Kommentarer på Skoföretagens bluff


Bra på fötterna: Brooks Adrenaline (obs! jag är inte sponsrad av Brooks). Dagens löpning (24 km) gick till skogarna norr om Rosersbergs slott och självklart plockade jag lingon längs vägen.

Den klassiska frågan: hur länge håller ett par löparskor?

-300-400 miles (48-64 mil), svarar Brooks.

Nej, skofabrikanterna verkar inte tro på sina egna skors hållbarhet. Enligt mitt förmenande underskattar de grovt livslängden. Skorna håller mycket, mycket längre. Brooks senaste påstående på sin blogg att deras löparskor bör bytas ut efter 50-60 mil eftersom dämpningen då försämrats och skaderisken ökat måste betraktas som en ren lögn.

Brooks är dock inte värre än andra. Det låter ungefär likadant från alla de stora märkena. En snäll tolkning skulle vara att de månar om sina kunders hälsa, man vill inte risker att de skadas i ”nedgångna” skor. Sanningen är nog snarare att de i första hand månar om sin egen hälsa, det vill säga de vill sälja så mycket som möjligt.

Erfarna löpare går dock inte på den här bluffen. Visst, det är individuellt hur länge skor håller. Är du bra tränad behöver du säkert inte byta så ofta. Men när hörde man att det är just skorna som orsakar löparskador? Risken är nog mycket större att det istället är en massa andra saker som ligger bakom, t ex för snabb upptrappning av träningen och eller ändrad inriktning.

Lite roligt är det att det är just Brooks som kommer med dessa påståenden. Jag har sprungit i detta märke sedan starten för cirka 35 år sedan men har också haft en del andra märken. Men det är Brooks jag haft på fötterna under merparten av mina cirka 17 000 mil eller fyra varv runt jorden. Men jag har definitivt inte haft 300 par skor under dessa 35 år. Och jag har nästan aldrig varit skadad

Hur ofta byter jag då skor? Ja, det brukar handla om 1,5-2 par skor om året. Och då har jag ändå under de senaste 16 åren sprungit minst 500 mil per år. Under ett coast to coast (ca 500 mil) byter jag lite oftare men inte mer än 3-4 par brukar det gå åt. I USA är skor mycket billigare så där kan man slösa. Men skoslitaget är också större på grund av värmen. Jag har dock många skor igång och springer aldrig i samma par två träningspass i följd.

Så ta skoföretegens råd med en stor nypa salt. En annan myt de vill sprida är att skor inte bör tvättas i tvättmaskin. Jag har alltid tvättat mina i maskin och har inte märkt någon försämring.

Keep on running!

PS

När jag berättade för Brooks att jag sprungit  1 000 miles i varje par skor under mina coast to coast fick jag följande svar:

"Hi Suneson! Thanks for running with us. A cross-country run sounds like an amazing challenge. When's the next one? 1,000 miles in a pair of shoes is quite extraordinary, and we'd recommend replacing them a bit more frequently just to stay safe. Let us know if your cross country trips take you through Seattle next time!"
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lars L - 2016-10-19 23:12:24

Du har så rätt Björn! Men det finns nog en anledning till, det är de skyhöga skadestånd som vem som helst kan få ut i USA, med dyr advokathjälp på provision, om säljande/tillverkande företag inte garderat sig med både hängslen och livrem och skottsäker väst.
Men skor som jag kan ha i minst 200 mil vet jag andra som slitit ut på 60, ofta löpare som är lite tyngre än du och jag (men inte överviktiga).
Har nyss tvättat 10 par skor i tvättmaskinen (i två omgångar) och de ser ju mycket trevligare ut. 40 grader strykfritt och pyttelite tvättmedel. Hur kör du dina?
Hälsningar

#2 Lennart - 2016-10-20 16:48:43

Påminner lite om tvättråden där det på många kläder rekommenderas tvått i 30 grader. Men det går bra med 40 också. Kanske till och med 60, men det har jag inte vågat prova :-).

#3 lelle - 2016-10-28 19:15:25

Tillverkar man för hållbara produkter så säljer man mindre.
Tillverkar man för dåliga produkter så säljer man mindre.
Tillverkar man medelmåttiga produkter som anses vara av topp kvalite så tjänar man mest. Marknadsföring är metoden =).