Kommentarer på Måne men ingen skinka . . .


Fullmåne. Det behövdes ingen pannlampa, det räckte med månljuset för att springa i kolsvarta Nackareservatet.

"Saknar dina dagliga komentarer om träning", skriver Sten-Åke Persson. Det får mig att tänka: tränar jag löpning över huvud taget?

Visst, jag springer väldigt mycket. Men alla dessa mil ser jag inte som reglrätt träning, mera som ett sätt att leva eller bara en naturlig förflyttning, ungefär som när folk använder bilen. Sällan sticker jag ut på en vanlig träningsrunda för att försöka bli en bättre löpare. Nej, praktiskt taget al förflyttning sker mestadels på springande fot. Varje dag försöker jag hitta en anledning till att komma ut och springa.

Idag fick jag höra av hustrun att vi behövde en ny gardinstång till vardagsrummet. Vi hade lite delar från Ikea men behövde alltså en stång. Omedelbart dök idén upp: jag springer naturligtvis med joggingvagnen till Ikea och får på köpet några löpmil, dessutom en rolig löpupplevelse. Är detta träning? Ja, men kanske inte supereffektiv.

Höstens längre träningsturer har ofta bestått av bärplockning, små äventyr i sig. Men nog ägnar jag mig också åt "riktig" träning. En gång i veckan brukar det bli med löparklubben i Vallentuna. På tisdagar är det "Gubbskubbarna", som springer runt en mil i ganska lugnt tempo men med vissa fartinslag och på torsdagar är det hårdkörning med intervaller, backlöpning med mera.

Ofta blir det två löppass per dag. Det är nästan nödvändigt om du ska springa uppåt 14-15 mil i veckan vilket varit fallet de senaste månaderna. Att springa en tvåmilare varje dag orkar jag inte. Men det är inga problem med en runda på  morgonen följt av ytterligare en på eftermiddagen eller löpning på gymmet. Gymmet besöker jag för övrigt nästan varje dag där jag kör sittande bensträck, benpress och lårcurl. På de två första redskapen ligger jag nära på maxvikter. Den här styrketräningen gör jag mest för att hålla knartrosen i schack.

Den gångna veckan har innehållit en del lite udda träningsslag Jag har t ex sprungit med Friskis&Svettis i Skarpnäck på ett arrangemang kallat Månskenslöpning. Vi var ett stort gäng som gav oss ut i ett bäcksvart Nackareservat utan pannlampor, det räckte fint med månljuset. Tyvärr glömde jag dock dubbskorna, de hade behövts på de glashala skogsbilvägarna. Egendomlig känsla att bli frånsprungen av löpare (med dubbar) som normalt inte skulle klara att hålla mitt tempo.

Och igår sprang jag klubbtävlingen Skinkloppet i Vallentuna, en idelatidstävling där första pris var en julskinka. Vi fick veta sträckans längd och anteckna hur lång tid vi behövde, klocka fick naturligtvis inte användas. Tidigare år har jag missat grovt så i år  bestämde jag mig för att springa på nära på max, min tävlingshastighet känner jag någorlunda väl. Men inte heller i år blev det någon skinka, jag sprang två minuter för långsamt på den nära en mil långa sträckan. Jag tror att mörkret lurade mig- när det är mörkt känns det som om det går mycket fortare.

På väg hem från Ikea och Jysk i Kungens Kurva. Mycket får plats i vagnen, bl a en skohylla, gymväska och rock, men den långa gardinstången fick jag springa med i handen till pendeln i Huddinge. Fin löptur på totalt 22 km.

Tusenmilamålet är snart i hamn. I skrivande stund fattas det elva mil. Löpningen har inte gått lättare ju närmare målet jag kommit. Konstigt, men så funkar psyket. Så någon seger i förskott tas inte ut.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Sten-Ã?kePersson - 2016-12-16 19:45:59

Ja Björn jag är Gubbe på 75 år, är på gym 4dagar i veckan
jag tränar nog som du på gym, sen kallar vi det joggar 3-4 dagar
Jag har ett mål att 2017 Ultravasan 45 km

#2 Pelle - 2016-12-18 11:39:08

9 mil kvar så nästa vecka når du väl 1000 mil. Ska du inte försöka spara sista milen/kilometrarna till julafton? Vore väl rätt snyggt att nå 1000 just den dagen?

#3 Pelle - 2016-12-18 11:59:31

7 mil blev det visst där ja.

#4 Björn - 2016-12-18 12:35:09

#Sten-Ã?ke: Du är flitig. Hoppas kunna göra som du; jogga och besöka gymmet flera dagar i veckan högt upp i åren. Annars tycker jag det är förvånansvärt få löpare över 75 år som man ser vara ute och jogga, däremot kryllar dom på gymmen.
#Pelle: Jo, jag hade samma tanke men nu är jag så nära målet att jag inte kan vänta ända till julafton. Blir kanske några kilometrar till idag på löpband. Glashalt idag runt Brunnsviken men eftersom jag sprang med vagn gick det bra.

#5 b_å - 2016-12-18 17:13:23

Heja Björn, ta nu så många mil du hinner fram till Nyår, mitt ödmjuka förslag,
sista gången kanske som du får ihop denna imponerande sträcka, och då gäller det att få så många som möjligt.

Själv gymmar jag varje morgon och kutar varannan eller var tredje kväll (om hälsenan tillåter det).
Men aldrig köpband då jag upplever det som en helt annan "gren" som inte ger mej effekt ute.
Allt Gott!