Kommentarer på En epok går i graven


En näve skumtomtar från bakluckan på Peter och Ulla Lembkes bil har blivit ett begrepp för många av Stockholms långdistanslöpare. Nu är det slut på sötebrödsdagarna.

Anordnas det inte allt färre sociala löp i Stockholm? Idag gick ett i graven; Årets sista långpass. Sorg råder i Ultrasverige.

De senaste tio åren har paret Peter och Ulla Lembke kallat till Årets sista alternativt Årets första långpass. Via sociala medier, främst Facebook, har de fått ihop stora grupper löpare som sprungit tillsammans en drygt sex mil lång slinga i Stockholms norra förorter med start och mål vid Slussen. Jag har varit med på de flesta av dessa löp som blivit allt större. Ifjol var vi drygt 200 uppdelade i olika fartgrupper.

Men nu är det alltså slut. Ursprungsidén om att springa ihop, dessutom långsamt, har delvis förfelats, menar paret.

-Med tiden har grupperna blivit fragmenterade. Senast hade vi nog tio grupper där alla kämpar att springa så fort som möjligt och dra upp tempot. Träningspasset har fått likheter med en tävling, skriver idag Peter Lembke på sin hemsida.  

Allt har sin tid. Men jag känner mig lite medskyldig till att detta icke kommersiella och trevliga arrangemang nu går i graven. Jag och flera andra har ofta  dragit upp farten, sett det hela lite som en tävling, 7.15-tempo eller lite snabbare har känts alldeles för långsamt. "Problemet" har varit att många löpare helt enkelt varit "för duktiga" för att hålla den lägre farten.

Jag har sedan 80-talet varit med på mängder av olika sociala löp.För mig startade det med Enskedegruppen. Med internet växte det men under senare år tycker jag nog det blivit allt sällsyntare med dessa öppna inbjudningar på forum som Facebook, Funbeat, Jogg med mera. Varför? kan man undra. Håller vi på att bli alltmer egoistiska eller är det så att vi vill sköta det här mer inom föreningar eller slutna grupper. Kanske, trist utveckling i alla fall. Men visst finns det en del eldsjäljar kvar i Stockholm: Peter Nilsson, Mats Dänsel och  Berzani Anter  för att nämna några. Andra har gjort busienns av det hela.

-En epok går i graven, men sympatiserar 100% med Peter och Ullas argument, skriver Peter Nilsson.

Årets sista långpass 2013. Peter Lembke i reflexväst och orange jacka. Under senare år blev det så många löpare att vi inte kunde samlas i biljetthallen utan fick gå ut på Södermalmstorg. Peter Nilsson th i röd jacka.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lars L - 2016-11-16 22:34:28

Tråkigt!
Själv har jag bara varit med på nån enstaka etapp (ofta har det varit skidresa med familjen när passet sprungits) men såg fram emot att vara med längre sträckor framöver.

#2 Bibbi Lind K70 - 2016-11-21 19:22:50

Hej Björn! Läste dina intressanta berättelser, fantastiskt hur aktiv du är! Härligt!
Läste också marathon statistik, men där saknades mitt resultat från Rom 20160410
3.49.18. Jag sprang 6 timmars i Borås men det blev något sämre tid.

#3 Björn - 2016-11-21 22:06:32

Oj, hur kunde jag glömma det resultatet? Listan är nu korrigerad. Som vanligt toppar du din åldersklass och första person som slår den tiden är tolv år yngre.

#4 sverker - 2016-11-29 13:44:13

känner du till TSM? varje söndag kl 1000 från Stadion - mkt mkt bra - olika grupper.

#5 Björn - 2016-12-02 13:49:21

#Sverker: Jo, TSM är ju stort och har blivit en succé. Jag tänkte närmast på de spontana gratisalternativen över Facebook m m.

#6 Tricky - 2016-12-05 12:44:25

Du har väl inte missat att det blir ett "Ã?rets Första Långpass" även denna vinter, dock utan bakluckeservering: https://www.facebook.com/events/742013272631214

#7 Björn - 2016-12-05 18:16:18

#Tricky: Vad bra att du tipsade om detta, hade annars missat. Verkligen glädjande att Johan Karlbom låter denna klassiker leva vidare. Och vad mycket jobb han verkar ha lagt ner. Tror att den nya sträckningen där vi slipper delar av Bergslagsvägen blir lite bättre. Hoppas kunna vara med den 7 januari.