kvar.

Har ingen lösning på hur tävlingsarrangörerna ska lösa ddetta. Dribblandet med nummerlappar lär fortsätta men skulle säkert minska om det vore enklare ochhelst gratis att omregistrera sig. Den stora vinsten gör man nämligen på löpare som inte kommer till start.

Det lite märkliga är att nummerlappsfusket på andra stora tävlingar som Stockholm Marathon och Stockholm Halvmarathon inte alls är lika utbrett. Mera seriösa löpare och mindre jippo över det hela i Stockholm?

Är då detta ett stort problem? Både ja och nej. För den breda massan löpare spelar det ingen roll men för oss i veteraneliten är det viktigt att vi kan lita på resultaten. Hur kul är det att bli slagen av en betydligt yngre löpare och missa en medalj? Det har hänt mig. Själv kommer jag snart att skicka in en lista till Varvet och be att man rensar bort felaktiga toppresultat i åldersgrupperna (officiellt tävlar man inte i åldersgrupper i Göteborgsvarvet men en uppdelning på ålder går enkelt att göra).

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2017-06-01 20:44:18

Jag kan förstå att man "ger bort" sin nummerlapp vid vissa tillfällen men borde man inte då automatiskt inse att man borde byta namn? För det går väl på just Varvet?

#2 Björn - 2017-06-01 22:47:56

Ja, man kan överlåta sin startplats men det kostar 250 kronor. Dyrt med tanke på att det kostar 625-895 kronor att delta beroende på när man anmält sig. Dessutom kunde namnbytet i år inte ske efter den 30 april, alltså mindre än en månad före start. Kanske inte så konstigt att många bröt mot reglerna.

#3 sverker - 2017-06-02 10:29:31

förr fick kvinnor inte starta i maror - en och annan smög sig in med manligt namn.
det börjar likna Lidingöloppet som försörjer ett antal högavlönade året om....

#4 Bengt Isgård - 2017-06-02 19:58:08

I de stora maratontävlingarna är det obligatoriskt att man visar legitimation när man hämtar nummerlappen. De kollar mycket noga att det är rätt person som hämtar nummerlappen. I Stockholm när jag hämtade nummerlappen behövde jag inte visa legitimation. Det är synd, även om fusk aldrig kommer att försvinna helt så kan man försöka göra det svårare.

#5 Björn - 2017-06-02 20:54:41

Jag krav på leg skulle nog hjälpa en del. Lycka till på maran!

#6 Göran Nilsson - 2017-07-28 14:36:57

Lovvärd journalistisk undersökning !
I Midnattssloppet är de svårare att spåra, då det saknas nummerlappar och bilder. Arrangören var inte så intresserad av den tämligen svårförklarade rekordförbättringen en M55-löpare gjorde.