Kommentarer på Vilka är de största uppfinningarna på löpområdet?


Att springa med löparvagn har betytt mycket för min löpning. Ingen vagn, inga coast to coast eller andra löparäventyr. Bilden från mitt första coast to coast 2007.

Funktionströja, dubbade löparskor och vätskebälte är de största innovationerna för oss långlöpare under de senaste 45 åren. Det anser löparlegendaren Rune Larsson. Mina val ser annorlunda ut.

Du läser väl Rune Larssons välskrivna och roliga blogginlägg? Från att tidigare bara skriva på Facebook har han nu  väckt liv i sin gamla blogg. I senaste krönikan rankar han de fem utrustningsdetaljer som betytt mest för honom sedan maratondebuten 1972 som 16-åring. Förutom de tre nämnda prylarna finns också löparskor och skalplagg med på hans 5-bästalista.

Vi gör olika prioriteringar och det var inte helt uppenbart vilka fem prylar/fenomen som betytt mest för mig under mina 35 år som löpare. Efter lite funderande kom jag ändå fram till följande:

1. Internet Tänk vad mycket enklare och roligare allt blivit när internet kom. Plötsligt poppade en massa löparbloggar upp, vi kunde träffas och genomföra sociala löp, diskutera våra hjärtefrågor, anmäla oss till tävlingar, få snabb resultatrapportering, planera rutter etc etc.

2. Löparvagn  Det var Runes idé med vagn. Han sprang 2004 över USA med en vagn av märket Baby Jogger. Året efter gjorde jag mitt första långa USA-löp (Chicago-New Orleans) och sprang då med ryggsäck. Det var mycket jobbigt, fick skavsår och Rune rådde därför att nästa gång skaffa vagn. Så blev det också- mycket lättare och jag kunde bära med mig allt jag behövde. Ryggsäck är nog bra men inte på löp längre än en vecka. Idag använder jag vagnen nästan dagligen, ungefär som folk använder sin bil.

3. GPS-klocka  Klockan ger mig  liksom vagnen stor frihet. Tidigare mätte jag distanserna med sytråd på en karta, nu får jag exakta besked och slipper bekymra mig om var jag egentligen varit. USA-löpen hade varit nästan omöjliga utan en gps för navigering.

4. Tajts Okej, håller med Rune om att funktionströjor inneburit en klar förbättring jämfört med bomullströjor. Men tajts ser jag som en ännu större innovation..

5. Löpband Många tycker det är tråkigt att springa på band. Men ska du springa intervaller, snabbdistans m m för att toppa formen är bandträning utmärkt. Löpband har visserligen funnits länge men jag upptäckte dem sent. Tekniskt sett kan banden förbättras mycket.

Löparskor har blivit bättre med åren men någon revolution har inte inträffart. Även på 80- och 90-talet var skorna hyggligt bra; ofta lätta och och Brooks kom redan i slutet på 70-talet med sina skor för att motverka pronation. En massa tekniska prylar, förutom gps, har också kommit, även om walkman och vanliga små radioapparater dög gott.

Forfarande gäller dock att löpning är bland de enklaste du kan göra. Egentligen behövs inga prylar alls.

Keep on running!

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 m - 2017-03-15 10:42:01

löpband är absolut inte något för mej och många andra, fel kroppshållning som ger felaktigt löpsteg ger bara lite kondis träning men inget som ersätter ute löpning. Annars håller jag med övriga punkter .

#2 Björn - 2017-03-15 12:33:57

Ã?r det verkligen så? Du kan ha rätt, har inte tänkt på att kroppshållningen skulle ändras. Men om så är fallet, är det så negativt när nästan all min löpning sker utomhus? Det som jag tycker är så bra med band är att man har stenkoll på hastighet, tid och distans, skönt också när det är ruggigt utomhus.

#3 lelle - 2017-03-15 20:25:38

Egentligen är det skon som pronerar , inte foten. Om skon ger vika för det löpsteget som de flesta har. Marknadsförings trix att säga att man motverkar pronation då skon är för mjuk.

#4 m - 2017-03-16 07:53:09

@lelle vad menar du? helt obegripligt det du skriver!