Kommentarer på Lingonplockning i snön!


Jodå, det fanns en del lingon under det lätt snötyngda riset. Eftersom bären frusit smakade de tranbär- toppen! HÄR kan du se var jag sprang.

Idag tog jag Upptåget till Skutskär för att springa nära två mil på ödsliga skogsbilvägar ner till Älvkarleby. Vackert men samtidigt kusligt, ja smått livsfarligt.

Skulle gps:en lägga av i kylan hade jag varit illa ute. I dessa trakter finns inte en människa och det mylrar av små avtagsvägar som inte leder någon vart. Jag hade tagit med mig ett försvarligt antal reservbatterier och gjort grundliga kartstudier innan. Skogen är dock förrädisk- majestätisk och samtidigt så fridfull men kylan, en vindkantring, solen i moln och frusna fingrar kan ändra allt på några sekunder.

Vägen smalnade av ju längre in skogen jag kom. Märkligt nog var snötäcket här betydligt mindre än längre söder ut.

Målet med löpet var att plocka lingon. Drygt en månad tidigare hade jag varit i de här trakterna och plockat mycket lingon. Men skulle jag hitta några nu? Jag gjorde ideliga avstickare in i skogen- inga bär. Jo två stycken hittade jag; de smakade underbart, som tranbär.

Jag började smått ge upp samtidigt som det började bli allt kallare. Tygvantarna förslog inte mycket. Någon fara på torpet var det dock inte, jag hade med mig mackor, kaffe och en tjock dunjacka. En bit utanför Älvkarleby gjorde jag ett sista stopp. Herregud, här finns ju bär! Inte mycket, bara enstaka här och där längs dikesrenen och en bit in i skogen. Men jag gick igång på alla cylindrar och fick ihop knappt en liter. Dagen var räddad! . Bären fick den här gången bli lingonsylt, inte lingondricka. Nu sätter jag punkt för bärplockningen 2016 och ser fram emot nästa sässong

Framme vid restaurang Kungsådran på Laxön där dagens löpning  slutade. Här har jag varit flera gånger. Idag serverade man bruna bönor och stekt fläsk- bättre löparmat kunde jag inte få. Laxön är en pärla och här finns också ett vandarhem öppet året runt samt ett gym. Ett perfekt ställa att lägga nästa års ultrakonferens (KUL)!

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2016-12-07 14:16:40

Det är fantastiskt med kartan. Förstorar man upp den kan man se alla â?lingonrundernaâ? eller â?pisspausarâ?
Här är en trevlig 3 milare som vi kan göra i vår. Du får se en hängbro, en fyr och två fiskeläger. Avstickarna är â?dirtâ? men jag kan nog staka sträckorna.
https://goo.gl/maps/W6oUfq2x4332
Gör vi turen på hösten så kan du plocka marton.

#2 sverker - 2016-12-07 14:54:02

det här är magiska marker! Förr hade A1 i Stockholm sitt skjutfält vid Marma söder om Dalälven alldeles vid Laxön (fiskodlingsanstalt och gamla militära anläggningar) jag låg förlagd här tidvis (I14 Gävle) - på sommaren massor med bär på tallhedarna.
Men hade Du mobilen med? På fjällvandringar har jag överraskats av dåligt väder och bristande utrustning.

#3 Björn - 2016-12-07 18:36:10

#Jan: Helt nya områden för mig, den turen får vi göra! Dessutom verkar det vara lingonmarker och längs vägen finns kiosk.
#Sverker: Javisst är det magiska marker. Men just vid Marma ska man nog inte vara ute i skogarna där det kan ligga blindgångare. Jo, jag hade med mig telefon.

#4 m - 2016-12-08 09:19:59

hört talas om kompass? livsfarligt ......osv click-bait?

#5 Eric L - 2016-12-08 11:16:08

#jan Cyklat den rundan med racer några gånger. Den grusvägen brukar vara i gott skick. Hård packad grusväg, rullar lika lätt som asfalt. Det är en trevlig tur

#6 Björn - 2016-12-08 13:41:28

#m: Visst, överdrivet att tala om livsfara men det är det lite kusliga som är tjusningen. Kompass hade nog inte hjälpt så mycket eftersom jag inte hade någon annan karta än den i gps:en.
#Erik: Ja, packad väg, lättsprungen och få gropar. Första delen utgjorde vägen till Skutskärs avfallstipp eller som det numera heter; deponi.

#7 m - 2016-12-08 16:12:07

@ Björn men österut hade du kommet till en stor väg, om det skulle bli så illa( mörkt tex).

Jag memorerar alltid en överblickskarta just för säkerhets skäl och då har jag en kompass som hjälp:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.basicapp.gl_compass&hl=nl

#8 lelle - 2016-12-08 17:20:49

Väldigt obehagligt när man tror man ska åt ett håll men kompassen visar i motsatt riktning, men som tur är har rätt..Ett måste när solen inte syns.

#9 Björn - 2016-12-08 18:27:58

#M: Kompassen är nu installerad! Men tyvärr fattar jag inte hur den fungerar, ändrar sig inte när jag vrider telefonen. Får rådfråga barnen.

#10 lelle - 2016-12-08 18:53:18

Jag litar bara på jordmagnetismen..

#11 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2016-12-08 21:11:30

Tack för restipset! Satsar nog dock på att åka dit när frysrisken är över. ;-)