Kommentarer på Här var inte gammal äldst


Kungsholmen Runt är tämligen lättsprunget men en del backar och en "straffrunda" på 1 km före målgången i Rålambshovsparken gör inte loppet till min favoritbana.

Länge har jag trott att halvmaror varit min grej. De känns så lätta och snabba. Men idag förlorade jag den illusionen. Nej, maror och ännu längre distanser passar nog bäst.

1.37.03 på dagens Kungsholmen Runt var cirka minuten snabbare än min bästa halvmara ifjol. Så visst är jag nöjd även om det är tveksamt om tiden räcker för en topp tio plats i Sverige i M65 när året är till ända.

Det luriga med halvmaratonlopp för oss äldre maratonlöpare är att konkurrensen är hårdare. Betydligt fler äldre springer halvmaror. Fast just i Kungsholmen Runt med nära tusen manliga deltagare var det glest med pensionärer. Som 69-åring var jag den tredje äldste i loppet- äldst var 89-årige Knut Ångström. Han är också anmäld till årets Stockholm Marathon och är även där äldste deltagare. Applåd!

Maran i Düsseldorf på 3.26 är jag mer nöjd med än dagens prestation. I bägge loppen hamnade jag på plats ca 350 men i Düsseldorf var det dubbelt så många tävlande, drygt 2 000 i mål mot ca 1 000 på Kungsholmen. Så har det ”alltid” varit- på marorna placerar jag mig betydligt bättre, såväl totalt som i åldersgruppen.

 Ska jag då sluta att springa halvmaror? Jag vet inte. Bästa utdelningen hade jag kanske fått om jag satsade på ultradistanserna (har bara sprungit ett ultralopp). Tyvärr är det så få äldre som springer just ultra. Helst vill jag jämföra mig med någorlunda jämngamla även om det ger en viss tillfredsställelse att även klå ungdomen.

Räknar jag om dagens resultat med åldershandikapp framstår mina 1.37 fotrfarande som ett rätt mediokert resultat. När jag sedan kollar upp att svenska åldersrekordet för 69-åringar på halvmaraton är tio minuetr bättre (Erik Östbye) inser jag att det är kört för mig som halvmaratonlöpare. Trots avsaknanden av äldre löpare på Kungsholmen Runt var det ändå några som presterade mycket bra, bl a:

* Ann Järlefält, 63 år, TSM Stockholm, 1.42.24

* Bengt Isgård, 65 år, IF Linnéa, 1.33.20

Snabbast av alla och bäst även åldersomräknat sprang 40-årige Abrahm Adhanom, Eskilstuna Friidrott. Hans 1.06.10 var nytt banrekord. Resultatet visar att Kungsholmen Runt inte är någon särskilt snabb halvmaratonbana.

För att få banan lite snabbare skulle man ganska enkelt kunna trolla bort en backe. Efter Kristinebergs tunnelbanestation och plaskdammen springer löparna ut på cykelbanan och får sedan en brant uppförsbacke tillbaka mot plaskdammen. Genom att gena på gräsmattan skulle löparna slippa denna back. Även vid Kristinebergs IP där banan går uppför på Nordenflychtsvägen skulle man iställe kunna springa rakt fram vid entrén till idrottsplatsen och backen skulle kännas något lättare. Förändringarna hade inneburit att banan blivit något kortare men de förlorade metrarna skulle kunna tas igen genom att springa fram och åter på Kristinebergs Strand. Den extra "straffrundan" på 1 km vid målgången i Rålambshovsparken borde också trollas bort. Sug på den karamellen, FK Studenterna!

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2017-05-14 06:53:01

förr var Kungsholmen Runt just runt Kungsholmen - en mil. Start och mål på Kristinebergs IP - Arrangör var Westermalms IF. Banan är knökig men tydligen är behovet av en halvmara stort? Det är väl DM också?

#2 Helene - 2017-05-14 07:15:36

Sverker-när jag sprang Kungsholmen runt på 80 talet var det DM och då var det en halvmara.Då blev jag DM 3;a på tiden 1,25.Björn-bra kämpat i dag och grattis till en bra tid

#3 sverker - 2017-05-14 10:34:48

bra där Helene! 2012 var det VSM och Björn hade kommit 7:a - 8 min. efter ettan.
Denne känner jag - han körde Björn-konceptet - tränade i Sätrahallen på lunchen när dom andra satt och åt - en annan grej - uppvärmningen var en del av loppet - svetten rann vid starten - samma som Bosse Engwall. Zatopek: 100x400 intervaller!
Kvalitet istf kvantitet? Seb Coes pappa sa att han skulle träna i tävlingsfart.