Kommentarer på Här rök ett gammalt rekord


Två nöjda löpare efter 1-timmesloppet på ett öde Ränneborg IP i Eksjö, till höger Hans Eriksson. Hans gjorde en rejäl putstning av det gamla rekordet i M65 och klarade 14 321 meter.

Udda distans och bara två tävlande. Idag gjorde jag i Eksjö ett rekordförsök på 1-timmeslöpning.

Hur långt springer du på en timma? Jag kom 13 184 meter. Det svenska rekordet i M65 innehas eller rättare sagt innehades av Bengt Andersson, IK Wilske. Han sprang år 2008 13 456 meter. Jag missade alltså rekordet med 272 meter.

Men rekordet rök ändå- min medtävlare var suveräne och jämngamle Hans Eriksson, bosatt i Alvesta och tävlande för Eksjö Södra IK. På ett lite blåsigt och regnigt Ränneborg klarade han 14 321 meter.

-Perfekt väder, tyckte Hans som lyckades varva mig två gånger.

Det är tredje gången jag på kort tid får stryk av Hans- på halvmaran i Göteborg utklassade han mig och åldersomräknat var han bäste löparen i hela tävlingen. Och på terräng SM i Västerås blev jag också slagen. Ändå är jag rätt nöjd med dagens insats med tanke på att jag knappt sprungit på bana och kan inte det här med varvtider. Man ropade hela tiden tider men jag förstod inte så mycket.

I omklädningsrummet sa jag till Hans att jag kanske skulle ha slagit det gamla rekordet om jag förstått att det var så nära.  Hans tyckte också jag gjorde bra ifrån mig men förklarade att det inte är så lätt att öka hastigheten med några sekunder per varv. Farten dödar.

Mina varvtider var jämna; varven gick på cirka 1 minut och 50 sekunder men för att slå rekordet hade jag behövt springa cirka 3 sekunder fortare per varv.

Till vår hjälp hade vi varvräknare och tidtagare. En av dessa var Jan Rudolfsson, gammal maratonlöpare med 2.21 i bagaget, som ansökt om licens och skött all pappersexercis med Smålands Friidrottsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet. För att det ska räknas som rekord måste allt ha gått rätt till. Vilka mer udda distanser finsn att utmana?

I det här vackra huset låg redaktionen för Smålands-Tidningen i Eksjö. Jag arbetade på tidningen en kort tid i början på 70-talet. Min resa till Eksjö blev rena nostalgitrippen. SmT lever vidare men har inte samma starka ställning som förr

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lars L - 2016-11-01 23:49:26

Grattis!
Ã?ndå ett lysande resultat och du är ju inte 65 utan 68, extra bonus på det. Du får planera ditt 2018, det finns mer än Boston Maraton att försöka vinna i M70 om du får behålla formen vilket jag tror. Men rekord får du nog fortsätta att leta efter lite udda distanser för, det finns/har funnits enstaka exceptionella löpare som har lagt beslag på de flesta för lång tid.
Jag har lite samma ambition men det är ännu längre tills jag kan se fram emot chanser att sätta rekord. Dock har jag börjat plocka enstaka klassegrar och nästa år är chanserna större. VSM måste jag ställa upp i även om jag inte borde vinna men en medaljchans får inte försittas.Malaga ligger bra till och repris på Tallinn kanske, 2018 kanske jag satsar på Rimini om inget intressantare dyker upp. Det finns en hel del, det sägs att engelska och amerikanska lopp rätt ofta har generösa priser i åldersklasser, de engelska kan vara intressanta. Man kanske kan åka runt som prisjägare en månad;-) 2018 skulle vi kunna göra det ihop, då tävlar vi i varsin klass igen:-)

#2 m - 2016-11-02 07:48:11

TVÃ? deltagare och så slår ni er på bröstet och kallar det för rekord, trams kallar jag det!

Var det utlyst?

#3 Löparvän... - 2016-11-02 08:32:41

Grattis Björn. Jag tycker att det är bra att du har börjat visa" resultat" av allt ditt löpande. Först ett bra 6 timmars sedan ett bra timmes löp. Du får inga resultat av ditt lingonplockande. Jag är djupt imponerad av att du orkar med psykisgt -. fysisgt verkar du ioutömlig.

#4 Björn - 2016-11-02 12:36:46

#Lars L: Roligt att du fått en nytändning i år. Nästa ser riktigt lovande ut för dig, inte minst med tanke på att du blir yngst i åldersklassen. Har inte koll på nästa års VSM maraton och halvmaraton men där ska jag också försöka vara med. På tal om Malaga, såga att VVM går i september 2017. Det får bli nästa års stora mål för mig och året därpå Boston M. Ã?r du på jakt efter segrar och priser är USA bra- standarden i veteranklasserna är generellt sämre och i medelstora lopp är det lätt att vinna, en del har t o m blygsamma prispengar.

#m: Jodå, tävlingen var riktigt utlyst så rekordet gäller. Alla kunde komma och att det bara blev vi två kan inte vi hjälpa. Visst, konkurrensen kunde ha varit bättre men trams håller jag inte med om. 1-timmeslöpning är en klassisk distans och att 68-årige Hans Eriksson springer över 14 km imponerar, i alla fall på mig.

#Löparvän: Tack. Har fått en bra rutin med att flera dagar i veckan springa dubbla pass, då blir det ganska enkelt att komma upp i stor mängd och det har man nytta av på tävlingar.

#5 Stefan - 2016-11-10 20:53:29

Udda distanser att utmana i Sverige. 2 miles utomhus (kan du ha en chans på 2018 ) och 2 miles inomhus där det bara att få en tid.
Vill du hamna på ARRS-sidan så bör du hitta ett 20 km-lopp http://www.arrs.net/SA_R20K.htm

#6 Björn - 2016-11-12 23:12:31

Ja, kanske skulle man pröva några av dessa distanser. Tack för att du informerade mig om ARSS-sidan, kände inte till den.

#7 m - 2016-11-19 11:41:20

för många usa resultat för att göra den sidan trovärdig ð???ð???ð???